БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Борис Стоилов: Как се изчислява термина за раждане?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (28 вота, средно: 1,14 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

______

Определянето на правилния срок на бременността ни помага при правилното проследяване на етапите на развитието на плода и растежа. От друга гледна точка, когато знаем кога е вероятния термин на раждане (ВТР), ние сме наясно, в кой момент плода вече е готов да се роди. Поради различни фактори в 5% от бременностите имаме преждевременно раждане, както и преносване на бременността. Медицинският екип няма как да е наясно, дали сте в опасност от някое от тези състояния без да знае точния срок на бременността, а и термина.

Защо използваме термина вероятен термин на раждане?

Това е датата, на която бременността е точно 40 гестационни седмици, но дали тогава ще се случи раждането не е ясно.

Най-старият, но и най-неточен метод за определяне на срока на бременността се базира на формулата на Негеле, при която към първия ден на последната редовна менструация (ПРМ), прибавяме 7 дни и изваждаме 3 месеца. Този начин на датиране на бременността е много лесен и не изисква никаква допълнителна апаратура и квалификация на медицинското лице.

Не всички жени, обаче, имат редовна менструация, а дори и тя да е много редовна, в мнозинството от случаите ние не знаем кога е настъпила овулацията. Овулацията настъпва по средата на цикъла, между 12-ти и 16-ти ден при цикъл от 28 дни. Но различни фактори могат да повлияят на менстуацията, както и на овулацията – пътувания, напрежения, разстройство на хранителния режим, медикаменти, здравословни проблеми и т.н.  Ние знаем, че яйцеклетката има между 24-48 часа живот след овулацията. Сперматозоидите имат до 72 часа живот. В кой момент ще се срещнат яйцеклетката и сперматозоида не се знае. Оттук става ясно, че може да се варира с няколко дни, дори и седмици определянето на ВТР чрез формулата на Негеле.

Основният метод на определяне на ВТР се извършва ехографски между 11-14 г.с., чрез измерване на дължината на плода от главичката до седалището – т.нар.  crown rump length (CRL). Този начин на датиране на бременността е доказан чрез статистически достоверно проучване от проф. Николайдес в Лондон, Великобритания още през 90-те години на миналия век. За датирането на бременността по този метод са нужни специални условия: обучен специалист да извърши ехографско изследване, за да може да се приложат всички критерии за измерването на CRL, ехограф с висока резолюция и софтуер за изчисляване на параметрите.

Най-точният начин за датиране на бременността и определяне на вероятния термин на раждане е когато знаем точния момент на оплождането. Единственият случай, при който ние знаем дата, часа, а дори и минутата на оплождането, е при ин витро процедурите. 

Ако бременността е спонтанна, т.е не е ин витро и е изпуснат момента между 11-14 г.с., се налага да използваме обиколката на главата, като метод за определяне на ВТР. Този метод не е толкова точен, колкото използването на CRL, но е по-прецизен от последната редовна менструация. Тук също са необходими условията, както при CRL – обучен специалист, ехограф и софтуер.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари