БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Костадин Жеков: Какво представлява денталния микроскоп?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Костадин Жеков е част от екипа на дентална клиника К-ДЕНТ, гр. Пловдив. Завършил с отличие през 2013, а още от 2014 е редовен асистент към катедра Оперативно зъболечение и ендодонтия. През 2019 защитава и своята специалност.

__

В клиничната си практика ежедневно се сблъскваме с пациенти, които смятат, че всичко в устата им е наред и са искрено учудени, когато се констатират множество проблеми. Да, повечето от тях не са спешни, но изискват своевременно внимание, за да не се задълбочат и да предизвикат силни болки. Освен солидната теоретична подготовка на помощ в диагностиката много често идва и денталния микроскоп. Става дума за операционен микроскоп, чрез който се виждат зъбите на пациента под неколкократно увеличение. С други думи зъбът се вижда по-голям от реалния му размер. Това позволява да се забележат проблемите в много по-ранен стадии от развитието им и съответно да се приложат необходимите лечебни мерки.

Той е несравним помощник, както в диагностиката, така и в лечението. Рутинно се работи с увеличителни очила, които уголемяват образа средно 3х пъти. При необходимост от още по-голяма прецизност, се прибягва до лечение под микроскоп, благодарение на който дори най-малките детайли стават очевидни. Качеството на работа се повишава в пъти. Образно казано, колкото по-голям виждаме един детайл, толкова по-старателно можем да свършим работата си по него.

Операционният микроскоп се позиционира над главата на пациента и увеличава многократно оперативното поле. По-новите модели дигитализират образа, който може да се проектира на монитор, да се правят фото снимки и видео клипове, които да се показват, обсъждат и документират. Пациентът може да наблюдава директно цялата процедура през погледа на стоматолога. Благодарение на това комуникацията никога не е била по-лесна. Вместо да се мъчат да видят някоя черна точица в огледалото, пациентите получават ясен образ на обекта в неколкократно увеличение и то с всичките възможности за корекция на дигиталния образ. Всяка стъпка от лечението може да бъде заснета и архивирана. Правят се дигитални картони на пациентите, в които се поместват както историята на заболяването и лечебните процедури, така и рентгенографии и фото снимки, с и без увеличение.

Поглеждайки под увеличение, светът се открива пред нас и ние нямаме вече нуждата да се взираме. Благодарение на денталните микроскопи работата ни е станала по-прецизна и по-бърза, точно каквото изискват и заслужават нашите щастливи пациенти.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари