БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ползи от приема на колаген

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Колагенът е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат различни части на тялото, сред които сухожилия, кожа и мускули. Колагенът осигурява здрава структура на кожата и укрепва костите. През последните години добавките с колаген стават все по-популярни. Повечето са хидролизирани – колагенът е разграден за по-лесна абсорбация.

Кои са ползите от приемането на колагенови добавки?

Колагенът подобрява здравето на кожата

Колагенът е основен компонент на кожата – той играе роля в укрепването на нейната  еластичност. С напредване на възрастта тялото произвежда по-малко колаген, което води до суха кожа и образуване на бръчки. Няколко проучвания показват, че колегеновите пептиди или добавки, съдържащи колаген комплекс, могат да помогнат да се забави стареенето на кожата. В проучване от 2018 г. е установено, че жени, които в продължение на осем седмици са приемали добавка, съдържаща 5 грама колаген, изпитват по-малка сухота на кожата и значително повишаване на еластичността на кожата в сравнение с тези, които не са приемали добавката.

Друго проучване установява, че жените, които пият напитка, смесена с добавка на колаген ежедневно в продължение на 12 седмици, имат повишена хидратация на кожата и значително намаляване на дълбочината на бръчките.

Ефектите за намаляване на бръчките от консумацията на колагенови добавки се приписват на способността им да стимулират тялото да произвежда самостоятелно колаген. Освен това приемането на колагенови добавки може да насърчи производството на други протеини, които помагат за структурирането на кожата, включително еластин и фибрилин.

Колагенът помага за облекчаване на болките в ставите

Колагенът помага да поддържате целостта на хрущяла – тъкан, подобна на каучук, която защитава ставите. Тъй като количеството на колаген в тялото намалява с напредването на възрастта, рискът от развитие на дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит се увеличава. Някои изследвания показват, че приемът на колагенови добавки може да помогне за подобряване симптомите на остеоартрит и като цяло да намали болките в ставите. Допълнителният колаген може да се натрупа в хрущяла и да стимулира тъканите да произвеждат колаген.

Колагенът поддържа костите здрави

Костите са съставени предимно от колаген. Тъй като нивата на колаген в тялото се влошават с напредване процесите на стареене, костната маса също се влошава. Това може да доведе до състояния като остеопороза, характеризиращо се с ниска костна плътност и по-висок риск от фрактури.

Колагенът може да подобри мускулната маса

Между 1-10% от мускулната тъкан се състои от колаген. Този протеин е необходим, за да поддържате мускулите силни и функциониращи правилно. Приемът на колаген може да насърчи синтеза на мускулни протеини като креатин, а също така може да стимулира растежа на мускулите след физически упражнения

Колагенът подпомага здравето на сърцето

Проучвания показват, че приемът на колагено съдържащи добавки може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Колагенът осигурява по-добра структура на артериите – кръвоносните съдове, които пренасят кръв от сърцето към останалата част на тялото. Без достатъчно колаген артериите могат да станат слаби и чупливи. Това може да доведе до атеросклероза – заболяване, характеризиращо се със стесняване на артериите. Атеросклерозата има потенциал да доведе до инфаркт и инсулт. Освен това, колагенните добавки повишават нивата на „добър“ холестерол средно с 6%. Това  е важен фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания, включително атеросклероза.

Други ползи за здравето

Колагеновите добавки могат да имат и други ползи за здравето.

• Коса и нокти: Приемът на колаген може да увеличи здравината на ноктите като предотвратява чупливостта. Освен това може да стимулира по-бърз растеж на косата.

• Чревно здраве: Здравни специалисти насърчават използването на колагенови добавки за лечение на чревна пропускливост или синдром на пропускливи черва.

• Здравословно състояние на мозъка: Проучвания твърдят, че приемът на колаген подобрява настроението и намалява симптомите на безпокойство.

Храни, които съдържат колаген

Костен бульон

Костният бульон съдържа кости и съединителна тъкан и е богат на калций, магнезий, фосфор, колаген, глюкозамин, хондроитин, аминокиселини и много други хранителни вещества.

Риба

Проучвания твърдят, че рибният колаген е един от най-лесно усвоимите. С най-високо съдържание на колаген в рибата са главата и люспите. Рибената кожа е един от източниците на колагенови пептиди.

Яйчни белтъци

Въпреки че яйцата не съдържат съединителни тъкани като много други животински продукти, яйчните белтъци имат големи количества пролин, една от аминокиселините, необходими за производството на колаген.

Цитрусови плодове

Витамин С играе основна роля в производството на про-колаген. Следователно, приемът на достатъчно витамин С е изключително важно. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут и лимони са пълни с това хранително вещество.

Чесън

Чесънът може да добави повече от просто вкус към вашите ястия. Той е с високо съдържание на сяра – микроелемент, който помага да се синтезира и да се предотврати разграждането на колагена.

Фасул

Фасулът е високопротеинова храна, която съдържа аминокиселините, необходими за синтеза на колаген.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари