БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Бебешки колики: признаци, причини и съвети за родители

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (16 вота, средно: 1,94 oт 5)
Loading...

Какво представляват коликите?

Реалността е, че всички бебета плачат: Това е най-добрият (и единствен) за тях начин за съобщаване на нуждите им в тази нежна възраст. И като родители, ние сме биологично програмирани да реагираме, така че тези нужди да бъдат удовлетворени. Но при бебета с колики плачът започва внезапно без видима причина… и няма видимо обяснение.

Бебешките колики не са болест или диагноза. Срещат се често – при 1 на 5 бебета. Обикновено лекарите диагностицират детските колики въз основа на следното:

  • Плачът на вашето бебе продължава повече от два часа без видима причина (нахранено е, със сменени пелени и отпочинало).
  • Бебето се свива докато плаче като при коремни болки.
  • След като се “изпръцка” настъпва момент на облекчение.

Кога започват и приключват коликите?

Добрата новина е, че бебешките колики не продължават безкрайно дълго време. Повечето пристъпи започват, когато бебето е на възраст около 2-3 седмици и започват да намаляват около 10-12 седмица. Към третия месец повечето бебета, страдащи от колики, изглеждат като по чудо излекувани. Коликите могат да спрат внезапно или постепенно.

Симптоми и признаци на колики

Как да разберете със сигурност дали вашето бебе страда от колики? В допълнение към признаците, за които споменахме по-горе, наблюдавайте за следното:
• Плачът се появява по едно и също време всеки ден (обикновено в късния следобед или в ранната вечер, но може да варира).
• Плачът изглежда се появява без причина (не защото бебето се нуждае от смяна на пелената или е гладно/ уморено).
• Бебето може да стиска юмручетата си и като цяло да движи краката и ръцете си по-активно.
• Бебето често притваря очи или ги отваря много широко, бръчка чело, дори задържа дъха си за кратко.
• Активността на червата може да се увеличи – бебето има газове и къркорене в стомаха.
• Храненето и сънят се нарушават от плача.

Каква е разликата между коликите и нормалния плач?

Няма ясно определение какъв точно е плачът при колики или как се различава от други видове плач. Но лекарите обикновено се съгласяват, че разликата между коликите и обикновения плач е, че бебето изглежда неутешимо, плачът се превръща в крещене, а периодите на плач продължават над два часа, а понякога и много по-дълго. Обикновено периодите на колики се повтарят ежедневно.

Какво причинява коликите?

Въпреки че точната причина за коликите е загадка, експертите знаят, че те не са генетични или в резултат на нещо, което се е случило по време на бременност или раждане. Нито пък са отражение на родителските умения (или липсата на такива, в случай че се чудите).

Кои са някои от възможните причини за появата на колики?

Свръхстимулирани сетива. Новородените имат вграден механизъм за настройване към гледки и звуци около тях, който им позволява да спят и да се хранят, без да се смущават от средата си. В края на първия месец обаче този механизъм изчезва – това оставя бебетата по-чувствителни към стимулите в заобикалящата ги среда. С толкова много нови усещания, някои кърмачета се преуморяват, често в края на деня. За да се освободят от този стрес, те плачат продължително. Коликите завършват, когато бебето се научи как да филтрира някои стимули от околната среда и по този начин избягва сензорно претоварване.

Незряла храносмилателна система. Разграждането на храната е голяма задача за чисто новата стомашно-чревна система на бебето. В резултат на това храната може да премине прекалено бързо и да не се разгради напълно, което води до болка и газове.

Гастроезофагеален рефлукс. Симптомите включват често изплюване, неправилно хранене и раздразнителност по време и след хранене.

Хранителни алергии или чувствителност. Някои експерти смятат, че коликите са резултат от алергия към млечни протеини (или непоносимост към лактоза) при бебета, хранени с формула. Понякога коликите могат да са реакция към специфични храни в диетата на майката при кърмачета (например, газообразуващи храни като боб, леща, чесън, лук и др). Така или иначе, тези алергии или чувствителност могат да причинят болка в корема, която може да предизвика колики.

Как да помогнем на бебето, ако то страда от колики?

Ако подозирате свръхстимулация:

• Обърнете внимание на бебето. Плачът е единственият начин за комуникиране на неговите нужди. Бързото реагиране на плача на вашето бебе ще му помогне да се успокои.

• Ограничете посетителите и не излагайте бебето си на нови преживявания в стимулираща среда, особено в късния следобед и ранната вечер. Наблюдавайте как бебето реагира на определени стимули – избягвайте всички, които привидно го тревожат.

• Създайте спокойствие. Заглушете светлините, говорете или пейте в успокояващи тонове (или не говорете изобщо) и сведете други шумове и разсейвания до минимум.

Ако подозирате стомашно-чревни проблеми:

• Помогнете на бебето да се оригне. Ако неспокойството на бебето се дължи на газове, понякога оригването ще помогне за облекчаване на болката.

• Някои майки споделят, че затопляне в обастта на стомаха има облекчаващо действие и намалява плача. Единият начин е да гушнете бебето в гърдите си “като жабка” и да затоплите областта на корема му с вашето тяло. Друг начин е да закупите торбички с черешови костилки или ориз, които леко се затоплят на фурна или в микровълнове печка. После торбичката се поставя в областта на корема и бавно отделя топлина.

Антигазови капки. Проучванията показват, че намаляването на газовете може да намали дискомфорта (и плача). Затова попитайте вашия педиатър за антигазови капки, който действат като обединяват и разграждат газовите мехурчета. Съответно облекчават симптомите на неспокоен стомах.

Пробиотици. Пробиотичните капки могат да ограничат плача при някои бебета с колики (пробиотичните бактерии растат естествено в храносмилателния тракт и спомагат за насърчаване на чревното здраве).

Следете храненето си. Ако кърмите, консултирайте се с вашия лекар дали трябва да елиминирате някои храни от диетата си, които могат да причинят стомашен дискомфорт (млечни продукти, бобови храни, домати и др.). На пазара има специални чайове за кърмачки, които се приемат от майката и целят да подобрят качеството на кърмата й.

Не забравяйте, че никога не трябва да давате на бебето си лекарства, билкови или други добавки, без първо да говорите с вашия педиатър!

Други успокояващи средства за бебета с колики:

• Гушкането ще достави на вашето бебе удоволствие от физическата близост с вас, както и със сигурност ще го успокои.

• Нежен шум. Бръмченето на прахосмукачката или сушилнята може да бъде утешително за бебетата (напомня им за утробата).

• Успокояваща музика. Плачещото бебе може да се успокои от нежни приспивни песни или класическа музика. Експериментирайте, докато намерите нещо, в което вашето бебе се заслушва.

• Биберон. При някои бебета смученето на биберон е успокояващо.

• Излезте на разходка. Понякога просто излизането на открито магически ще промени настроението на бебето. Движението също може да помогне.

Кога да се консултирате с педиатър

Въпреки че ежедневните периоди на плач на вашето бебе се дължат най-вероятно на колики, добре е да поговорите за ситуацията с вашия педиатър – ако искате да получите съвет и може би няколко допълнителни успокояващи стратегии. Описването на плача (неговата продължителност, интензивност, всяка промяна в нормата и съпътстващи симптоми) също ще помогне на лекаря да изключи друго медицинско състояние (като рефлукс, инфекция или алергии), което би могло да предизвика плача.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари