БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как се прави прощъпулник на дете стъпка по стъпка?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (26 вота, средно: 2,77 oт 5)
Loading...

Прощъпулникът на детето е стара Българска традиция, която се практикува и до днес. Той е свързан с един важен в детското развитие момент – прохождането. Когато се организира прощъпулник е препоръчително детето да ходи стабилно без чужда помощ. Ето как да организирате този семеен момент стъпка по стъпка:

Първо: Изберете подходящи ден и час

Изберете ден и час, които не само ще бъдат удобни за всички присъстващи, но и за самото дете.
Имайки предвид забързаното ежедневие подходящи дни обикновено се оказват събота и неделя, когато очакваните гости са отпочинали и по-свободни. Това се оказват и дните от седмицата, когато майката има достатъчно време да приготви себе си, детето и празничната обстановка.
Часът трябва да е съобразен с ежедневния режим на детето. Избягвайте часове непосредствено преди хранене и сън, тъй като тогава дедето е гладно и/или уморено и/или раздразнително.

Второ: Поканете гостите

След като сте избрали ден и час на събитието, изпратете покани на гостите. Имайте предвид, че доста от тях биха изявили желание да донесат почерпка за трапезата или подарък за детето. Така че си наумете предварително неща, от които имате нужда, за да можете да дадете наставления.

Трето: Планирайте и подгответе трапезата и обстановката

Традицията повелява да се приготви ритуална погача от майката, бабата или някой близък. В краен случай можете да я поръчате в някоя пекарна.
Можете да заявите или приготвите тематична торта, за да внесете празнично настроение.
Планирайте за трапезата още купичка с мед (за поднасянето на погачата), разнообразни почерпки според индивидуалните предпочитания (бисквити, соленки, бонбони, солети, мъфини, хапки и др), салфетки, чинийки, чаши и напитки (безалкохолни и алкохолни). Според някои е препоръчително почерпката да се състои единствено от сладки храни, за да може животът на детето да е сладък.
За да внесете празнична обстановка, можете да планирате и украса – балони, цветни ленти, цветя, тематични надписи и др. В някои райони в ритуала присъства и платно за прощъпулник – бяло платно или чаршафче с избродирани името на детето, датата, пожелания и др.

За изпълнението на самия ритуал, ще са ви необходими разнообразни предмети, които да наречете на различни професии. Препоръчително е предварително да напишете на един лист кой предмет с коя професия се асоциира, за да няма място за спорове и поводи за интерпретации. За обективното провеждане на ритуала изберете предмети, които детето не вижда всекидневно и не си играе с тях традиционно.

Ето някои идеи:

  • Черпак – готвач, ресторантьор
  • Стетоскоп / спринцовка – медицина, фармация, стоматология
  • Книга – писател, преподавател , журналист
  • Ролетка – строител
  • Огледало – фризьор, гримьор
  • Паспорт – дипломат, пътешественик, политик
  • Компютърна мишка – ИТ специалист
  • Протмоне с пари – финансист, банкер, счетоводител
  • Картина – художник, артист
  • CD – музикант
  • Калкулатор / линия – инженер
  • Топка – спортист, футболист
  • Самолет – пилот
  • Снимка – фотография, кино, телевизия
  • Чукче – юрист
Четвърто: Изпълнете ритуала

За изпълнението на самия ритуал се постила бяло платно, което води към мястото, където са подредени предварително подбраните и наречени вещи. Препоръчително е ритуалните предмети да са позиционирани на място, лесно достъпно за детето като височина – маса, шкаф, диван и др.
Родителите и гостите се събират в изходната точка на детето, която е на 2-3м разстояние от мястото с ритуалните предмети. Майката търкулва питката по платното и приканва детето да тръгне след нея и да вземе един от множеството предмети. При отсъствието на платно, майката просто приканва детето да тръгне към вещите и да вземе една от тях. Поверието гласи, че който предмет хване първо детето, с тази професия ще се занимава като възрастен.
След изпълнението на ритуала майката черпи присъстващите с питка и мед. Следват приятни разговори с близки и вкусна почерпка.

Весел празник!
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Буквар
Буквар
2 years ago

Ролетка – пише се рУлетка, Протмоне – пише се портмоне. Изключително неграмотно написана статия…

Vet
Vet
2 years ago
Отговаряте на  Буквар

Ролетка са пише с „О“. Преди да се правите на много умни се ограмотете самите вие. С „У“ се изписва Рулетката в хазартните игри.

Баба ви
Баба ви
1 year ago
Отговаряте на  Буквар

За „портмоне“-то съм съгласна, но една грешка не прави статията написана изключително неграмотно! Дори напротив, написана е много грамотно (от гледна точка на граматиката), но също така и много приятно като стил и съдържание.
Буквар, умереността е хубаво и важно нещо за всяка житейска ситуация. Може би рядко четеш из интернет, защото тази е най-малко неграмотната статия (да не кажа и хич дори не е!), която съм чела напоследък… за огромно съжаление 2/3 и повече от българите на всякаква възраст дори не подозират, че във Вселената съществува пунктуация!! Статията е полезна и приятно написана, и трябва да се радваме, когато видим нещо такова, а не да се изцепваме крайно и хейтърски…. тц-тц-тц!