БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Даниела Павлова: ЦВЕТОТЕРАПИЯТА – ДАР ОТ ПРИРОДАТА

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444. За всички, които желаят лична консултация и изготвяне на капки, през месец януари ще получат своя подарък Rescue remedy капки 10мл.

Facebook профил: Здрави и щастливи с капките на д-р Бах и с Даниела Павлова

Какво представлява цветотерапията на Д-р Бах?

Терапията на д-р Бах е сравнително нов метод за повлияване на различни психо-емоционални състояния с цветни есенции. Тя е официално призната и препоръчана от Световната Здравна Организация (СЗО) през 1980г. заради това, че има положително въздействие и подобрява качеството на живот. Включва 38 есенции от цветя в своята лечебна система като всяка есенция отговаря на определено емоционално състояние у човека.

Какво е характерно за цветотерапията?

Тя има уникално въздействие върху душата и ума като влияе върху специфични емоции у човека, които не могат да се лекуват от класически лекарства или алтернативни методи, и то по напълно натурален начин. Например – липса на самочувствие, слаба воля, липса на вяра в себе си, мъка, обида, недоволство, свръхкритичност, свръхзагриженост, ревност, завист, носталгия и др.

Кои са предимствата на цветотерапията? 

На Запад цветотерапията е много разпространен метод докато в България много хора не са запознати със същността и с предимствата му:

– 100% натурален метод без странични ефекти и пристрастяване;

– може да се прилага при бебета, деца, бременни и домашни любимци;

– липса на опасност от предозиране;

– безопасно комбиниране с всякакви други методи на лечение. Може да се комбинира с лекарства, билки, хранителни добавки и хомеопатия. Може да се продължиизползването на кафе, чай и ментови продукти;

– липса на риск от алергии.

Кой е д-р Бах?

Д-р Едуард Бах е английски лекар микробиолог и хомеопат, роден през 1886г. В началото на кариерата си той изследва специални бактериални щамове и успява да получи ваксини. В периода 1930-1935г. д-р Бах се посвещава изцяло в изучаване на различни типове личности и лечебни растения. Той открива лечебната енергия на определени цветя със силна вибрация по интуитивен път. Всяка пролет и лято той прекарва в търсене и приготвяне на лекове, а зимата консултира и лекува пациентите си. Той дълго наблюдава и изследва хората и разбира, че физическите болести са пряко свързани с емоциите. В последните години от живота си д-р Бах успява да завърши труда си, разпространява откритията и терапията си.

Как се получават готовите продукти и как се прилагат?

За получаване на цветните есенции д-р Бах прилага специален „слънчев метод“  и „метод на варене“. Използват се само напълно узрели цветове, които престояват във изворна вода на открито и на слънчева светлина за няколко часа докато се освободи същността на цвета във водата, след което тази вода се смесва със същото количество бренди и служи за тинктура „майка“. Методът на варене се използва за цветовете на дървета и храсти, когато няма достатъчно слънце.

За всеки човек се приготвя индивидуална комбинация според неговите нужди като се комбинират 5-6 есенции за по-добър ефект. За деца е препоръчително да са във вариант без алкохол. Дозата е четри капки, четри пъти на ден, препоръчително е преди хранене или един час след хранене. Желателно е шишенцето да не се държи близо до телефони, компютри и други уреди, излъчващи магнитни вълни.

Цветните есенции нямат цвят и аромат. Наричаме ги есенции, защото са приготвени от цветя и съдържат тяхната енергия. На английски се използва думата remedies (лекарство), но в България не можем да ги наречем “лекарства” заради Закона за лекарствата и добавките.

Важно е да подчертая, че Баховите капки се приготвят индивидуално и само след консултация с Бахов консултант! При остри и спешни състояния е необходима консултация с лекар!

Какви са основните принципи на терапията на д-р Бах?

Основен принцип на терапията на Бах е: „Лекувай човека – не болестта!“. Затова  терапията е насочена към емоционалните проблеми, негативните модели на поведение и мислене на личността. Интересува се от душевността на човека. Как се чувства? Как реагира? Какво му пречи и какво го измъчва, за да се чувства спокоен и балансиран?

Поради тази причина е необходима повече информация за пациента – задават се доста въпроси, за да може да се подберат най-подходящите цветя, отговaрящи на емоционалното му състояние. При всеки човек се подхожда индивидуално, дори и да изпитва една и съща емоция с друг. Търси се причината за възникналата емоция, взима се предвид уникалния характер и начина на реакция. Например, емоцията отчаяност – един може да е отчаян поради липса на самоувереност, друг да изпитва тежки чувства на вина, а трети да е имал любовно разочарование и т.н. Д-р Бах е смятал, че всеки човек в живота си изпитва цяла палитра от емоции и е имал идеята цeлия комплект от цветни есенции да присъства във всяка домашна аптечка – хората да ги използват, когато имат необходимост. Методът му се отличава с изключителна простота и той го обяснява така:

Ако ти е студено, слагаш жилетка. Ако си гладен, ядеш храна. Ако някой ден се събудиш с липса на самоувереност, приемаш цветето Лиственица. Ако се колебаеш кое от двете решения да вземеш – Хрущялка и т.н.

Как действат цветните есенции? 

Цветните есенции повлияват върху негативните емоции и модели на поведение като въздействат директно върху енергийната система на човека – повишават вибрациите и имат силно положително влияние на емоционално и физическо ниво. Те действат не като атакуват болестта, а като изпълват телата ни с красиви вибрации на Висшата природа, в чието присъствие болестта се разтапя като сняг на слънце. Енергийният потенциал на цветята имат способността да балансират и хармонизират ума, духа и тялото на човека като постепенно връща деформираното качество отново в положителната му форма.

Самият д-р Бах нарича своя метод: “Терапия на душата посредством енергията на цветята“. Той е смятал, че болестта е резултат от дисхармония между личността и душата. А дисхармонията се поражда от негативни емоции като страх, безпокойство, психическо напрежение, неразрешени конфликти, продължителен гняв, омраза, тъга, вина, умора и др., които водят до намаляване на жизнеността на тялото и по този начин се допуска присъствието на болести. Болестта е сигнал, че нещо не е наред в цялостната система на човека. Когато човек изпитва позитивни емоции като радост, удовлетвореност и любов, се подобрява хармоничното функциониране на организма, увеличава се жизнеността, повишават се защитните сили и се възтановява здравето.

С какво се отличава цветотерапията от другите методи на терапия?

Цветотерапията се отличава с нейната духовна насоченост. Всяко цвете символизира една човешка добродетел. Затова и цветята се наричат с положителното качеството, което искаме да развием:

– Mimulus (Мимулус) – цвететото на смелостта;

– Gentiana (Тинтява) – цветето на вярата;

– Gorse (Прещип) – цветето на надеждата;

– Holly (Джел) – цветето на любовта;

– Elm (Бряст) – цветето на отговорността.

Ето и един пример как въздействат цветята върху емоциите: ако човек натоварен от много работа, отговорности и задължения се чувства изморен и отчаян, че няма да се справи с поетите задачи, есенцията от Elm (Бряст) помага като личността става по-самоуверена в собствените си сили, по-отговорна и премахва негативното усещане.

За какви състояния можем да използваме цветотерапията?

Баховите есенции повлияват ефективно стресови ситуации; страх от известни и неясни причини; несигурност; състояния на тревожност, отчаяние, безнадежност, безпокойство, неувереност, напрежение, безсъние; кошмари; апатия; психическа и физическа умора; липса на интерес и мотивация; за преодоляване на емоционални травми (смърт, раздяла, насилие, катастрофа), агресия, гняв, болезнена ревност, омраза, чувство на вина; проблеми с ученето, с комуникацията, с адаптацията, с концентрацията; за справяне с ежедневни житейски ситуации – нова работа, брак, раздяла, преместване в друг град, изпити, носталгия, нерешеителност, неудовлетвореност, мъка, обида; проблеми със самочувствието; обезкураженост; зависимости и много други.

За деца са особено подходящи за справяне със следните проблеми: страхове; избухливост; властност; агресивност; трудности при учене и концентрация; проблеми с комуникацията; разсеяност; егоцентричност; стеснителност; капризност; срамежливост; трудности в адаптацията; проблеми със самочувствието или апетита; труден пубертет и други.

За бременни жени и кърмачки, които преминават през широк спектър от емоции: страх; свръхзагриженост; умора; натовареност; нетърпеливост; трудна адаптация към новия начин на живот; моменти на отчаяние и тревожност преди и след раждане.

За домашни любимци, които също изпитват емоции като хората: избухват в гняв; нападат; дразнят се от други животни; чувство на ревност и собственост.

С кои оплаквания на хората се сблъсквате най-често?

Най-честите негативни емоции, от които се оплакват много млади хора са разочарование, безпокойство, страхове и потиснато настроение. Повечето от тях са запознати със страничните ефекти на класическите лекарства и не желаят да привикват към успокоителни или антидепресанти. Затова са привлечни от натурални, безопасни и алтернативни методи на терапия.

Какво би препоръчала на читателите на списание АПТЕКИ 36.6?

Когато хората нямат време за консултация и трябва да реагират адекватно в непредвидени ситуации, за всяка домашна аптечка или дамска чанта бих препоръчала

Класическа готова комбинация на д-р Бах Rescue remedy (Първа помощ) капки или спрей, които ще откриете във всяка аптека. Тя е уникална успокоителна комбинация от пет цветя: Скална роза, Витлеемска звезда, Дива джанка, Слабонога и Повет. Успешно може да се прилага при следните ситуации:

– силен стрес на работното място, уплаха, конфликти;

– при получаване на лоши новини, загуба на близък, раздяла;

– злополуки, катастрофи, внезапни инциденти, природни бедствия;

– премахва нервното напрежение и безпокойство преди изпит, интервю за работа, посещение при зъболекар, преди и след операция, излизане на сцена, летене със самолет и други фобии;

– когато човек се чувства душевно объркан, замаян, шокиран, тъжен, плачлив и не може да се отърси от негативни емоции.

Защо е толкова важно да повлияем на емоциите?

Защото болестите идват от емоциите! Още от древността се е знаело, че между негативните емоции и здравето на човека има тясна връзка. Съвременната статистика потвърждава, че 60% от хроничните заболявания са в резултат на небалансирани емоции. Тялото, чувствата и разумът са едно цяло. Когато се наруши баланса между тях, човек се разболява. ГНЕВЪТ предизвиква проблеми с черния дроб, ПРОДЪЛЖИТЕЛНИЯТ СТРАХ води до бъбречни заболявания, ТРЕВОЖНОСТТА И БЕЗПОКОЙСТВОТО – стомашно-чревни проблеми, ЧУВСТВОТО НА ВИНА – проблеми с дебелото черво, ТЪГАТА – белодробни заболявания, СТРЕСЪТ, ЗАВИСТА, ЗЛОБАТА – сърдечно-съдови заболявания.

Когато се въздейства върху негативната емоцията, ние предотвратяваме и физическите болести. Цветните есенции са в състояние да извисят цялата личност и да ни доближават до душата. По този начин ни даряват здраве, спокойствие, хармония и вътрешен мир. Освобождават ни от болести и страдания. Намерете покоя в собствената си душа и оставете тя да ви води! Тя знае кое е най-доброто за вас!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари