БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Стефка Евтимова: Какво влошава алергичните заболявания през зимата?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Д-р Стефка Евтимова има признати две клинични специалности – педиатрия и алергология и клинична имунология. Преминала е множество специализирани курсове за модерни диагностични методики и лечебни подходи при алергично болни. Редовно публикува научно-практически статии в помощ на колегите от общата и специализираната практика. Разработила е редица помощни материали за обучение на пациенти с алергични страдания. Последните двадесет години работи изключително в областта на клиничната алергология, диагностицирайки и лекувайки широк кръг заболявания, включително бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, уртикария, хранителна и медикаментозна алергия, контактен дерматит, поленов риносинуит и конюнктивит и инсект – алергия. Член е на Български лекарски съюз, Българско дружество по алергология и клинична имунология, Европейска академия по алергология и клинична имунология. Редовно взима участие в национални и международни конференции и конгреси. Поддържа собствен уеб сайт www.evtimova.com

Този период на годината се характеризира с увеличена честотата на респираторните инфекции. Една от най-честите причини за влошаване на бронхиалната астма е риновирусната инфекция или така наречената хрема. Дори и когато бронхиалната астма е била напълно контролирана до момента, т.е. с подходящо лечение пациентът не е изпитвал никакви симптоми, вирусните инфекции по сложен механизъм могат да доведат до тежки астматични пристъпи.

Като цяло през този сезон дишаме по-мръсен въздух и в дома, и навън. Прекарвайки по-голямата част от деня в затворени пространства често на отопление с климатик, по-рядкото проветряване, качеството на дишания въздух се влошава. Това особено важи за класните стаи, където на малко площ пребивават между 20-30 деца. Качеството на въздуха в затворените пространства се определя от концентрацията на СО2, NO2, фини прахови частици, органични компоненти – плесени, гъби, бактерии. В проучване на френски автори при над 1,100 деца със средна възраст 3,5год. е установено, че по-ниското качество на дишания въздух в детските заведения увеличава честотата на епизодичното „свиркащо” дишане при деца както с генетично предразположение към астма, така и при такива, при които липсва наследственост.

Ако в един клас например има три деца с домашни любимци (котка, куче, заек, хамстер и др.), то техните собственици пренасят с дрехите и косите си тези алергени в съответната стая, а това може да алергизира и предизвика симптоми при деца с алергичен ринит и бронхиална астма. В скорошно проучване се доказва, че концентрацията на алергени от домашни любимци (котка и куче) в класните стаи и детските градини е еднаква с тази в дом с домашен любимец. Честото проветряване и  използването на въздухопречистватели може да намали ефекта на тези алергени.

Това е сезонът и на плесените. Увеличената им концентрация в дома влошава тежестта на протичане както на алергичния ринит, така и на бронхиалната астма. При видим теч помещението задължително трябва да се санира. Профилактично се обработват потенциалните източници на плесени (климатици, фуги в баня, саксии др.) с препарати.

През този период на годината качеството на дишания въздух навън драматично се влошава поради две основни причини: използване на твърдо гориво за отопление и чести мъгли, които „запечатват” големите населени места. Доказано е, че хора, които живеят на и близо до булеварди със засилен трафик по-често страдат от бронхиална астма. Трудно можем да „избягаме” от мръсните градове за зимните 3-4 месеца. Единственото решение на проблема е забраната за използването на печки на дърва и въглища и заменянето им с по-здравословни алтернативи – нещо, по-което вече се работи в по-големите градове като София, Пловдив и Варна. Друга насока за решаване на проблема е стимулиране използването на градски транспорт за сметка на нездравословно стария автопарк.

Комбинацията от минусови температури + мъгла сама по себе си може да предизвика тежък астматичен пристъп. За скиорите-астматици е важно да знаят този факт и да избягват комбинацията от мъгла + минусова температура за упражняване на този иначе прекрасен и полезен спорт. Установено е, че сред ски бегачите честотата на бронхиалната астма е висока – до 25%.

Ако има понятие, което трайно е свързано в съзнанието на повечето хора със зимата това е т.нар. студова алергия. Студовата алергия всъщност е форма на хронична уртикария, която се предизвиква от физикален фактор – студ. След излагане на ниски температури се появява силно сърбящ, зачервен, надигнат обрив по откритите части на тялото, обикновено ръце и лице. И ако ръцете лесно могат да бъдат предпазени с топли ръкавици, защитата на лицето е по-трудно да се осъществи. Температурният праг, който предизвиква студовата уртикария при различните пациенти е различен – някои получават обрив при 10 градуса, а други при -7 градуса. Студовата уртикария може да се предизвика и от студен душ, студен дъжд или изпиване на студена напитка.

Друга неочаквана причина за остра или хронична уртикария в този сезон могат да бъдат туршиите. Използването на аспирин в домашно приготвените туршии като консервант може да причини и поддържа хронична уртикария у хора, които имат непоносимост към тази група медикаменти, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Към тях спадат също нурофен, панадол, парацетамол и др.

Атопичният дерматит също се влошава през есенно-зимния сезон. Естественото спадане на нивата на витамин D също има отношение към влошаване състоянието на кожата. Проучване при 107 деца на възраст от 2 до 17г. с атопичен дерматит установява, че дневното добавяне на вит. D в доза 1000 IU подобрява състоянието на кожата – намалява сухотата, сърбежа и обривите свързани със зимното влошаване на заболяването.

Общоприето е мнението, че памукът е най-подходящата материя за пациенти с атопичен дерматит, но скорошно проучване показва изненадващ резултат. Проучването сравнява ефекта на памука и мерино-вълната при деца с атопичен дерматит: тези обличани с памучни дрехи, които след това са преминали на дрехи от изключително нежна и фина мерино-вълна са със значително намаляване на симптомите на атопичния дерматит и обратното – тези, които са били отглеждани с вълнени дрехи, при преминаването им към памучни влошават състоянието на кожата си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *