БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР: Кои поведения са ни предадени от прадедите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Пловдив
“Анима Център”
Център за психологична консултация и терапия Елена Машонова – психолог
Петя Стойчева Кривицки – психолог

В Анима Център работи екип от клинични психолози, които провеждат психологични консултации и терапия. Петя Стойчева Кривицки и Елена Машонова завършват бакалавърски, магистърски и допълнителни степени на обучение както в България, така и в чужбина. Общата им цел е високото качество на работа, което ги мотивира да следват най-иновативните научни методи в психологията. Можете да си запишете час на тел. 0889331337 или да ни изпратите имейл на [email protected]

Личностното ни развитие е постоянен процес, при който осъзнато поддържаме или овладяваме определени поведения. Истината е, че имаме силата да се надграждаме, но основите на това, което сме, са кодирани от еволюцията. Макар да виждаме себе си като индивиди с начало на своя живот и развитие от скорошен конкретен момент, корените на поведението ни се разстилат хилядолетия назад във времето. Около 20 хиляди години са отминали според новооткрити ДНК проби (Грабер, 2021), откакто хората в съществен брой са започнали да се изселват от Африка. Срещайки се с нови естествени врагове и обстановка, начинът на походка и лов се променя и надгражда. Много нови поведения са се унаследили заедно с генетичния материал, за да ни помагат до днес. В тази статия имаме за цел да обсъдим четирите основни поведения, които ни влияят според еволюционната психология.

Замръзване. Това поведение се проявява, когато отчетем заплаха и целим да не бъдем забелязани. Тъй като повечето хищници се ориентират според движението около тях, замръзването като поведение е било успешно използвано при среща с някои опасни хищници. До днес поведението подсъзнателно ни кара да замръзнем при силен шум. Дори когато чуем лоша новина, спираме и се чувстваме сякаш не можем да отговорим или помръднем. Замръзването е поведение, което е помогнало на гените ни да оцелеят до момента, в който съществуваме ние.

Закриване на устата. По време на шокиращо събитие или страшен филм закриваме устата си от страх. Този жест също е от дедите ни, които се научили да закриват устата си, за да притъпят шума от дишането, когато опасно животно ни наближава. Тъй като мозъкът ни е устроен да запомня преките пътища, дори да не са перфектни, подсъзнателно поколения повтарят това поведение, което може да ги спаси в определени ситуации. Закриването на устата не ни помага много в днешния модерен свят, но все още го повтаряме.

Ръце на главата. В ситуации, в които сме изненадани, често поставяме ръце на главата. В миналото, когато хищник се е появявал близо до нас и не сме били подготвени за подобна среща, сме се научили да покриваме главата си с ръце, за да се предпазим. Днес, изненадани от пропуска на гол по време на футболен мач с открита врата, поставяме ръце на главата си. Може да не ни помага особено, но е реакция, която сме заучили в ситуации на изненада и неприязън.

Покриване на шията. Ето и четвъртото поведение, което се е пренесло през хилядолетията – поставянето на ръка върху врата, когато сме тревожни и несигурни. Много хищници нападат именно шията на плячката си и в ситуации на притеснение, хората са се научили поне да се опитат да защитят тази своя част от тялото, за да оцелеят. Следващият път, когато някой около нас покрие шията си с ръка, би било полезно да се запитаме как се чувства и дали можем да му помогнем.

Познаването на поведенията, които несъзнателно правим, в конкретни ситуации може да е от полза на нас, както и на тези около нас. Те могат да ни служат като ориентир да разбираме себе си по-добре, за да се погрижим за емоциите си и мислите, които преминават през ума ни. Също така, забелязвайки белезите на негативни усещания у другите би могло да съдейства обществото да е по-разбиращо се, съдействащо си и сполотено. Психолозите от Анима Център са насреща, за да съдействат на личностното ти развитие и подпомагането на една по-здравословна и балансирана среда на живот. Ние отчитаме миналото, прилагаме го в настоящето, за да осигурим ползотворно бъдеще.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари