БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР: Ползите от физическа активност и йога за психичното здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика „Анима Център“ в гр. Пловдив. Можете да си запишете час на тел. 0889331337 или да изпратите имейл на [email protected]

Практиките в йогата са били някога занимание за малцина съсредоточени, но сега са се превърнали в мода. Проучванията показват, че практиката, която съчетава стречинг и други упражнения с дълбоко дишане и медитация, може да подобри цялостната физическа годност, сила, гъвкавост и капацитет на белите дробове, като същевременно намалява сърдечната честота, кръвното налягане и болките в гърба.

Но това, което може би е неизвестно за онези, които смятат йогата за просто друга форма на упражнение, е, че има нарастващ брой изследвания, документиращи психологическите ползи от йога. Няколко скорошни проучвания показват, че йогата може да помогне за укрепване на социалните привързаности, намаляване на стреса и облекчаване на тревожност, депресия и безсъние. Изследователите също започват да заявяват известен успех в използването на йога и йога-базирани лечения за подпомагане на активни военни и ветерани с посттравматично стресово разстройство.

Ето защо повече клиницисти са прегърнали йогата като допълнение към психотерапията.

Те насърчават йогата като инструмент, който клиентите могат да използват извън терапевтичния кабинет, за да се справят със стреса и тревогите и дори да лекуват емоционални рани.

„Терапията с говорене може да бъде полезна при намирането на стратегии за решаване на проблеми и разбирането на собствените ви силни страни и това, което ви се случва, но има моменти, когато просто трябва да се раздвижите и да работите с тялото си“, казва Мелани Грийнбърг, д-р, професор по психология в международния университет Alliant, който е изучавал ползите от йога за психичното здраве.

Процентът на диагностицираните случаи на психични разстройства се е увеличил драстично и се е удвоил сред възрастните на възраст 65 и повече години и нарастване с около 60 процента сред възрастните от 18 до 64 години. А в същия този период от време, нивата на употреба на психотропни лекарства са се увеличили с приблизително същите проценти сред тези групи.

В светлината на тези цифри йогата остава естествен и лесно достъпен подход за поддържане на здравето и лечение на проблеми с психичното здраве.

Изследванията показват, че йогата е насочена към неконтролирания стрес, основен компонент на хронични разстройства като тревожност, депресия, затлъстяване, диабет и безсъние, като намалява реакцията на стреса, която включва активността на симпатиковата нервна система и нивата на хормона на стреса кортизол. Практиката повишава устойчивостта и подобрява осъзнаването на ума и тялото, което може да помогне на хората да коригират поведението си въз основа на чувствата, които изпитват в телата си.

Въпреки че учените нямат съвсем пълна картина за това как йогата прави всичко това, нови изследвания започват да хвърлят светлина върху това как практиката може да повлияе на мозъка.

В час по йога всеки се движи и диша едновременно и мисля, че това е един от подценените механизми, с които йогата наистина може да помогне: да даде на хората това чувство за принадлежност, че са част от нещо по-голямо.

Психолозите също изследват използването на йога при хора, преживели травма и откриват, че дори може да е по-ефективна от някои психотерапевтични техники. Когато хората преживеят травма, те може да изпитат не само усещане за емоционална несигурност, но и усещане за физическо обездвижване. Техниките, ориентирани към тялото, като йога, им помагат да повишат осведомеността за усещанията в тялото, да останат по-фокусирани върху настоящия момент и да ги накарат да предприемат ефективни действия за справяне с травмата.

Днес 25% от хората изпитват тревожни разстройства и 20% от хората имат симптоми на депресия. Проучвания показват, че до 2025 г., депресията ще бъде на второ място след сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за смърт и инвалидност. Много изследвания разглеждат ефекта от упражненията върху благосъстоянието и е установено, че упражненията са свързани с намаляване на тревожността и депресията, както и с повишаване на усещането за общо благополучие. Упражненията могат да имат редица незабавни ефекти върху благосъстоянието и могат също да имат драматични промени за дълги периоди от време.

Съществуват редица доказателства, че след физическа активност, степента на тревожност се замества от по-високи резултати за спокойствие. Освен това има увеличения на положителното ангажиране на личността. Интензивността, продължителността и вида на упражнението също могат да играят роля върху нивата на тревожност. Интензивността на упражненията променят между 30% и 70% от максималната сърдечна честота, което е свързано с най-голямо намаляване на тревожността след тренировка. При аеробни упражнения ефектите за подобряване на настроението са очевидни при 30% до 50% максимална сърдечна честота. Упражненията с умерена интензивност предизвикват най-големи положителни ефекти в афективните реакции.

По отношение на дългосрочните ползи е установено, че упражненията имат много положителни ефекти върху безпокойството. Физическата годност е положително свързана с психичното здраве и благополучие, а дългосрочните упражнения обикновено се свързват с намаляване на черти като невротизъм и тревожност. Подходящите упражнения водят до намаляване на различни показатели за стрес: нервно-мускулно напрежение, сърдечна честота в покой, хормони на стреса. В Пловдив, вече има студио, в което се провеждат такива практики и тренировки. Студио Анима се намира на ул. „Тодор Бурмов“ 14 в град Пловдив. Можете да се обадите на тел. 0889 331 337 за повече информация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари