БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Витамини от група B – какво трябва да знаем?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Витамините от група В представляват водно разтворими витамини, играещи важна роля в клетъчния метаболизъм и редица биологични процеси. Те са абсолютно необходими и незаменими за правилното функциониране на организма и здравето ни.

Витамин B1 на Natural Factors съдържа 100 mg тиамин (B1) като хидрохлорид и осигурява бързо и пълно усвояване на витамина. В1 участва в метаболизма на въглехидратите и аминокиселините. Основната роля на въглехидратите е да осигуряват енергия за тялото, особено за мозъка и нервната система. Тиаминът също играе роля в мускулната контракция и провеждането на нервните сигнали.Подпомага възстановяването при алкохолизъм. Има важна роля в синтеза на невротрансмитери в мозъка, като благоприятства фокуса, вниманието и запаметяването. Намира приложение при възпаления, схващания и възстановяване след травми.

Витамин B2, известен още като рибофлавин, е сред най-важните витамини от група B. Участва като коензим в процесите на енергийния метаболизъм, клетъчното дишане, синтезата на антитела, метаболизмът на мазнини, въглехидрати и протеини. Подпомага зрението и може да благоприятства при състояние на главоболие и мигрена. Освен това рибофлавинът е мощен антиоксидант, предпазващ от свободните радикали и щетите, които могат да нанасят на клетките. Рибофлавин е от значение и за метаболизма на други витамини от група В като ниацин, пиридоксин и фолат.

Витамин В3 е наричан още ниацин. Той е група от 3 съединения, наричани „витамери“. Това са сходни съединения, изпълняващи обща функция. Витамерите на В3 са никотинова киселина, никотинамид и никотинамид рибозид.Vitamin B3 500 mg на Natural factors е под формата на никотинова киселина. Подобно на останалите витамини от група В и В3 изпълнява редица функции, но може би най-значими при прием под формата на добавка са ефектите върху сърдечно-съдовата система, холестерола и триглицеридите. Ниацинът може да намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти, подобрява липидния профил, увеличава нивата на HDL холестерол и намалява тези на LDL холестерол. Действа съдоразширяващо, като увеличава притока на кръв. Допринася още за правилен метаболизъм, клетъчното произвеждане и пренос на енергия и поправяването на увредено ДНК.

Пантотеновата киселина понякога, но все по-рядко наричана и витамин В5, е друг есенциален нутриент от групата на В витамините. Името произлиза от гръцки и означава „навсякъде“, поради наличието ѝ във всички храни. Като добавка може да се среща като свободна киселина или под формата на по-стабилни соли наречени пантотеноати. Сред основните функции на витамин В5 е синтезата на коензим А, необходим за метаболизма на мастни киселини и синтезата и метаболизма на въглехидрати, мазнини и белтъци. Подпомага още чернодробната функция, съня, паметта и състоянието на стрес. Повлиява акнето, състояние на тревожност и безсъние и може да подпомогне възстановяването при мускулна треска.

Витамин В6 е следващият незаменим витамин от група В. Съществува като шест витамера, които могат да се превръщат едни в други в организма – пиридоксин, пиридоксал, пиридоксамин, пиридоксин-5-фосфат, пиридоксал-5-фосфат и пиридоксамин-5-фосфат. В6 е кофактор в над 140 клетъчни процеса. Участва в синтезата на невротрансмитери, хистамин и хемоглобин. Играе роля на кофактор в процесите на метаболизъм на аминокиселините, глюкозата, мазнините и притежава силни антиоксидантни свойства. Може да противодейства на възпаления и мравучкания. Може да намалява сутрешното гадене при бременни.

Биотинът, наричан в миналото Витамин В7 или Витамин Н, допринася за здравето и укрепването на косата, кожата и ноктите. Ускорява растежа на нокътната плочка, възстановява накъсвания и нацепвания както на ноктите така и на косата. Може да повлиява благоприятно състоянията на пърхот и акне. В комбинация с хром е от полза при диабетици, тъй като повишава инсулиновата чувствителност и благоприятно повлиява нивата на кръвната захар. От ключово значение е и за нервната система, тъй като участва в синтезата на миелин – защитната обвивка на невроните. Този ефект се проявява само при високи дози – над 300 mcg дневно. Според някои проучвания, може да бъде от ползва при хора страдащи от множествена склероза. Благоприятства също така и сърдечно-съдовото здраве.

Витамин B12 е познат още като кобаламин. Неговите витамери са цианкобаламин, метилкобаламин, хидроксикобаламин и аденозил кобаламин. Цианкобаламин е синтетичната форма на витамина, хидроксикобаламин е природна форма, а метилкобаламин и аденозилкобаламин са биологично активните форми. Специфично за B12 е, че се набавя единствено от животински продукти и добавки, тъй като не е необходим на растенията и не се синтезира в тях. Синтезира се единствено от определени бактерии, намиращи се в червата на животни и човека, но при човека не се усвоява, тъй като се синтезира след отдела на стомашно-чревния тракт, в който се резорбира. Складира се в органите и тъканите на животните и така попада и в нашия организъм, с животинската храна. Той е незаменим и отговаря за редица процеси като синтез на ДНК, метаболизъм на мазнини и аминокиселини, производство на червени кръвни клетки, синтеза на миелин и други. Вегани и вегетарианци трябва задължително да приемат добавки с него. Препоръчва се и при бременност. Недостигът на В12 е често срещан в развиващите се страни. Дефицит на В12 се свърза с възникването на пернициозна анемия, отличаваща се с характерни симптоми – уморяемост, задух, главоболия, замайване, сърцебиене и други. Витамин В12 не се усвоява правилно при всички хора и при определени заболявания на стомаха. Тъй като дефицитът често се асоциира именно с нарушено усвояване през стомашно-чревния тракт, добавките обикновено се предлагат като таблетки за поставяне под езика. B12 Methylcobalaminна Natural Factorsе именно под формата на сублингвална таблетка, гарантираща усвояването и е използвана биологично активната форма метилкобаламин. Допринася за нормалното функциониране на нервната система, сърдечно-съдовата система, кръвотворенето и енергийния метаболизъм.

Biocoenzymated™ Active B Complex на Natural factorsе източник на максимално усвоими и биологично активни форми на витамините от група В (техните коензимни форми) – бенфотиамин (вариант на тиамин, който може да се натрупва в организма), пиридоксал-5-фосфат (най-активната форма на В6), метилкобаламин, рибифлавин-5-фосфат, патентована форма на фолиевата киселина (Quatrefolic® – (6S)-5 метилтетрахидрофолиева киселина (MTHF), глюкозаминова сол) и други. Под такава форма витамините в състава на продукта превъзхождат значително останалите налични на пазара продукти, включително и такива традиционно назначавани при терапия на възпаления, невропатии, невралгии и възпалителни процеси на опорно-двигателната и нервната система. Освен това е допълнително обогатен с Farm Fresh Factors™ – комбиниран екстракт от редица зеленчуци с многобройни допълнителни ползи за организма. Biocoenzymated™ Active B Complex осигурява необходимите количества от всички В витамини в най-високо качество и усвояемост и гарантира всички ползи и ефекти на витамините.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари