БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борис Стоилов: Изследването, което „предсказва” как ще протече бременността – скрининг в 1-ви триместър

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/


Синдромът на Даун (тризомия 21) е най-честият генетичен дефект, който се среща при 1 на 700 бременности. През 70-те години на миналия век основният метод за детекция на плод със синдром на Даун е бил амниоцентеза на ВСИЧКИ жени, след навършване на 35-годишна възраст. По този начин са откривани около 30% от бебетата с тризомия 21, а останалите 70% не са били откривани и голяма част от тях са се раждали. Провалът на този метод се дължи на много причини, но самият факт, че повечето от бременните са под тази възраст, дори и в настоящия момент, означава, че по-голямата част на бебета с тризомия 21 ще се среща при по-млади жени, въпреки пряката връзка с възрастта.


Следващите няколко декади учените, водещ сред които е проф. К. Николайдес, са направили много за ранното откриване на това заболяване по време на бременността. Така се заражда и младата специалност „Фетална медицина“. Този клон на акушерството се развива с много сериозни темпове и сега мога да твърдя, че обхваща цялото съвременно акушерство. В днешно време медицината има за цел не толкова лечение, а по-скоро ранно разпознаване на различни признаци на заболявания и/или предотвратяването им още преди да са се развили.


Обърната пирамида на грижа, предложена от проф. Николайдес, има именно това за цел – навременно откриване на рисковите групи пациенти и предприемане на превантивни методи, за да се предотвратят появата на различни усложнения на бременността. Знам, че започнах със синдром на Даун и искам ясно да заявя, че това е генетично заболяване, което НЕ е лечимо, но може да се открие още в 12 г.с. на бременността и да се създаде план на поведение от лекаря и пациента. Това става по време на скрининга в 1-ви триместър – едно изключително важно изследване, което дава информация не само за текущото състояние на бременната, но и как ще се развие бременността.

При този преглед могат да се установят аномалии на плацентата и пъпната връв, структурни аномалии на плода, както и риск от други усложнения на бременността като гестационен диабет, прееклампсия, преждевременно раждане и т.н., които могат да предопределят съдбата на плода, а в известна степен и на майката – като в краткосрочен период, така и до живот. В нашия сайт може да намерите полезна информация за голяма част от тези усложнения.

С все по-високия процент на IVF бременности и многоплодни бременности, тези рискове се срещат още по-често. Съвременните усилия са насочени към възможно най-ранното откриване на тези усложнения и създаване на план на действие за постигане на най-важната цел – здрава майка и здраво бебе в края на бременността!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари