БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Марияна Табакова-Боева: Какво е палмарен (хватателен) рефлекс и какви са последствията от неговото запазване?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

КиндиРу Пловдив

Марияна Табакова-Боева е специалист по ранно детско развитие и преподавател-експерт в Киндиру Пловдив Южен. Работи с бебета и деца на възраст от 6 седмици до 7 години. За нея е важно децата да преминават през фазите на развитие както и когато трябва и ако се забелязват някои леки отклонения, да се отстраняват своевременно. Тъй като полагането основите на ограмотяване на всяко дете започва именно от раждането, нейните академици научават за себе си и света наоколо спрямо нужното за възрастта им, изграждат умения за памет и концентрация, устойчивост и когнитивна гъвкавост. Щастие й носят и успехите на вече включилите се в „Голямото училище“ нейни възпитаници. Децата, израснали с добре интегрирани мозък, тяло и ум преминават през академичния процес по-лесно. А родителите, които тя неусетно и за самите тях превръща в първия учител за децата им, имат подкрепа и верен приятел в нейно лице.

Телефон за контакт: 0879 47 99 92


Палмарният рефлекс е един от многото примитивни рефлекси при бебетата – модел на неволно движение, с който всички се раждаме. Предизвиква се чрез натиск върху дланта на бебето, което води до затваряне на пръстите около обекта, който е оказал натиск. Не забравяйте, че това е неволно движение – случва се преди бебето да може контролира ръцете си.

Палмарният рефлекс се появява около 11- та седмица в утробата и трябва да остане активен само до 3-6 месечна възраст. Това е приблизително по същото време, когато бебето започва да контролира ръцете си и умишлено започва да посяга към предмети.

През първите месеци от живота има силна връзка между палмарния рефлекс и сученето. Палмарният рефлекс се проявява и по време на кърмене, когато кърмачето рефлексивно затваря и отваря дланта си, сякаш меси тесто.

Какви са последствията от запазването на рефлекса?

Както всички останали първични рефлекси, така и задържането на палмарния рефлекс оказва влияние върху развитието на детето, което може да се изрази в следното:

– проблеми с фината моторика и лош двигателен контрол на пръстите;

– неправилно държане на молив и затруднено противопоставяне на палеца на другите пръсти;

– проблеми с речта и артикулацията;

– движение на устата при извършване на дейности с ръцете като писане, рисуване и т.н.;

– лоша сръчност;

– тактилна свръхчувствителност;

– дисграфия.

Как се интегрира?

Нека поговорим за сензорната интеграция. Осигурявайки на бебето различни видове сензорна стимулация, в мозъка ще се развият нови невронни пътища, като по този начин се стимулира ново движение и когнитивно развитие. Участието в сензомоторни дейности насърчава адаптивното поведение чрез невропластични промени – просто казано, чрез преживяване на различни видове сензорни дейности, нашите мозъци могат да се променят и по този начин да насърчават ново поведение.

И така, какви видове сетивни дейности трябва да осигурите на новороденото си бебе?

Естественото движение винаги е по-добър вариант – вместо да носите новороденото си в кош или количка, използвайте слинг, за да носите новороденото до тялото си, така ще осигурите по-естествено движение.

Време по коремче. Всички сте го чували отново и отново, а и ние не спираме да го повтаряме – времето по коремче е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Според последните проучвания, времето, прекарано по коремче, е положително свързано с общата моторика и цялостното развитие. Но как да започнете със своето новородено?

Просто поставете бебето на гърдите си, по корем, това е едно чудесно начало. След това включването на времето по коремче в ежедневната игра в будно състояние ще започне да създава рутина и ще подобри толерантността в дългосрочен план.

Осигурете много тактилна стимулация на ръцете. Това може да включва нежен масаж и помагане на вашето бебе да докосва различни текстури в заобикалящата го среда.

Колкото по-разнообразни и по-чести са тези стимулации, толкова по-добре!

При по-големите деца – след прохождането може да включите упражнения като висене от лост, лицеви опори/ръчни колички както и много манипулационни дейности с ръцете.

Кои фактори могат да допринесат за неинтегриран рефлекс?

Проучване, разглеждащо устойчивостта на примитивните рефлекси и свързаните с тях проблеми при деца, идентифицира следните потенциални фактори за неинтегрирани примитивни рефлекси:

– Стрес по време на бременност.
– Злоупотреба с вещества по време на бременност.
– Раждане с цезарово сечение.
– Увреждане на мозъка по време на раждане.
– Преждевременно и ниско тегло при раждане.
– Тежко заболяване през първата година от живота.
– Недостатъчна стимулация и позициониране на корема.
– Липса на свободно време за движение на пода.
– Стресираща среда.
– Недостатъчно хранене/недостатъчно наддаване на тегло.

Както знаете, в програмата на КиндиРу отделяме особено внимание на първичните рефлекси и работата с тях е застъпена във всеки един урок и във всеки един клас – от двумесечните бебета, чак до 7 годишните деца. Това е така, защото в резултат на изброените по-горе фактори е възможно при някои деца определени първични рефлекси да се задържат по-дълго от нормалното време за тяхното инхибиране. Освен това, ако детето успешно е интегрирало примитивните си рефлекси, внезапен или хроничен пристъп на травма, стрес или нараняване може да активира отново тези рефлекси.

За щастие, с определени упражнения можем да им повлияем и да ги потиснем, за да осигурим нормалното неврологично развитие на детето. А най-хубавото е, че всичко се случва под формата на игра, благодарение на която детето развива своите умения без дори да се усети.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари