БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Жанет Думанова: Луга – дар от природата с многобройни ползи за здравето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски Сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.


Може би и вие сте от хората, които не знаят какво е луга и за какво се използва. Тя всъщност се оказва истински дар от природата, с многобройни ползи за организма. Нейните лечебни действия все повече се доказват във времето. Затова лугата става и основно средство за лечение във физиотерапевтичните и рехабилитационни курсове.

Какво представлява лугата?

Лугата е крайният продукт при добиването на сол по класическия начин – чрез изпаряване на морската вода. Богата е на много ценни за човека минерали като калций, натрий, хром, бром, сулфати и хидрокарбонати, но най-високо е съдържанието на магнезиеви соли. Това прави терапията с луга чудесно решение при хора с магнезиев дефицит, тъй като магнезия може да се абсорбира и през кожата. Достатъчното количество магнезий в тялото Ви води до: 

  • Борба с депресията и промените в настроението;
  • Възстановяване след стрес;
  • Подобряване на здравето при хора с диабет тип 2;
  • Нормализиране на високото кръвно налягане;
  • Елиминиране на възпаленията в тялото;
  • Подобряване здравето на костите, мускулите и меките тъкани.

Какви са ползите от терапията с луга?

Терапията с луга е подходяща за всеки, който иска да се погрижи за тялото си, да се освободи от стреса и да се зареди с ценни микроелементи. Лугата носи редица ползи като:

  • силно противовъзпалително и антисептично действие;
  • действа тонизиращо и релаксиращо на целия организъм;
  • премахва умората и тежестта в крайниците;
  • подхранва, подмладява кожата и забавя нейното стареене;
  • минерализира организма и стимулира естествените защитни реакции на имунната система.

Благодарение на богатото съдържание на минерали и микроелементи лугата е чудесно медицинско средство за възстановяване на тялото.

При какви състояния се прилага терапия с луга?

Чрез физиотерапевтичните процедури с луга полезните й ефекти се проявяват при лечението на здравословни проблеми, включващи:

  • травми на опорно-двигателната система
  • дегенеративни ставни заболявания – коксартроза, гонартроза и др.
  • ревматични – остеоартроза, остеопороза, ревматоиден артрит и др.
  • неврологични – невралгия, плексит, МС, дискова херния, ишиас и др.

Какви физиотерапевтични процедури с луга се предлагат на пазара?

Процедурите с луга имат изключително благоприятно действие върху опорно-двигателния апарат и нервната система. В медицински център “Етика”  се прилагат почти всички видове физиотерапевтични процедури с луга, като качеството й е на най-високо ниво. Една от често предпочитаните такива е с помощта на ултразвук. По този начин лугата навлиза по-дълбоко в кожата и лечебният й ефект се засилва значително. Повлиява добре проблеми на периферна нервна система, последствия от увреждания на централна нервна система, травми на опорно-двигателния апарат и други. Още процедури с луга, които може да откриете в медицински център „Етика“ са:

  • Масаж с луга

Използването на масажни продукти с луга помагат за облекчаване на мускулните болки, предпазва от крампи, подхранва и заздравява кожата, възстановява равновесието на нервна и мускулна система. Прилага се чрез втриване с въртеливи движения по цялото тяло или върху засегнатите от болки места, около 20 мин.

  • Вана с луга

Процедурата е с продължителност 15-30 мин., като температура на ваната е 30-32 градуса. Ваната има отпускащо, минерализиращо и релаксиращо действие за цялото тяло. Намалява се умората и се подобрява тонуса.

Може да бъде приложена и локална вана. Лугата се изсипва в подходяща ваничка, така че да покрие глезените на краката. Продължителността на процедурата е 20-30 мин. Особено подходяща е за ревматични болки и подагра.

  • Компресия с луга

Това е друга често прилагана процедура при лечение на проблемни състояния на опорно-двигателния апарат, при ревматични, травматично-ортопедични и неврологични заболявания. Лугата се загрява на водна баня до 38-40 градуса и се приготвя компрес. Увива се болезнения участък и престоява от 20 мин. до няколко часа. Прилага курс на лечение от 10 до 14 дни.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари