БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

5 основни насоки за самостоятелен контрол на кръвното налягане

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Често хората, които имат проблеми, свързани с кръвното налягане, разчитат основно или изцяло на терапията с лекарства и прехвърлят отговорността на лекуващия лекар. Важно е и да осъзнаваме необходимостта от промяна в начина на живот и постоянството в самостоятелната грижа за състоянието си.

Тук са описани петте основни начина, чрез които да си осигурите ефективен контрол на кръвното налягане извън лекарския кабинет:

1. Откажете пушенето.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдово заболяване. Вредните вещества, които се съдържат в цигарите, имат значително влияние върху стойностите на артериалното налягане.

2. Редовно приемайте лекарствата, които са ви предписани.

За да имат оптимален ефект медикаментите, които взимате за високо кръвно налягане, е необходимо да ги приемате редовно и в точно определено време. Пропускането на прием или своеволната промяна на времето за прием намаляват действието на лекарствата.

3. Поддържайте нормално тегло.

Намаляването на теглото е полезно за понижаването на кръвното налягане, но ако е рязко или нерегулирано, няма да има желания ефект. Здравословният хранителен режим и умерената, но редовна физическа активност, са задължителни. Разхождайте се, хапвайте по-малко мазнини и наблегнете на плодовете и зеленчуците.

4. Намалете консумацията на сол.

Обилното осоляване на храните, които готвите и приемате, допринася за покачване на артериалното налягане. Опитайте да използвате други подправки за овкусяване или да ядете с по-малко сол.

5. Измервайте ежедневно кръвното си налягане.

Важно е да проследявате нивата на кръвното налягане поне веднъж на ден. Снабдете се с подходящ и лесен за използване апарат за кръвно налягане, който да ползвате у дома. Някои апарати за измерване на кръвно налягане имат функция PAD, която сигнализира за наличие на аритмия. За хора с установен сърдечно-съдов проблем редовното измерване на кръвно налягане е абсолютно задължително.

Хубаво е да водите и дневник със стойностите, а повечето автоматични и полуавтоматични апарати за кръвно могат да записват измерванията.  

Ако спазвате тези препоръки, не само ще се почувствате по-добре, но и ще сте по-спокойни. Грижата за собственото здраве е важно както за вас, така и за вашите близки хора.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари