БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Господин Желев и Д-р Георги Желев – Естетичните операции на бюста са най-желани

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 4,14 oт 5)
Loading...

Д-р Господин Желев работи в клиника „Медикус Алфа“ (гр. Пловдив) и в УМБАЛ „Св.Георги“ ЕАД в клиниката по Изгаряния и Пластична хирургия от 1987г. до сега. Завършва медицина в гр.Пловдив, а през 1993г. става един от първите специалисти по пластична хирургия след утвърждаването на специалността в България. Член на Българската асоциация по Пластична хирургия, Европейската асоциация по изгаряния и други. Практиката му е насочена към лечение на термични травми и последствията им, естетични и реконструктивни операции на лице, гърди, корем, крайници, интимна естетика.

Д-р Георги Желев завършва медицина през 2014г. в гр.Пловдив. Защитава специалност по ПВЕХ през 2020г. Има насоченост към естетичните операции и процедури на гърди, лице, корем, поставяне на лифтинг конци, ботокс, хиалуронови филъри, лечение на термични травми и различни рани. Работи в клиника „Медикус Алфа“ и в УМБАЛ „Св.Георги“ ЕАД в Клиника по Изгаряния и Пластична хирургия от 2014г. до сега.

__________________________________________

Как съчетавате работа на две места – естетична хирургия в частна практика и лечение на животозастрашаващи изгаряния, измръзвания, труднолечими рани и електрически травми в университетската многопрофилна болница?

Лечението на пострадали при инциденти свързани с висока и ниска температура, електротравми, химически изгаряния определено води до изграждането на опитен хирург, способен да се ориентира, посрещне и лекува усложнения от най-различно естество в тази област. Термичните травми са специфична част от хирургията, която изисква детайлно познаване на анатомията и кръвоснабдяването на меките тъкани, развитието на раневите процеси, механизмите на настъпване на травмата, усложненията и най-вече точен медицински поглед върху общото състояние на организма.

Атмосферата е на нуждаещи се от спешна специализирана лекарска помощ пациенти – има болка, страх, инвалидизиране, понякога смърт. Успехите на колектива са свързани със спасяването на човешкия живот и намаляне на страданията на пациентите. За да се лекуват успешно изгаряния с голяма площ и пациенти в термичен шок е необходимо отделението да има добре подготвен екип от пластични хирурзи, анестезиолози, сестри и санитари, както и собствен, добре оборудван реанимационен сектор. Колаборацията с колеги от различни специалности е необходима и възможна в структура като УМБАЛ „Св.Георги“, където се намира и клиниката по ПВЕХ.

Това професионално обогатяване и изграждане на опит с различни и понякога тежки случаи помага значително при започване на работа в сферата на естетичната хирургия.

Пластичната хирургия е широкообхватна специалност, а естетичната хирургия е част от нея. Пластичният хирург може успешно да лекува изгаряния и измръзвания с техните последствия, хипотермия (общо охлаждане), трудно зарастващи рани, вродени и придобити малформации, малигнени заболявания на кожата и/или последствия от тяхното лечение, реконструкции след загуба на собствени тъкани и др. Но същият човек, даже в същия ден може да посреща клинично здрави и усмихнати хора желаещи красив бюст, корем, лице, премахване на излишни мазнини или третиране на бръчки. Също така все повече в пластичната хирургия навлизат модерни лазерни апаратури с различни приложения.

Ние не се ограничаваме с естетични процедури върху една конкретна област на тялото и извършваме оперативни и миниинвазивни процедури.

Корекции на „клепнали“ или големи уши, деформиран нос, уморени клепачи, малък или провиснал бюст или прекомерно нараснал бюст, гинекомастия, интимна естетика, третиране на динамични и статични бръчки на лицето, фейслифтинг, увеличаване на устни и други. С най-голямо търсене при нас са естетичните операции на женския бюст.

Добре, нека навлезем в повече подробности за естетичните операции на гърдите при жени. Какво всъщност означава красив бюст?

„Красотата е в очите на този, който гледа“ не е далеч от истината. Това означава, че няма и не би трябвало да има конкретни рамки за красивото, към които всички да се стремят. Част от красотата в природата е нейното многообразие, индивидуалност и различия. Затова т.н. общоприети норми за форма и силует само тормозят психически жените. Важно е да сме здрави и позитивни, да се чувстваме добре в тялото си, да обичаме себе си, да се възприемаме с лека насмешка дори и да не се вторачваме прекомерно в излишни детайли.

Разнообразието от различия във формата и обема на женските гърди е толкова голямо, колкото жени има по света. Дори на една и съща жена двете гърди никога не са напълно еднакви.

Често жените казват – „искам естествен вид на новия бюст“. Но разбирането за „естествен“ се различава от човек на човек. Перфекционизмът и стремеж към пълна симетрия е черта на човека, не на природата. Желанието за пълна симетрия тогава „естествено“ ли е ?

Представите ни за красота са се променяли в исторически план и ще продължат да се изменят, но както в природата съществува баланс и хармония, така трябва да бъде и в разбиранията ни за естетиката на женския бюст.

Гърдите са красиви, когато са в хармонични взаимоотношения по размер и форма с цялото тяло. Тоест на по-пълна жена биха подхождали повече по-широки и по-обемни гърди, отколкото тесни и малки по обем. На жена с по-слабо телосложение красиво стоят и по-малки по размер гърди.

Погледната в профил гърдата има плавна извивка навътре, която започва малко под ключицата и завършва със зърното. То трябва да е разположено на най-издадената част на гърдата и да е насочено напред. Ареолите се приемат за привлекателни, когато са симетрични по височина и имат сферична форма, а широчината им подхожда на размера на гърдата. Следващата извика на гърдата е изпъкнала – започва от зърното и завършва към гръдния кош, образувайки инфрамамарната гънка. Относно обема и големината на гърдите разнообразието и разбирането за красиво са много широки понятия.

Гърдите все пак се описват и измерват в параметри от медицинската наука. Ето някои от тях: широчина, височина, издаденост напред, разстояние от ключицата до зърното, разстояние от зърното до гънката под гърдата, разстояние между гърдите, обем.

Например приема се за нормално разстоянието между двете гърди да е 2-3см, за европейските жени разстоянието между ключицата и върха на зърното 17-23см, широчината на гърдата 11-13см и т.н. Но има много случаи, когато гърдите не са в тези параметри, а изглеждат красиво. Ние уважаваме индивидуалните характеристики и насърчаваме пациентите ни да търсят не максимални, а най-добрите възможни реалистични резултати.

Кой размер имплант е подходящия за даден бюст?

Ще отговоря кратко – подходящият имплант е този, който балансира очакванията за резултата с това, което тъканите безопасно ще позволят.

Големина и вид на импланта се определя спрямо анатомия, реалистични желания и възможностите на тялото, а водещо кредо за нас е “на първо място – здравето“.

Две думи за имплантите ?

Вече съществува голямо разнообразие от гръдни импланти и производители. Откакто първите са създадени през 1960г. до сега непрекъснато търпят подобрения и се създават нови поколения импланти. Различават се по обем, размери, форма, повърхност, стабилност и пълнеж. Обемът им варира средно от 100сс до 800сс, като най-често използваните са между 280сс и 420сс. Проектирани са така, че да отговарят на широчината и височината на гърдата в мерни единици. От съществена важност е също степента на т.н. проекция (издаденост) на импланта. Формата им е кръгла или анатомична. Кръглите импланти могат да осигурят по-голям обем в горната половина на гърдата, докато капкообразните (анатомични) импланти имат за цел да придадат по-естествен вид, подчератвайки извивките на гърдата. Повърхността им може да бъде гладка или грапава. Това е тази част от импланта, която контактува пряко с тъканите на гърдата и около която организмът изгражда и фиксира капсула. Имплантите могат да бъдат изпълнени с физиологичен разтвор или със силиконов гел.

Каква е ролята на пациента в цялата процедура, какво се очаква от него и как успявате да им обясните всичко?

Пациентите имат отговорна роля в целия този процес – от решението за подлагане на операцията до изпълнението на следоперативните препоръки.

Правилни решения се взимат, когато си конкретно и правилно информиран, а не просто информиран от всякакви източници. Проблемът в днешно време е лесния достъп до голямо количество непроверена информация, която изгражда подвеждаща представа на жените. Често те са проучвали и прочели много и различни източници. Взимат предвид опита на приятел, мнението на семейството, допитват се до интернет групи, блогъри и т.н. преди въобще да са пристъпили прага на консултативния кабинет. А всичко е субективно в този случай и индивидуално. Ето така се предпоставя възможност да се изгради нереална представа за предстоящата операция и резултат.

Съветът ни към жените е да не спират да четат и да се информират, но да приемат всичко в широкото пространство с щипка съмнение. Разговор със специалист в областта е препоръчително с цел осъзнаване на рисковете и ползите, както и за да са готови да посрещнат вероятни усложнения или пък очакваните им резултати.

Добре е да се отбележи и съществуването на събития, които не зависят от пациента и са извън контрола на неговия хирург.

Кои са тези фактори и събития ?

Това са анатомични дадености и физиологични особености, които жените притежават. Те са част от факторите, които не зависят нито от тях самите, нито от хирурга, но имат отношение към крайния резултат. Такива фактори са:

  1. Качеството на кожата (разтегливост, дебелина, здравина, стрии, предишни белези) и тъканното покритие над импланта.
  2. Прекарани в миналото заболявания, довели до сраствания и деформиране на бюста.
  3. Начинът на зарастване на белезите (нормални белези, разширени или келоиди).
  4. Разликите в обема на млечните жлези.
  5. Размерите и развитието на гърдите.
  6. Наличието на деформации на гръдния кош и гръбначния стълб.
  7. Разликата в обема на гръдния мускул вляво и вдясно.
  8. Развитието на инфекция, сером.
  9.  В каква степен и дали въобще ще се разшири пространството около импланта.
  10.  Развитието на болестни процеси години след операцията.
  11.  Как вашият бюст би се променил след бременност.
  12.  Руптура (спукване) на импланта.
  13.  Дали организмът ще създаде фина капсула около импланта или задебелена и деформираща такава (капсулна контрактура).

Защо е толкова често срещана тази операция ?

Все по-нарастващата честота, с която тази процедура се извършва в световен мащаб през последните десетилетия и сравнително бързият възстановителен период са част от  причините. Добре е да се отбележи, че лесната достъпност, добрата поносимост и успеха на пластичните хирурзи да постигат 24-часово стабилизиране и изписване на пациентите понякога неправилно се интерпретира като лесна и нетравмираща процедура. Сякаш е нещо, на което може да се подложиш „в обедната си почивка“. Това съвсем не е така, защото всяка операция е сериозно вмешателство в здравето и крие както ползи, така и рискове.

Кои може да са причините да не сме щастливи с настоящия си бюст ?

Причини да не харесвате бюста си могат да бъдат:

  • Изглежда празен в горната си част след бременност или след отслабване
  • Запазва малките си размери след пубертета
  • Провиснал и отпуснат с течение на времето
  • Гърдите са асиметрични, нивото на зърната също
  • Ареолите са преразтегнати и широки
  • Деформиран след заболявания в тази област
  • Неудовлетвореност от предходната си корекция
  • Прекомерно нарастване, което води до смущение
  • Вродена недоразвитост на бюста едностранно или двустранно

Какво представлява тази операция и как протича ?

Аугментационната мамапластика е увеличаване на обема на бюста по оперативен начин, чрез поставянето на имплант в точно определени анатомични места, които хирургът създава – под гръдните мускули или под тъканите на млечната жлеза.

Тази интервенция се прилага при клинично здрави жени и мъже след завършване на естествения растеж на организма или в някои по-рядки случаи – непълнолетни, след писмено съгласие от родител. Не се прилага в случаите на нелекувани ракови заболявания, активна вирусна инфекция, настояща бременност и кърмене, силно отслабена имунна система и други състояния открити в хода на предоперативните прегледи.

Разрезът за достъп е в естествената гънка под гърдите (предпочитан в световен мащаб, както и от нас) и е между 5,0см и 6,0см.

При гърди, които са несиметрични преди операцията, след увеличаване само на обема им те трудно биха били напълно еднакви. Не трябва да забравяме, че хирургът работи с вашите анатомични и предварителни дадености, които са различни и уникални за всеки човек. Допълнителното уеднаквяване на предварително асиметричен бюст може да доведе до допълнителни белези от едната или от двете страни. Човешкото тяло винаги има различия в по-голяма или по-малка степен от лявата и дясната си половина.

При значително провисване на бюста увеличаването му с допълнителна тежест (т.е. имплант) няма да доведе до задоволителен за вас и нас резултат. Ще ви посъветваме да обсъдим извършването на повдигане (мастопексия) в допълнение към увеличаването на обема на бюста с имплант. Това ще доведе до повдигане на бюста, промяна на мястото на зърната и ареолите, симетризирането им, както и допълнителни белези в областта, но в дългосрочен план – естетически задоволителен и устойчив резултат. Едноетапното повдигане на бюста и поставяне на имплант е различна по вид, сложност и продължителност операция, която изисква висока експертиза и опит. Ние я извършваме често, в случаите, когато това е правилният избор за постигане на желан резултат. Не бихме поставили само импланти с голям размер и тежест във вече провиснал и изтощен бюст, защото това допълнително ще утежни състоянието на бюста след време.

И един наистина често задаван въпрос. Доживотни ли са имплантите ?

При добра хирургична манипулация и при спазване на препоръките следоперативно, имплантите ще бъдат в добро състояние дълги години, но въпреки това не са доживотни и може да се наложи подмяната им. Статистическите наблюдения при част от пациентите показват причини за повторна операция около десетата година след поставянето им, но това е строго индивидуално. Имаме пациенти с поставени преди 15 години импланти в перфектно здравословно и естетическо състояние.

Няма нужда да сменяте имплантите си, ако няма причина за това.

Колко време след бременност и кърмене можем да се подложим на тази операция?

Най-доброто време се приема между 8-12 месеца след приключване на кърменето (или бременността, ако не сте кърмили). Причината е, че гърдите търпят естествено обратно развитие през този период. Променя се обема на млечната жлеза и разтегливостта на кожата, организмът се адаптира и връща към нормалното си хормонално състояние като цяло.

Как протича Денят на операцията при вас?

В болничната стая ще ви посети вашият анестезиолог, медицинска сестра и ние. Не трябва да сте се хранили и приемали течности от сутринта. Ще направим предоперативните изчисления и измервания, след което сестрата ще ви насочи към операционната. Желателно е да не носите маникюр, тежък грим и парфюм, изкуствени мигли и накити. Анестезиологът ще ви въведе под обща анестезия, ще следи състоянието ви и ще ви събуди. Увеличаването на бюста е с продължителност средно час. Ще се събудите унесени в леглото си и постепенно ще излезете от упойката. Нормално е да усещате болка в областта на операцията, да чувствате че ви опъва, пристяга и т.н., което се посреща с обезболяващи медикаменти. Нормално е гърдите да са леко оточни и болезнени. Ще имате превръзка под и встрани на гърдите. Движенията в областта на раменния пояс може да са леко болезнени също. Ще прекарате нощта под контрола и наблюдението на дежурния лекар и медицинска сестра.

На следващия ден, ако вашето възстановяване върви без проблем, ще ви изпишем от клиниката с препоръки за подходящо бельо и режим. Много често се използват резорбируеми конци и тяхното сваляне не е необходимо. В дома си е задължително да си почивате и да избягвате физически натоварвания, особено с ръцете. Не вдигайте тежест от земята, не правете твърде резки и натоварващи движения през първите две седмици т.е избягвайте упражнения и действия, които изискват натоварване на големите гръдни мускули.

След 3-5 дни трябва да посетите клиниката отново за смяна и олекотяване на превръзката. Всеки ден ще се чувствате по-добре от предходния и с течение на времето формата на гърдите ще се подчертае още. Трябва да носите спортен еластичен сутиен в продължение на минимум 2-3 месеца след операцията. Може да започнете профилактика на белезите си след третата седмица.

В следващото интервю ще засегнем обстойно усложненията при операции на бюста, включително нашумелият наскоро Anaplastic Large Cell Lymphoma и Breast Implant Illness.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари