БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Giardia при кучета

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695
___________________

Giardia е един от най-често срещаните паразити при кучета. Giardia duodenalis, Giardia intestinalis и Giardia lamblia са едноклетъчни паразити, които живеят в червата на кучето и се размножават там. Те са сред най-често срещаните паразити в света, засягащи кучета, котки, зайци, чинчили и др. от всички възрасти. Въпреки това кученца, млади кучета на възраст под една година и животни, които вече са слаби – с хронични заболявания, могат доста сериозно да се разболеят.

Инфекцията с Giardia при кучета се нарича лямблиоза и е възможен отключващ фактор за чревно възпаление. Лямблиозата е зооноза, т.е. заболяване, което може да се разпространи и при хората. Сравнително рядко е хората да се заразят с Giardia от кучето си, но въпреки това се наблюдава в практиката. Това е така, защото има различни щамове на Giardia, които не засягат еднакво всички животински видове и хора. Затова хората с отслабена имунна система и малките деца трябва да спазват основните хигиенни правила. Редовното миене на ръцете, особено след контакт с кучето, е от съществено значение. Хигиеничното изхвърляне на изпражненията в затворени найлонови торбички и не целуването на кучето също трябва да бъде нещо естествено.

Паразитолозите разграничават два стадия на развитие на Giardia: трофозоити и кисти. Предаването става от гостоприемник на гостоприемник, тъй като те поглъщат инфекциозните цисти от околната среда през устата си. Кучетата обикновено се заразяват, когато ядат изпражненията на други животни. Трофозоитите са лямблиите, които се прикрепят към чревната лигавица на кучето. Резистентните кисти, от друга страна, са новообразуваните лямблии, причинени от деленето. Заразеното куче отделя това с изпражненията си.

Тъй като могат да оцелеят до три месеца във влажна среда или във вода, кучетата поглъщат постоянната форма на Giardia, така наречените кисти, също и чрез замърсена вода или храна. От това в червата се развиват репродуктивните форми, така наречените трофозоити. Те се прикрепят към чревната лигавица или „плуват“ свободно в червата и там също се размножават. Хранят се с чревно съдържание и малки части от чревната лигавица, като предпочитат лесно смилаеми въглехидрати и захари.

В задната част на дебелото черво трофозоитите се превръщат в цисти, които са добре защитени с обвивката си от външни влияния, като сухота и др. Екскретирани с изпражненията, те могат да оцелеят във външния свят за относително дълго време. В изпражненията са заразни около седмица, а във влажна среда до 3 месеца.

Куче с Giardia отделя до 10 милиона цисти на грам изпражнения за период от 4-5 седмици. Само няколко от тези кисти на лямблиите са достатъчни, за да заразят следващото животно. Кучетата, които живеят на групи или често се срещат с много други кучета, имат повишен риск от инфекция. В тези случаи Giardia винаги бързо намира гостоприемник. Това се отнася например за: пансиони и хотели за животни, приюти, училища за кучета, работни кучета в развъдници, впрегатни кучета, ловни глутници и др.

Неблагоприятните условия на отглеждане в кутии и развъдници (които са твърде малки и лошо почистени) или лошото управление на хигиената, насърчават както нивата на инфекция, така и видимите заболявания, причинени от Giardia при кучета, тъй като стресираните животни се разболяват сериозно много по-бързо.

Тъй като Giardia е много често срещана, вашето куче може да я срещне почти навсякъде. Те могат да бъдат открити в замърсени води, локви, езера, при контакт с други кучета или на замърсена почва. Съответно вашето куче може да се зарази и в собствената ви градина, тъй като тези паразити полепват по козината и при облизване също се получава заразяване. Друг път на предаване на Giardia при кучета са мухите, които след контакт със заразени изпражнения се спират върху храната на кучето и оставят след себе си кистите на Giardia. Giardia при кученцата често идва и от майката, при лоша личната хигиена.

Повечето кучета, заразени с Giardia, не показват сериозни симптоми. Здравият организъм се справя добре с определен брой протозои и сам ги елиминира. Но когато Giardia порази кучета, които са с нисък имунитет и имат и други заболявания, болестта може да бъде в по-тежка форма. Дали това ще се случи зависи от следните фактори:

1.         Възраст: По-често се засягат кученца или млади кучета до 1 година.

2.         Стрес: Както психологическият, така и физическият стрес (напр. тежки тренировки) увеличават риска от видимо заболяване.

3.         Чревна флора: Ако нормалният бактериален състав в червата е нарушен, това предлага повече повърхност за атака на патогените. Получава се при неправилно хранене, употреба на лекарства, инфекции (напр. други паразити) или от стрес.

4.         Тип Giardia: Има различни щамове на Giardia при кучетата и някои са по-агресивни от други.

Ако се появят симптоми, те могат да бъдат много променливи. Кучетата с Giardia понякога имат диария, която обикновено отминава от само себе си след 24 часа. Въпреки това може да персистира и с месеци, особено при млади животни. Възпалението на тънките черва води до лошо храносмилане, по-лошо усвояване на хранителните компоненти и повтаряща се диария с течащи изпражнения, които понякога миришат на гранясало до сладко и съдържат мазнини и слуз. Кръвните примеси са редки. Младите кучета продължават да губят тегло, дори ако продължават да се хранят видимо добре. Въпреки това може да се окаже, че Giardia причинява болки в стомаха на кучето, видимо с напрегната коремна стена и прегърбен гръб. Подуване, повръщане, треска, всичко това може да се появи в резултат на лямблиоза. Инфекцията с Giardia при кучета продължава различно дълго време и може да причини различна степен на симптоми на заболяването: миришеща и лигава диария (поради отлепена чревна лигавица), повръщане, газове, отслабване, слабост и умора.

Ако заболяването продължава, лошото преобразуване на храната може дори да доведе до кожни реакции като матова козина, пърхот и окапване на козината. Ако забележите тези или други симптоми при вашето куче, веднага се консултирайте с ветеринарен лекар!

Ветеринарният лекар ще прегледа внимателно пациента, за да открие причината за симптомите на заболяването. Освен кучешката Giardia, може да има и други причини за тази клинична картина. Изследването на изпражненията обикновено предоставя информация: вече има добри бързи тестове, които показват наличието на Giardia. Куче, което има положителен тест за Giardia, но не показва признаци на заболяването, не се нуждае от лечение. Неговата имунна система се справя добре с патогена и го държи под контрол. Но, веднъж лекувано, има много голям шанс бързо да се зарази отново, което е безкраен цикъл.

Има обаче и кучета, при които инфекцията с Giardia протича безсимптомно. Въпреки това, тези кучета (наричани също линеи) са носители на протозоите и ги отделят с изпражненията си. Следователно Giardia представлява коварен риск от инфекция, тъй като не винаги се проявява като клинични признаци.

Има лекарства срещу Giardia при кучета, които действат добре. Ако в домакинството има други животни, вашият ветеринарен лекар ще обсъди с вас дали те също се нуждаят от лечение. За съжаление, проблемът е, че болестта често се повтаря бързо, особено при групово настаняване. След това е необходимо подновяване на лечението на кучетата с Giardia.

За съжаление Giardia е толкова широко разпространена при кучетата, че трудно можете да предотвратите заразяването на вашия домашен любимец. Но можете да го подкрепите с добра, балансирана диета, която насърчава здравата чревна флора. Оптималните условия на отглеждане с много движение на чист въздух също го поддържат здрав. Ако все пак се зарази, тогава ще може да се справя по-добре с неканените гости. От друга страна, трябва да наблюдавате внимателно кученцата и другите податливи животни и, ако е необходимо, да отидете при ветеринар възможно най-скоро, за да предотвратите лоши състояния на ранен етап.

Ако кучето ви има лямблия, безпокои го и се лекува за нея, можете да увеличите потенциала за успех на лечението, като почистите старателно дома. Кучешките одеяла, играчките и т.н. трябва да се перат възможно най-горещо (най-малко 60°C), както и използваните от кучетата дивани, легла и т.н. Ако не могат да се перат, използвайте парна почистваща машина. Купичките за хранене трябва да се почистват ежедневно – дори и без Giardia! Къпането на вашето куче с кучешки шампоан също може да помогне за премахване на полепналите Giardia от козината.

Пре- и пробиотиците поддържат чревната флора, която от своя страна спомага за високия имунен отговор на тялото срещу тези нашественици. Диета с възможно най-малко въглехидрати и много сурови фибри има поддържащ ефект срещу Giardia при кучета. Затова най-важната превенция срещу всички паразити е правилното обезпаразитяване и правилното хранене с подбрана качествена храна, която поддържа имунната система на кучето във високи нива, а тя от своя страна намира най-правилния и качествен начин за справянето й и отстраняването на всички болестотворни микроорганизми в тялото на кучето.

Предложете на вашето куче оригинално създадена храна, с балансиран състав, съдържаща всички необходими елементи, витамини, минерали за отличен имунитет с помощта на пребиотик и със специален пробиотик за хищници. Здравето и силата идват от вътре на вън.

Всичко това е в състава на „Алдагон – храна за дракони“. С „Алдагон – храна за дракони“ кучето ви ще расте здраво, щастливо, с висок имунитет и ще се чувства силно и мощно също като дракон.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари