БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков – Катериците

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695

________________________________________

Катериците са на върха на скалата на популярност за нас, хората, както от приказките, така и от реалният живот. За това със сигурност допринася тяхната фигура, рунтава опашка, уменията им за катерене, ловко балансиране по клоните и дърветата, бързина и активност. Семейството на катериците включва 230 вида, които са местни за всички части на света, с изключение на Австралия и полярните региони. 

В допълнение към дървесните катерици има и летящи катерици, катерици живеещи в дупки, като мармоти, прерийни катерици и земни катерици, които също са местни за Европа.

Гъстата, космата опашка, която е дълга около 20 см., им позволява да живеят по дърветата и действа като помощ при балансиране, управление и катерене. Освен това опашката има задачи в общуването със себеподобни – и в терморегулацията, защото може напълно да покрие друга катерица и тя да се сгуши в нея. Тази характеристика е изразена в латинското име на вида „Sciurus“, което означава нещо като „този, който се скрива с опашката си“. Разбира се, не може да прави големи скокове само с опашката си, необходими са силни задни крака и остри нокти. Последните също така осигуряват подкрепа за движение с главата надолу, умение, което катериците споделят с едногодишната птица зидарка.

Козината на катериците варира в широки граници. В допълнение към корема, който винаги е оцветен в бяло, цветът на козината варира от светло червено до черно. Черната козина е по-дълга, по-плътна и е по-добър изолатор. Следователно черните животни са по-често срещани в по-високи, влажни и хладни райони. Полът на „катеричката“ не се разпознава веднага, а само отблизо. Тестисите са видими при мъжките, освен през сексуално неактивните есенни месеци, а женските имат осем зърна за кърмене.

Катериците живеят главно в богати райони на плодове и семена. Бук, дъб, бор, клен и смърч са особено популярни, както и кестените и ядките. В допълнение, те не пренебрегват пъпки, цветя, жлъчки, гъби и животинска храна. Преди зимата катериците натрупват малко зимна мазнина, но въпреки това складират храна в депа, които използват, когато храната навън е оскъдна. С тяхната складираща дейност, катериците допринасят за разпространението на дървесни и храстовидни видове. Иглолистните и смесените гори са по-благоприятно местообитание от широколистните, чиито плодове, паднали на земята, се използват и от други животни. Високо висящите шишарки в иглолистни дървета, се споделят с по-малко хранителни конкуренти, което е перфектно за тях.

Самите катерици се явяват хищници на видовете птици, чиито гнезда ограбват. Степента, до която те влияят на това, почти не е изследвана. И очевидно сладкото животинче е по-малко обвинено за ограбването на гнездото им, отколкото други животински видове.

Катериците са активни през деня и не спят зимен сън. През лятото те са навън рано сутрин и късно следобед. През есента събират храна през целия ден, а през студената зима са активни само няколко часа в зависимост от времето. Домовете на катериците варират значително по размер в зависимост от местообитанието и наличността на храна и са изградени минимум над 6 метра над земята. През нощта и по време на обедните си почивки катериците се оттеглят в техните хралупи, които са с вътрешен диаметър от 15 см. Единичните хралупи побират само един жител, но има и хралупи за майки с деца, които са по-големи. Катериците често използват няколко убежища.

Чифтосването се извършва от декември/януари до лятото. През това време е лесно да станете свидетели на ухажване, като партньорите шумно се гонят един друг нагоре-надолу по стволовете на дърветата в спирали, като са доста небрежни. Мъжките могат да надушат готовите за чифтосване женски от разстояние над километър и половина. Движещата сила е женската, която също решава кой мъжки е избраника след дни на ухажване. След 38 дни бременност се раждат две до пет малки, всяко с тегло по десет грама, за които женската се грижи сама. Първите косми поникват около осмия ден от живота, а очите се отварят на 32 дни.

Тъй като външните температури падат, сланата се разпространява и снегът създава зимния пейзаж, начинът на живот на катериците през зимата също се променя. Докато пъргаво тичат и подскачат из природата през пролетта и лятото, през есента те се подготвят за студения зимен сезон. За да улесните зимата за тях, е добре да разберете как катериците прекарват зимата и как можете да им помогнете да я преживеят по-добре.

Обикновено катериците намират скритите и събрани зимнини, но при по-сурови зимни условия не винаги успяват, поради което някои не оцеляват през зимата. Запасите от храна не винаги са достатъчни, особено когато ледът, снегът и студът са продължителни по това време на годината. Вашата помощ тогава е още по-важна, като осигурите храна за тях.

Добре е да разпределяте ежедневно храната в близост до дървета и храсти, тъй като това са основните места, където катерицата обикновено крие запасите за зимата и ще отиде там в търсене на храна. Достатъчно е просто да поставите храната на едно място. Катериците имат отлично обоняние и бързо ще намерят пътя до новия източник на храна.

След като храната бъде намерена, катерицата обикновено помни мястото за хранене и винаги ще се връща, когато има нужда. Поради това е препоръчително винаги да поставяте храната на едно и също място.

Подходящи храни са: семена от борови шишарки, пресни или сушени плодове, боровинки, малини, сурови ядки, слънчогледови и тиквени семки, и гъби.

Когато давате храна на катерици, уверете се, че тя е сурова и не е осолена или подправена по друг начин. Организмът на малките гризачи не може да понесе това и при определени обстоятелства може да доведе до животозастрашаващи увреждания на здравето им.

Особено в градските райони, където няма гори или много дървета, катериците намират по-трудно оптимални скривалища за зимните си запаси. Освен това предлагането на храна за запасяване е значително по-ограничено. В градината си у дома, просто разпръснете храната по земята на безопасно разстояние от всякакви източници на безпокойство, като главни пътища или развъдник за кучета.

На балкона можете оптимално да разпределите ядки или нарязани плодове в балконски кашпи между зимните растения. Можете също така да поставите храната в хранилка за птици. Тук катерицата лесно намира храната си, но най-вече е в ущърб на птиците, които странят от катерицата.

Можете също така да помогнете на тези животни с храна, ако вземете една шепа със себе си на неделните зимни разходки в парка или в планината и ги оставите там.

Освен това поставете и купа с вода, особено в града. Там, където има много асфалт и прави равнини, има значително по-малко локви, отколкото в провинцията и водоснабдяването обикновено е ограничено.

Там, където горите и големите дървета са оскъдни, хората в градините си затрудняват все повече катериците да изградят гнездата си и да презимуват. Това се дължи на факта, че много любители градинари изрязват своите дървета, храсти и живи плетове през есента, за да могат да поникнат отново енергично през идващата пролет. По този начин те все повече завземат жизненото пространство на животните за зимния период, което може да се превърне в проблем за катериците, особено в града или в гъсто застроените жилищни райони.

Също така често се забравя, че катериците са важен фактор в природата. Тъй като те понякога забравят някои места за съхранение, в които  има семена и по този начин допринасят за разсаждането на различни растителни видове.

С малко усилия можете да улесните зимата за катериците и да допринесете за оцеляването им и да направите добро за природата.

С пожелание за здраве и загриженост към животните и природата!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари