БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пет важни неща, които трябва да знаеш за хемороидите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Хемороидите не са тема, за която човек се замисля, освен ако не се сблъска пряко със симптомите. Фактът, че всички хора всъщност имат хемороиди, е малко известен. Може и да звучи стряскащо, но е самата истина. Хемороидите са нещо напълно нормално за всеки човек. Всъщност представляват кръвоносни съдове, разположени в аналния канал, които дават допълнителна опора. Както мускулите на тазовото дъно помагат да задържим урината си, когато се смеем или кашляме, така и хемороидалната тъкан прави същото по отношение на газовете и изхожданията. Хората обаче започват да забелязват, че имат хемороиди, когато се появят първите симптоми. Дотогава почти никой не се и замисля какво представляват.

Всъщност хемороидалната болест е често срещана и според здравните експерти 1 от всеки 4 души страда от нея. А 40% от хората търсят сами решение на проблема и избягват консултации с лекар, защото смятат заболяването за срамно. Ако досега не сте страдали от дискомфорт, свързан с хемороидите и не сте наясно със заболяването, ето и петте най-важни неща, които всеки трябва да знае.

  • Какво всъщност представляват хемороидите?

Хемороидите са нормални кръвоносни съдове в ректума или аналния канал, които могат да се разширят или нараснат. Някога те се спускат надолу по канала и могат да излязат извън ануса. Възможно е също, когато се възпалят, по аналната тъкан да се появят сърбящи и болезнени подутини.

  • Видове хемороиди

Съществуват два различни вида хемороиди – вътрешни и външни. Външните са разположени под кожата, заобикаляща ануса. Обикновено точно тях можем да „усетим“, когато се влошат – издуват се, предизвикват сърбеж, болка или кървене при изхождане. Вътрешните хемороиди, от друга страна, се намират вътре в аналния канал. Тях не можем да видим и тъй като не са покрити с кожа, няма да усетим и симптоми, в случай че се възпалят. При вътрешните хемороиди обаче съществува по-голяма вероятност от кървене. Ако ситуацията стане сериозна, те могат да пролабират или да изпаднат от ануса.

  • Причини за появата на симптоми

Според здравните специалисти, основна причина за развитие на хемороидална болест се смята натискът в коремната област, независимо дали е причинен от напъване при ходене до тоалетна поради хроничен запек или дори от извършване на тежки физически натоварвания, свързани с работа или спорт. Той води до разтягане и отслабване на тъканта с течение на времето, разширяване на кръвоносните съдове в областта на ануса, което пък предизвиква навлизане на повече кръв, подуване и евентуално кървене.

  • Кога да се обърнете към лекар?

Ако досега не сте имали проблем с хемороидите, но отскоро изпитвате някой от следните тревожни симптоми, е добре да се консултирате с лекар специалист:

  • болката и дискомфорт в аналната област, които продължават твърде дълго;
  • сърбеж, парене или подуване в аналната област;
  • кръв или зацапване по бельото или тоалетната хартия;
  • Как да се предпазите?

Може и да ви се струва странно, но според лекарите продължителното стоене в тоалетната е част от проблема, свързан с развитието на хемороидална болест. Съвременните хора са склонни да прекарват дълго време в седнало положение върху тоалетната чиния, дори и да нямат запек: свикнали са да четат или играят на телефона. Според лекарите обаче това е вреден навик. Докато сте седнали там, натискът върху аналната тъкан нараства, което допринася за натрупване на кръв в хемороидите и за тяхното подуване. Добрият режим на изхождане е първата стъпка за предпазване от поява на възпалени хемороиди. Добре е да ограничите времето, което прекарвате в тоалетната. Не се изкушавайте и не носете със себе си телефон или нещо за четене.

Начинът на хранене също се приема за ключов фактор, който влияе върху здравето на стомашно-чревния тракт и съответно развитие на хемороидална болест. Добре е да приемате храни с високо съдържание на фибри и да пиете по-големи количества вода. Може да включите в менюто си пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения. Отделно от това, пиенето на вода, бистра супа или сокове с ниско съдържание на захар може да помогне за доброто състояние на корема и червата.

Oще полезна информация, можете да откриете на www.venite.bg/info/хемороидите-вече-не-са-тема-табу/

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари