БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Радостин Вълчев: Хипертония

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 3,71 oт 5)
Loading...

Д-р Радостин Вълчев e завършил Медицински Университет в гр. Пловдив. Работи с пациенти в Клиника по Кардиология към УМБАЛ „Св.Екатерина“, гр.София.

Високото кръвно налягане в модерното общество често е наричано „Тихият убиец“ поради това, че в по-голямата част от случаите протича безсимптомно до момента, в който вече не са нанесени значими увреди на сърцето и артериите в различните таргетни органи.

 

ДЕФИНИЦИЯ НА ХИПЕРТОНИЯТА


Хипертонията (високо кръвно налягане) се дефинира като кабинетни стойности на систолно кръвно налягане ≥140 mmHg и/или на диастолно кръвно налягане ≥ 90 mmHg. Само по себе си това е налягането, което кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ХИПЕРТОНИЯТА

В световен мащаб над 1.13 милиарда от населението има хипертония, включително над 150 милиона в Централна и Източна Европа спрямо данните от 2015г. При възрастните общата честота на заболяването е 30-40%, като се предвижда до 2025г. да нарастне с допълнителни 15-20%. В България, по официални данни, хипертониците са над 40% от възрастното население, като се отчита тенденция за подмладяване на заболяването. Страната ни заема първо място в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

 

Класификация на офисното кръвно налягане и определяна на степента на хипертонията:

Оптимално кръвно налягане: Систола <120 mmHg и/или Диастола <80 mmHg
Нормално кръвно налягане: Систола 120-129 mmHg и/или Диастола 80-84 mmHg
Високо нормално кръвно налягане: Систола 130-139 mmHg и/или Диастола 85-89 mmHg
Степен 1 Хипертония: Систола 140-159 mmHg и/или Диастола 90-99 mmHg

Степен 2 Хипертония: Систола 160-179 mmHg и/или Диастола 100-109 mmHg

Степен 3 Хипертония: Систола ≥180mmHg и/или Диастола ≥110 mmHg

Изолирана систолна хипертония: Систола ≥140 mmHg и/или Диастола <90 mmHg

Хипертония на бялата престилка – с нея се обозначава нелекувано състояние, при което артериалното налягане (АН) е повишено в кабинета, но се измерва нормално в домашни условия. Маскирана хипертония – към тази група спадат нелекувани пациенти, при които артериалното налягане е нормално в кабинета, но е повишено при домашно мониториране на артериалното налягане; тя може да бъде установена при близо 15% от пациенти с нормално АН в кабинета.

 

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ХИПЕРТОНИЯТА

Хипертонията е първична (есенциална) при приблизително 95% от пациентите, при тях причината за повишено кръвно налягане често е неясна. Само при 5% от хипертониците тя е вторична – тоест, е симптом на друго заболяване.

Чести причини за вторична хипертония са – обструктивна сънна апнея, бъбречно паренхимна болест, атеросклеротична реноваскуларна болест, фибромускулна дисплазия, първичен алдостеронизъм, феохромоцитом, синдром на Къшинг, заболявания на щитовидната жлеза, хиперпаратиреодизъм, коарктация на аортата.

 

РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ
  • Наследствена предразположеност
  • Злоупотреба със сол
  • Наднормено тегло
  • Намалена физическа активност
  • Консумация на алкохол
  • Тютюнопушене
  • Психическо пренапрежение
  • Напреднала възраст
  • Мъжкият пол има по-голяма предразположеност

 

ОСНОНИТЕ СИМПТОМИ
  • Главоболие в тилната област
  • Тежест в гърдите
  • Сърцебиене
  • Шум в ушите
  • Замъглено зрение
  • Кървене от носа
  • Световътреж
  • Гадене
  • Отпадналост

 

Както вече споменахме, неслучайно хипертонията се нарича „Тихият убиец“, тъй като при по-голямата част от болните тя протича безсимптомно.

 

ОСНОВНИ УСЛОЖНЕНИЯ ОТ ХИПЕРТОНИЯТА

Инсулт, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, хипертонична енцефалопатия, аневризма и десекация на аортата, зрителни нарушения до слепота, бъбречна недостатъчност.

Лечение на Хипертонията

Преди започването на медикаментозна терапия първо е правилно да се дадат съвети за промяна на начина на живот и редуциране на рисковите фактори, които подлежат на това.
Здравословният начин на живот може да предотврати или да забави появата на хипертония, а също да подпомогне ефектна на антихипертензивната терапия, ако вече е започната такава.

  • Ограничаване на натрия в храната до 2 гр дневно, еквивалентни на около 5 гр сол.
  • Умерена алкохолна консумация.
  • Прием на здравословна и балансирана храна съдържаща зеленчуци, пресни плодове, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести продукти, ненаситени мастни киселини и риба.
  • Редукция на консумацията на кофеин.
  • Намаляване на телесното тегло.
  • Редовна физическа активност.
  • Отказ от тютюнопушенето.

При персистиране на високото кръвно налягане, следва да се започне медикаментозно лечение.

 

Фармакотерапия на хипертонията

Към мерките върху начина на живот с цел постигане на оптимални стойности на артериалното налягане следва да се да добави и лекарствена терапия. Основните лекарствени класове за лечение на хипертонията са следните:

  • Диуретици
  • Бета-блокери
  • Калциеви антагонисти
  • АCE инхибитори
  • ARBs

 

COVID-19 и Хипертонията

Хората с хипертония не трябва да изпадат в параноя, а стриктно да контролират артериалното си налягане по време на пандемията. Повишеното артериално налягане само по себе си не предизвиква повишена податливост към коронавируса. От това, което се вижда до момента, от 25-50% от пациентите с COVID-19 имат повишено артериално налягане.

При пациентите с хипертония и други сърдечни заболявания е по-вероятно да се наложи хоспитализация спрямо тези с нормално артериално налягане. Според последните проучвания две от големите групи медикаменти, които се използват за лечение на хипертония – ACE-инбиторите и ARBs – не повишват риска от заразяване с COVID-19 и не влошават изхода при лечение на евентуално такова.

Измерване на кръвно налягане в домашни условия

При всички възрастни, кръвното налягане трябва да бъде записвано в медицинското им досие и те трябва да се информират за кръвното си налягане и да бъдат подлагани на допълнителни скрининги, на равни интервали, с честота зависеща от нивото на кръвното налягане. При хора с оптимално кръвно налягане ( <120/80mmHg), то трябва да бъде мерено през не повече от 5 години или при всяка възможност, при тези с нормално кръвно налягане (120-129/80-84 mmHg) – поне веднъж на 3 години, а при високо нормално (130-139/85-89 mmHg) – минимум веднъж годишно. При данни за фамилна обремененост, измерването трябва да се провежда поне веднъж на 6 месеца, като с годините тези интервали се скъсяват. За пациентите с диагностицирана хипертония, апаратът е неизменна част от дома. С всяка промяна на терапевтичната схема се препоръчва сутрешно и вечерно измерване на кръвното налягане до достигане на оптимални стойности.

Домашният мониторинг преди всяко клинично посещение, се извършва за период от минимум 3 последователни дни и за предпочитане 6-7 дни, с измервания сутрин и вечер, направени в спокойно помещение след 5 минути почивка в седящо положение на пациента с опора на гърба и ръката, която трябва да бъде на нивото на сърцето. Във всяка сесия трябва да бъдат направени две измервания с интервал до 2 минути.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анелия Вълчева
Анелия Вълчева
3 years ago

Колко често е необходимо да посещавам специалист кардиолог, за да се открият навреме измененията в сърдечно-съдовата система и да се контролира евентуално появата на тежки заболявания на сърцето?