БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Рени Андасорова: Косопад – причини, диагностика, препоръчки за лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 4,33 oт 5)
Loading...

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ НА ХРОНИЧЕН, ПРОГРЕСИВЕН КОСОПАД, ПОВЛИЯН ОТ DUCRAY– КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА КОСОПАД

 

Д-р Рени Андасорова е завършила МУ-Пловдив, има специалност от 2000г. по дерматология и венерология. Член е на Българския Лекарски Съюз, Българското Дерматологично Дружество и Сдружението на частно практикуващите дерматолози. Работи с НЗОК в кабинети в гр. Пловдив и гр. Асеновград.

Косата не само определя расовата и полова принадлежност, но е носител и на индивидуалната естетична визия. Още в древните времена по вида на прическата, сплитането на косите, аксесоарите в тях са се различавали отделните племена, благородническите родове и какъв е ранга на личността в обществото. Не е случайно значението на косата при различни ритуали – отрязване на кичур коса при християнското кръщение, носене на перуки за прикриване на плешивост. Няколко косъма са били нужни на оракули и жрици за предсказания и правене на магии, а дори само един е достатъчен за доказване при генетичен тест за определяне на бащинство, както и за разкриване на случаи в криминалиститката.

През годините модата в прическите се променя, а боята прикрива следите на времето и побелелите коси. Създава се и цяла индустрия за обработката на косата – сешоари, маши, преси за къдрене и изправяне, ролки за букли, разнообразни аксесоари и средства за хигиенизиране, които в ръцете на умели коафьори и фризьори създават съвършената визия за ежедневието или в най-важните дни от живота ни – стилна прическа.

Косъмът води своето начало от космен фоликул, разположен в дермата, като през 22 –рата седмица от вътреутробното развитие на човека, има вече оформени около 5 милиона фоликули по цялото тяло. Около 1 милион от тях са по главата, а едва около 100,000-150,000 са по скалпа и са определящи за естетичния вид на всеки човек. Космите имат морфологично и еволюционн

о разнообразие, сложна структура и изпълняват важни функции.

С раждането, детето е покрито с мъховидни – лануго косми, отпадащи до 6-я месец. След това по кожата има тънки, слабопигментирани – велус косми,които през пубертета се заменят от плътни и пигментирани – терминални косми. В различните участъци на тялото космите имат различна дължина, твърдост, форма, цвят, подреждане, скорост на растеж. Всеки косъм има неизменен жизнен цикъл, състоящ се от 3 фази и продължава няколко години:

         Фаза на активен растеж (анаген) – продължава 2 до 6 години, определя дължината на косата, като средната скорост на растеж е 1 см. на месец;

         Фаза на застой (катаген) – за около 3 седмици косъмът спира да расте, но все още не пада;

         Фаза на отпадане (телоген) – с продължителност 2-3 месеца, през която косъмът пада и се заменя от нов.

По естествен начин ежедневно губим около 100-150 косъма, а косопадът е една от честите причини за консултация в дерматологичните кабинети.

 

Провокиращи фактори за косопад, могат да бъдат:

– смяната на сезоните, обичайно пролет и есен (сезонен косопад);

– хормонални проблеми: при жени – бременност, раждане, контрацепция, климакс и при мъже – андрогенен дисбаланс (хормонален косопад);

– някои заболявания – вродени или придобити болести – инфекции, анемия, болести на щитовидна жлеза, тежки операции с кръвозагуба, строги диети, дефицит на микроелементи, витамини, системен лупус, сифилис и др. (симптоматичен косопад);

– при психоемоционелен стрес (психогенен косопад);

       – при лечение с различни медикаменти на вътрешни заболявания – изотретиноин, бета-блокери, антикоагуланти, медикаменти за лечение на Паркинсонова болест, язва, подагра, глаукома, антидепресанти, хормонални, нестероидни противовъзпалителни и др. (медикаментозен косопад);

       – неподходящо третиране на косата – термична обработка (със сешоар, преса), химично третиране и неподходяща козметика за коса (боядисване, къдрене, вакси, гелове, шампоани, лакове, маски идр.);

– влияние на външни фактори – лъчетерапия и химиотерапия при онкологични заболявания, UV-лъчи, токсини, замърсена среда, тютюнопушене, отравяния с живак, арсен, кадмий, талий и др.

 

Видове косопад (Алопеция):

  1. Остър (реактивен) продължаващ до 6 месеца или хроничен (прогресивен) – с продължетилност на косопада над 6 месеца.
  2. Огнищен (гнездов Алопеция ареата) или дифузен (общо разреждане на косата).
  3. Телогенен, анагенен и андрогенна алопеция (оплешивяване – мъжки и женски тип) – косопад в различните фази на растеж.
  4. Травматичен (цикатрициален) – следствие на травми, постоперативни белези, химически и термични изгаряния, инфекциозни и др.заболявяния.
  5. Трихотиломания – предимно при деца с психогенно разстройство, водещо до неконтролируемо желание за изскубване на косми от скалпа, веждите, миглите.

При оплкавния от косопад, обикновено се губят повече от около 100 косъма дневно, без да има друга съпровождаща симптоматика. В някои случаи обаче, може да има съчетание с други системни, генетични или автоимунни болести, което налага консултация с дерматолог и търсене на причините.

 

Диагностиката на косопада при жени е по-трудна и налага повече хормонални тестове, изследвания за придружаващи заболявания, събиране на данни за ползваните козметични продукти и ежедневен професионален контакт с вещества, оказващи вредно въздействие върху жизнеността на косъма и неговите регенеративни способности.

 

Най-чести тестове за косопад са:

  1. 1. Тест с издърпване на косми – Рull test – счита се за положителен, ако при изтегляне от всяка точка на различни области от скалпа, между палеца и показалеца на лекаря остават повече от 3 косъма.
  2. 2. Тест изваждане от корен
  3. 3. Кожна биопсия на космен фоликул
  4. 4. Трихоскопия – изследване с дерматоскоп
  5. 5. Лабораторни изследвания – кръвна картина, желязо, полови хормони (тестостерон, пролактин, лутеинизиращ, фоликулостимулиращ, естрогени),

хормони на щитовидна жлеза (Т3,Т4,ТSН) и надбъбречни жлези, ниво на витамини, микроелементи, аминокиселини, цинк, мед и селен в кръвния серум, имунологични тестове и др.

  1. 6. Търсене на фокални огнища от УНГ, АГ и стоматологичен призход.

 

Лечението на косопада е комплексно и включва:

  1. Локални средства, стимулиращи космения растеж концентрати, ампули, лосиони,енергизиращи шампоани и подхранващи маски и балсами за коса
  2. Хранителни добавки, специално разработени за да добавят минерали, витамини и микроелементи, влияещи благоприятно на жизнения цикъл на космения фоликул
  3. Космени присадки
  4. Стимулация с криотерапия

 

Продължителността на лечението обикновено е различна и индивидуална за различните типове косопад, но видим резултат се постига между 3 и 6 месеца от началото на терапията.

Клиничен случай от моята практика: Пациентка на 66 години, посетила кабинета ми за консултация за първи път през м. февруари 2019г. Шест месеца преди това е започнал дифузен косопад, който довел до тотална загуба на коса по целия скалп, което видимо я бе притеснило сериозно.

Не бяха търсени съпътстващи заболявания, генетични, хормонални, медикаментозни причини. Още при първата визита се назначиха консултации и лабораторни тестове, които потвърдиха Тиреоидит на Хашимото (заболяване на щитовидна жлеза), желязонедоимъчна анемия, хроничен ринит, по повод на които бе консултирана и започна назначеното лечение от ендокринолог и УНГ-специалист. Стоматологичният преглед установи инфекциозно огнище от зъбен произход, коeто пролекува, а АГ- прегледът наложи пробно абразио и проведе противовъзпалителна терапия.

 

Назначеното за косопада лечение включваше комплексна програма за косопад на Дерматологични Лаборатории DUCRAY:

  1. Стимулиращ шампоан ANAPHASE+ 2 пъти седмично;
  2. Лосион NEOPTIDE ПРОТИВ ПРОГРЕСИВЕН КОСОПАД ПРИ ЖЕНИ по 12 впръсквания всяка вечер на сух скалп с масажиране, без отмиване;
  1. Хранителна добавка ANACAPS PROGRESSIV по 1 капсула дневно (богата на Цинк, Желязо, Селен, Молибден + Витамини В2, В5, В6, Биотин, В9, С, Е, Ниацин);
  2. Комплекс Цинк-Биотин;
  3. Съпътстваща терапия на откририте заболявания.

 

На контролен преглед след 3 месеца се отчете начален подраст на коса, а лечението бе продължено в същата схема още 6 месеца. На визитата на 9-ти месец от началото на лечението, по целия скалп имаше почти пълно възстановяване на косата и пациентката си тръгна от кабинета без перука, с ведро Kоледно настроение и удовлетворена от успешното лечение, вече имаше самочувствие, че се е преборила с косопада.

Ето защо терапията при косопад трябва да се провежда комплексно, с индивидуален подход към всеки пациент, с достатъчна продължителност и мотивация да има постоянство в употребата на терапевтичните средства до получаване на резултат.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари