БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Начини за детокс на черния дроб, които наистина работят

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (13 вота, средно: 3,38 oт 5)
Loading...

Идеята за прочистване на черния дроб или детоксикация често е контроверсиална и предизвиква мисли  за „чернодробни промивки“  или консумация на нищо друго освен ябълков сок, зехтин и различни соли. С право може да сте скептични, но това не означава, че черният ви дроб не се нуждае от така нареченият детокс.

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той е в основата на система за филтриране на тялото – превръща токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта, метаболизира хранителни вещества и лекарства и произвежда протеини. Независимо, че здравият черен дроб естествено се самоочиства, той започва да страда и да не функционира правилно, ако постоянно се сблъсква с диетични и екологични токсини.

Затова детоксикирането на този жизненоважен орган е наложително. Въпреки че не можем всеки път да контролираме излагането си на замърсители и химикали, можем да направим стратегически промени в диетата и начина си на живот. Така ще се намали възпалението, подпомагайки пътищата на детоксикация на черния дроб и облекчавайки общото ни токсично натоварване. Истината е, че това е многостранен процес.

Признаци, че може да се нуждаете от детокс на черния дроб:

• Копнеете за храни със захарно съдържание;
• Почти винаги сте уморени;
• Често имате запек;
• Имате сезонни алергии;
• Кожата ви не е чиста;
• Кожата ви сърби;
• Имате болки в ставите;
• Имате наднормено тегло;
• Често сте стресирани;
• Имате чести промени в настроението;
• Имате лош дъх;
• Имате чести газове и подуване на корема.

Начини за прочистване на черния дроб

Започнете  диета, подходяща за черния дроб и червата. Балансираната, здравословна диета, която насърчава загубата на тегло (или поддържане на нормално тегло, ако вече сте със здравословно такова) и съдържа хранителни вещества, които насърчават здравето на черния дроб и червата,  ще ви помогне да стартирате процеса на детокс. Всъщност загубата само на 3 до 6 процента от телесното тегло може да намали нивата на чернодробните мазнини с 35 до 40 процента.

Приемайте от 8 до 10 чаши филтрирана вода дневно. Някои експерти смятат, че топлата вода (с или без лимон) е още по-добра, тъй като помага за насърчаване на доброто храносмилане и оптималното функциониране на лимфната система, като и двете косвено поддържат здравето на черния дроб.

Започнете да консумирате храни, които насърчават здравословното функциониране на черния дроб като:

Бадеми

Бадемите, слънчогледовите семки, фъстъците, пшеничните зародиши, сьомгата и авокадото са чудесни източници на витамин Е – мощен антиоксидант, който според изследванията може да противодейства на оксидативния стрес, свързан с мастните чернодробни заболявания.

Горски плодове

Боровинките, къпините и малините не само са пълни с  фибри, но съдържат фитохимикали, наречени антоцианини, които са мощни антиоксиданти и за които е доказано, че прочистват свободните радикали и намаляват цялостното възпаление на организма.


Цвекло

Цвеклото  съдържа пигменти, наречени беталаини, които могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление и за заздравяване на клетките в черния дроб, благодарение на мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То също съдържа бетаин и пектин, които помагат на чернодробните клетки да елиминират токсините.

Цитрусови плодове

Лимоните, мандарините и портокалите съдържат съединение, наречено Д-лимонен, за което е доказано, че подпомага обратното окислително увреждане, причинено на черния дроб в резултат на диета с високо съдържание на мазнини. Отпиването от лимонова вода през целия ден също е чудесен начин да останете хидратирани, което помага за насърчаване на движението на токсините извън тялото.

Ферментирали храни

Киселото зеле, кимчи, комбуча, туршии, кефир, кисело мляко и други ферментирали храни са заредени с полезни пробиотични бактерии, които насърчават здравословното храносмилане и целостта на червата, като по този начин допринасят токсините да не достигат до кръвообращението.

Също така:

  • Намалете приема на алкохол – увреждането на черния дроб често е обратимо, ако сведете до минимум или спрете напълно приема на алкохол.
  • Консумирайте кафе – все повече изследвания показват, че черният ви дроб обича кофеина. Не само, че може да помогне за намаляване на риска от чернодробно заболяване с цели 70 процента, но също така може да помогне за защита от цироза, свързана с употребата на алкохол.
  • Спортувайте активноалкохолът не е единственото нещо, което може да увреди черния ви дроб – заседналият начин на живот и нездравословна диета също могат да доведат до натрупване на мазнини около черния дроб и до чернодробни заболявания.

В крайна сметка прочистването на черния дроб /детоксикацията/ е промяна в начина на живот и отнема време. Опитайте някои от горепосочените предложения и с течение на времето тялото и черният ви дроб ще ви благодарят.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари