БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ак. Динка Негалова: Да си акушерка е призвание

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Динка Негалова е акушерка с 24-годишен опит. Завършва висшето си образование в Медицински колеж през 1997 година и след това работи в МБАЛ „Пловдив“. От 2006г. е акушерка в родилна зала на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – УСБАЛАГ „Селена“. Тя е сертифициран консултант по кърмене и ръководител на училище за родители „Селена“.

Какво е чувството да си акушерка в родилна зала?

Ако трябва да отговоря само с една дума, тя би била „невероятно“. Да бъдеш акушерка е призвание. Ние сме активни участници, партньори в едни от най-важните моменти в живота на майката и бебето – това е едно уникално изживяване. Дори раждането да е по-трудно, радостта и сълзите в очите на майката, когато за първи път вижда и прегръща своята рожба, е нещото, което носи огромно удовлетворение. Както винаги казвам на пациентките си – не ни приемайте единствено като медицински лица. Освен експертиза и професионализъм, при нас може да намерите приятелство и подкрепа. Нашият труд е постоянен и много отговорен, но си заслужава.

Как избрахте вашата професия? Разкажете ни за някой ваш интересен случай.

Ако трябва да бъда честна – напълно случайно. Акушерка съм от 24 години, но в началото нямах желание да ставам такава. Кандидатствах за медицинска сестра, приеха ме за акушерка и… бях изключително разочарована. Отидох да се прехвърля, но една от инструкторките ме разубеди и до ден днешен съм благодарна за така стеклите се обстоятелства. Акушерството е призвание, не всеки може да се отдаде на тази професия. Не си представям да работя нещо друго – това е моят истински път, моята тръпка, моят живот. Желая и на себе си, и на всички колеги да бъдем все по-активни, за да продължаваме да посрещаме новия живот и споделяме радостта и трепетите на родителите. Помня всяка майка, която ми се е доверила да преминем през това заедно. Затова и толкова много колеги поддържат близка връзка с вече родилите жени – ежедневно получаваме обаждания, снимки на порасналите дечица. Всеки „случай“ е интересен, но неведнъж сме приемали жени с проблемна бременност, за които не знам до последния момент дали ще успеят да родят нормално. Тогава страхът при тях на моменти надделява, но с общи усилия и подкрепа всичко протича успешно. Чувството в момента, в който предавам бебето в обятията на майката и страхът изчезва, а остава само радостта и благодарността, е невероятно!

Училище за родители „Селена“ е едно от първите училища в града и страната. С какво помагате на бъдещите родители?

Училището е създадено с една цел – да бъдем полезни и да помогнем на бъдещите родители да преминат спокойни през 9-месечното очакване на тяхното бебе, а след това да го посрещнат подготвени и уверени да поемат грижата за него. Поради тази причина то е и винаги ще бъде напълно безплатно и отворено за достъп за всички, които имат желание да получат най-важната и полезна информация за раждането и отглеждането на тяхното дете. Срещаме се всеки вторник от 17:30 часа в болница „Селена“ и разговаряме със специалисти по различни теми – грижа по време на бременността, пренатална диагностика, раждане, обезболяване на раждането, подготовка за малкото човече и първи грижи след появата му, кърмене, емоционално здраве, задължителни покупки за бебето и други. Майките и татковците могат да се консултират със специалистите, да зададат конкретни въпроси и да научат важна информация.

Какви са предимствата на нормалното раждане пред Цезаровото сечение?

Предимствата са много. Ще изброя само някои от тях – по-бързо възстановяване и по-кратък болничен престой, избягване на рисковете, които съпътстват всяка операция – тежко кървене, инфекции, реакция към анестезия, по-дълготрайна болка. Нормалното раждане дава възможност и за по-ранен контакт с детето и по-ранното му закърмване. Важно е да спомена обаче, че ние се противопоставяме единствено срещу т.нар. „секцио по желание“ /въпреки че такъв термин в медицината не съществува/. Повечето майки, които избират да родят с операция, си мислят, че по този начин ще избягат от болката, но това никак не е така. Раждането по естествен път е именно това – естествено, създадено от природата и най-добрият вариант за майката и детето. Болката по време на раждането се облекчава с обезболяване, а следродилният период е много по-лек и приятен. Жените, които раждат с оперативно родоразрешение, не изпитват болка по време на операцията. Тя се появява след това – на майките им е много по-трудно да се грижат за себе си и за детето си, болничният престой е много по-дълъг, както и времето, нужно за възстановяване. Нормалното раждане на всяка цена обаче е безразсъдно. Секциото по медицински причини е спасило живота на стотици хиляди хора! Моят съвет към бъдещите майки е да обсъдят темата със своя акушер-гинеколог – специалиста, на когото имат доверие, и да вземат информирано решение. Но никога да не подхождат със страх – общата ни цел е една – раждането да протече успешно, независимо какъв механизъм използва, и да се радваме на здрава майка и здраво бебе. Трябва да ни имате доверие да ви преведем през този прекрасен момент от живота ви, защото той е именно това – прекрасен момент, който никога няма да забравите!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари