БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Витамин ли е ВИТАМИН D или нещо повече?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Витамин D – известен още като „витамин за слънчева светлина“ – е изключително важен и има множество ефекти върху няколко системи в организма. И все пак разпространението на дефицит на витамин D се съобщава по целия свят; той все още остава недостатъчно диагностициран и недостатъчно лекуван хранителен дефицит. 65-70% от населението е с недостиг на витамин D. Всъщност в световен мащаб повече от милиард души имат ниски нива на D3. Градският начин на живот – този, при който хората почти нямат излагане на слънце в сутрешните часове, работят и живеят в затвoрени помощения с  климатизация и поддържат небалансирана диета – е основната причина, водеща до дефицита. 

Ролята на витамин D

За разлика от повечето витамини (A, B, C, E, K), витамин D функционира като хормон и всяка клетка в тялото има рецептор за витамин D. Той е мастноразтворим витамин и играе жизненоважна роля във всекидневните ни физиологични функции. Ролята на витамина е безкрайна – той помага за регулиране на кръвното налягане, предотвратява остеомалацията, помага в борбата с депресията, намалява стреса и напрежението, намалява респираторните инфекции (силна имунна система), подобрява чувствителността към инсулин, подобрява цялостното здраве на кожата и прави кожата мека, силна и гладка. Витамин D3 действа като стероиден хормон в организма, подобно на кортизола, което означава, че действа и противовъзпалително.

Той облекчава тялото от болки като намалява мускулните спазми; подобрява здравето на ставите, косата и ноктите; помага при диференциране на клетките; и подобрява сърдечно-съдовото здраве като защитава артериите. Списъкът всъщност продължава и продължавава…

Кой е изложен на риск от дефицит на витамин D?
  • Възрастните хора;
  • Хора с наднорменото тегло или затлъстяване;
  • Хора, които не ядат достатъчно риба или млечни продукти – вегани;
  • Тези, които живеят в райони с ограничено слънцегреене;
  • Хора, които използват прекомерно слънцезащитен крем, когато излизат;
  • Тези, които прекарват по-голямата част от ежедневието си на закрито.
Симптоми на дефицит на D3
  • Слаб имунитет;
  • Болки в костите и болки в гърба;
  • Хронична умора;
  • Депресия;
  • Остеопороза;
  • Активен косопад;
  • Мускулни болки.

Ако имате поне два от описаните симптоми, трябва да се направи обикновен кръвен тест, наречен 25-хидрокси витамин D, за да се установят нивата на витамин D в организма.

Витамин D и рак…?

Витамин D е съществено хранително вещество, което изследователите свързват с предотвратяване на редица заболявания – от настинки и грип до множество видове рак. Напоследък дефицитът на витамин D и неговата връзка с риска от няколко вида рак привличат значително внимание – рак на дебелото черво, гърдата, простатата и яйчниците. Проучванията установяват значителна връзка между достатъчен статус на витамин D и по-нисък риск от рак. Витамин D и неговите метаболити намаляват честотата на описаните видове рак като инхибират растежа на туморните клетки. 

Предупреждение

Въпреки многото ползи за оргамизма от приема на витамин D, при тежки дефицити приемът на хранителни добавки трябва да се конслтира с медицинско лице. Това е така, защото, макар и рядко, предозирането или токсичността на витамин D може да бъде толкова опасно, колкото и дефицитът му. 

Дефицитът на витамин D е невероятно често срещан и пренебрегван проблем поради лоша информираност.

Симптомите често са фини и неспецифични, което прави трудно да се разбере дали са причинени от ниски нива на витамин D или нещо друго. Ако смятате, че имате дефицит на витамин D, си направете изследване на кръвта и се консултирайте с личния лекар. За щастие, дефицитът на витамин D обикновено се коригира лесно!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари