БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Всички домашни любимци имат нужда от груминг!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Анастасия Палийска е преминала успешно множество курсове за грумър в България и чужбина. Собственик е на груминг салон Beauty Pet в гр. Пловдив (ул. “Преслав” 30), където се предлага цялостна грижа за четириногите любимци.

Какво означава термина “груминг” (от англ. “grooming”)?

В буквален превод означава оформяне, а терминът “груминг” се отнася за грижата за външния вид на животното – неговата козина, кожа, уши, нокти и зъби. Живеем във време, в което кожата на нашите домашни любимци  е отражение на тяхното здраве. Грумингът е цял спектър от хигиенни процедури и специализирани терапии в грижата за животните.

Колко вида груминг има?

Има пет вида груминг:

  1. Шоу-Груминг – Кучетата се подготвят по номенклатура на породата за киноложка изложба.
  2. Пет-Груминг – Този вид е най-разпостранен сред грумърите. Важно е домашния любимец да бъде поддържан за улеснение за стопанина и по правило за правилната поддръжка на козината.
  3. Криетив-Груминг – Домашните любимци се боядисват със специални измиващи бои, поставят им се пера и други украшения. Биват преобразени на лъвове, динозаври и други.
  4. Фюжън-Груминг – Домашните любимци биват преобразени на кукли.
  5. Трансоформинг – При този вид трябва домашния любимец да бъде преобразен от една порода в друга.
Всъщност кои животни имат нужда от груминг?

Всички домашни любимци имат нужда от груминг – кучета, котки, морски свинчета и зайчета. Ползата от професионалния грумър е, че не само се грижи за външния вид на животното, но и позволява на домашния любимец да бъде проверен за всякакви аномали. Това включва проблеми по кожата като кърлежи, бълхи и сухи петна или проблеми с ноктите, зъбите, ушите и очите като инфекции или възпаление. Когато бъдат открити в ранен етап, тези проблеми могат да бъдат лекувани веднага, преди те да имат шанс да станат по-сериозни. Повечето собственици водят домашния си любимец на ветеринар един път годишно, а на грумър – три или четири пъти годишно. Също така прегледа при ветеринар отнема около 10-20 минути докато една процедура при грумър трае минимум 2 часа.

Като обобщение, грумингът помага домашния любимец да бъде здрав и щастлив. Редовната грижа е не само мода, но и здраве за самото животно и за човешкото му семейство.

Как успявате да накарате животните да стоят мирно докато полагате грижи за външния им вид? Прилагате ли анестезии?  

Не се използва анестезия по време на процедура. Това е изключително нехуманно!

Домашният любимец се учи да издържа груминг процедурите. При редовно посещение то се научава кои етап от процедурата следва и го приема за напълно нормално. Най-добре е да започне да посещава груминг салон докато е  още  бебе. Това е като на научите малко дете да посещава фризьор!

С какво е важно да бъде оборудван един груминг салон?

Първо най-важно е салона да бъде оборудван професионално: професионална маса, професионална вана, професионални инструменти за различни видове козина, професионална машинка за подстригване, тример и т.н. Също така, за предпочитане е използваната козметика да бъде класифицирана по вид, за различен тип козина – за бели и черни козини, кератинова, за бебета, за суха и раздразнена козина и други.

Аз лично в моята практика използвам само натурални продукти, тъй като са по-щадящи за козината на животното и не предизвикват пърхот или сърбеж.

Как се възприема такъв тип услуга от Пловдивчани?

Грумингът става неразделна част от хората, които имат домашни любимци. Възприема се като необходимост кучето  да има свой грижовен и доверен грумър, който с внимание и висока прецизност обгрижва техния най-добър приятел (член на семейството) и спящ в леглото на децата. Това е като за нас, хората, да имаме личен фризьор и маникюрист!

Случвало ли се е да бъдат доведени улични животни в салона от съвестни граждани?

Да, често се случва да доведат намерено куче на улицата и неусетно се обеденяваме в каузата за бъдещето му. Намерели сме семейства на две кученца и едно коте. Хората все повече започват да взимат за домашен любимец кученце без порода от приют. Това ми дава надежда, че вървим към подобряване на общевственото отношение към животните.

Помните ли първия си клиент и какви бяха емоциите Ви тогава?

Да, помня първия клиент, защото аз бях по-притеснена от него! Казваше се Адриана и не ми позволи да я подстрижа цялата, защото усещаше, че съм много притеснена.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари