БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Васил Даскалов: Какво да направим преди забременяване?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (33 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Васил Даскалов е акушер-гинеколог с 30 годишна лекарска практика в България и в чужбина. Преминал е през редица международни курсове за следдипломна квалификация по ендоскопска гинекологична хирургия, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална медицина, ин витро оплождане и др. Редовно участва в наши и международни конгреси и форуми. През 2012 г. създава и ръководи Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

– 

Повечето бременности са непланирани. Но в последните години забелязвам една положителна тенденция все повече жени да се замислят за своето здраве преди да забременеят. А дори да не планирате скоро да увеличавате членовете на своето семейство, здравните грижи преди или между бременностите ще увеличат шансовете ви да имате здраво бебе, както и спокойна и приятна бременност.

Изследванията преди забременяване са част от профилактичната медицина и подготовка за една успешна бременност. Те трябва да се направят поне 6 месеца преди планираната бременност, за да е сигурно, че жената е здрава, както и да има време за профилактика и евентуално лечение. Предконцепционните консултации и грижи са важни, защото някои заболявания могат да се профилактират и лекуват адекватно само преди забременяване, тъй като по време на бременност не можем да използваме всички възможни лекарства и ваксини.

Всяка жена може да се възползва от профилактиката, независимо дали планира да има бебе в обозримо бъдеще или след много години. Това е така, защото част от предконцепционната медицина има за цел да формира навици, чрез които всяка жена да се поддържа здрава през целия си живот. Запомнете, че никога не е рано да подготвите тялото и ума си за здрава бременност.

Като първа стъпка трябва да направите гинекологичен преглед и консултация с акушер-гинеколог. Освен гинекологичен преглед, съвременната медицина предлага да се направи и преглед с ултразвук на органите в малкия таз. Това е един добър и високоинформативен метод за отхвърляне на проблеми с половите органи. Понякога само един преглед не е достатъчен и специалистът ще ви посъветва в кой ден от менструалния цикъл да го посетите.

По време на консултацията е добре да споделите:

 • Има ли наследствени заболявания в семейството ви. За целта е добре предварително да разпитате родителите и роднините си за здравословните проблеми, които те имат, в това число и психични заболявания;
 • Вашите хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, проблеми с щитовидната жлеза, алергии и изобщо всички здравни проблеми, които са били установени досега;
 • Ако употребявате лекарства, макар да не смятате, че могат да имат връзка със забременяването и износването на бебето. Понякога невинни на пръв поглед лекарства са забранени в периода на забременяване и бременност;
 • Вредните си навици като тютюнопушене, употреба на алкохол или наркотици, грешки в диетата и начина на живот, професионален риск и т.н.;
 • Ако сте подложена на домашно насилие. Това е тема, по която говорим рядко в обществото, но сме имали пациентки, на които буквално сме спасили живота. Не винаги можем да помогнем, но споделянето с доверен лекар е една стъпка в правилната посока.

Идва ред на изследванията. Няколко групи изследвания е добре да се направят профилактично.

Първата група са общоздравословни изследвания. Те включват:

 • Цитонамазка от маточната шийка, защото онкологичната профилактика е важна, често подценявана част от медицинската грижа;
 • Кръвна група и резус-фактор с цел скрининг за кръвногрупов и резус-конфликт с партньора;
 • ПКК (пълна кръвна картина) като скрининг за анемии и други кръвни заболявания;
 • Кръвна захар и гликиран хемоглобин, а при нужда – ОГТТ (орален глюкозотолерантен тест) с трикратно изследване на IRI (имунореактивен инсулин) за откриване на диабет и предиабетни състояния (инсулинова резистентност).

Втората група са изследвания за инфекциозни причинители. Това са:

 • Микробиологично изследване на вагинален секрет и на урина;
 • PCR анализ на цервикален секрет за: хламидия, микоплазми (вкл. уреаплазми) и гонококи;
 • Токсоплазма (Toxoplasma IgG и Toxoplasma IgM);
 • Цитомегаловирус (CMV IgG и CMV IgM);
 • Parvovirus B19 (IgG и IgM);
 • Сифилис (Васерман);
 • Хепатит B (HBsAg, anti-HBc) ;
 • Хепатит С (anti-HCV);
 • Генитален херпес – при съмнение за прекарана инфекция (HSV2 IgG и HSV2 IgM);
 • ХИВ (HIV).

Микроорганизмите могат да предизвикат инфекция на плода и бременната жена, които да доведат до преждевременно раждане или увреждане на плода.

Добре е да се знае предварително и имунния статус спрямо някои инфекциозни причинители като напр. рубеола (Rubella IgG) и варицела (VZV IgG), за които можем да приложим ваксина преди забременяване.

Накрая, но не по важност, тъй като в България има висок процент носителство на таласемия, препоръчвам да се направи електрофореза на хемоглобина, особено при фамилна обремененост или при отклонения в ПКК, които изискват изясняване на анемията.

Освен изброените изследвания трябва да се направят консултации със стоматолог, тъй като нарушеното здраве на зъбите и устната кухина могат да предизвикат спонтанен аборт или преждевременно раждане, както и с интернист (специалист по вътрешни болести) или общопрактикуващ лекар, включително да се направи ЕКГ (електрокардиограма).

Да не забравяме и витамините. Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) дава някои основни препоръки за прием на фолиева киселина (витамин В9) с цел предпазване от дефекти на невралната тръба.

Всички жени в репродуктивна възраст трябва да бъдат съветвани относно ползите от приема на фолиева киселина по време на всяко посещение при лекар (напр. заради изписване на контрацептив, профилактичен преглед, вземане на онкопрофилактична цитонамазка), особено ако планират бременност в близко бъдеще или ако не използват контрацептивен метод, както и ако използват метод за контрацепция, който не гарантира оптимален контрол.

Препоръчителната дневна доза синтетична фолиева киселина е 400 микрограма (0,4 милиграма). Ползите от приема на фолиева киселина не се ограничават само в профилактика на дефекти на невралната тръба (а те могат да включват проблеми с гръбнака и мозъка на бебето), но също така могат да намалят риска от други заболявания на плода като вродени сърдечни дефекти, цепки на устната и небцето, ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и аутизъм.

Приемът трябва да започне поне 30 дни преди забременяване и да продължи поне по време на първия триместър на бременността. Фолиева киселина може да бъде приемана в течение на години без никакви странични ефекти.

Жените, които имат рискови фактори за дефекти на невралната тръба, трябва да приемат 4000 микрограма (4 милиграма) синтетична фолиева киселина дневно като започнат поне 30 дни преди забременяване и продължат ежедневния прием поне по време на първия триместър на бременността.

Рисковата група включва жени с:

 • Предишна бременност с дефекти на невралната тръба;
 • Партньор с дефект на невралната тръба (Spina biffida);
 • Роднини по първа линия с дефект на невралната тръба;
 • Диабет преди бременността;
 • Прием на антиепилептични препарати (валпроева киселина, карбамазепин);
 • Използване на фолатни антагонисти (метотрексат, сулфонамиди);
 • Малабсорбшън синдром (включително и бременни с предишна операция заради наднормено тегло);
 • Наднормено тегло (BMI над 35 kg/m2).

Инвестицията в профилактика е инвестиция в здраве. На пръв поглед може да изглежда сложно и трудоемко, както и скъпо. Въпреки това аз от години съветвам жените да се възползват от предимствата на профилактичната медицина. Защото на практика, и това е доказано многократно през годините, с профилактика можем да си спестим една голяма част от главоболията по време на бременност – период, в който пожелавам на всички бременни максимално да се наслаждават на живота

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари