БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какви са функциите на черния дроб и защо е толкова важен?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (Още няма оценка)
Loading...

Черният дроб е най-сложно устроения орган в нашето тяло, с асиметрична и плоска форма, като по големина отстъпва единствено на кожата. Той е разположен непосредствено под диафрагмата и със своята уникална способност да се регенерира, може да се възстанови напълно дори и да остане на четвърт от размера си. Това което го прави толкова уникален орган е, че участва като жизненоважна част от храносмилателната система и заема ключова роля в метаболизма като изпълнява повече от 400 жизненоважни функции. Негова е ролята на обезвреждане на токсични продукти, спомагане на храносмилането чрез синтез на ензими и жлъчка, складиране и синтез на холестерол, складиране на витамини и минерали, разграждане на остарели кръвни телца, производство на белтъци, участващи в кръвосъсирването и борбата с инфекции, складиране на енергия под формата на гликоген, както и има участие в хормоналния обмен.

Какви са видовете заболявания на черния дроб и от какво зависят те?

Нормалното функциониране на черния дроб е свързано с отделянето на реактивни, кислородни видове, така наречените „свободни радикали“. Натрупването на тези видове довежда до увреждане на чернодробните клетки и води до възпрепядстване на правилно-протичащите процеси в тях. Оксидативният дисбаланс в черния дроб води до нарушени функции и промяна в структурата на чернодробните клетки, нарушена клетъчна сигнализация, възпаление, фиброза, прекомерно натрупване на мазнини. Това са изменения, водещи до различни чернодробни заболявания като:

 • Цироза – хронично, прогресивно заболяване на черния дроб, свързано с нарушения на структурата като нарастване на съединителна тъкан и патологична регенерация на тъканта.
 • Инфекциозни болести – хепатит А, B, C, E, инфекциозна мононуклеоза и др.
 • Стеатоза – прекомерно натрупване на триглицериди (мазнини) под формата на мастни капчици в хепатоцитите (чернодробните клетки), известно още като омазнен черен дроб. Най-често причината за чернодробната стеатоза са прекомерната употреба на алкохол, затлъстяване, захарен диабет, туберкулоза и други инфекциозни заболявания, менопаузаполикистозни яйчници, хронични заболявания на сърцето и белите дробове.
 • Рак на черния дроб – отговорни за развитието му са цирозата, вирусни хепатити В и С, паразитни инвазии и злоупотреба с алкохол.
 • Непаразитни и паразитни кисти – за съжаление тук признаците се появяват късно, едва след като кистата достигне големи размери. Тя нараства и предизвиква атрофия на съседната чернодробна тъкан.

Какви са симптомите, по които можем да разпознаем чернодробните проблеми?

Често пъти чернодробните заболяванния протичат без никаква симптоматика, което ги прави трудни за улавяне и диагностициране в ранна фаза. Затова тук превенцията и добрата информираност играят ключова роля. Част от класическите разпознаваеми симптоми са:

 • Гадене и тежест в дясното подребрие;
 • Подуване на корема, глезените и стъпалата поради задържане на течности (нарушава се производтсото на албумин);
 • Силна умора поради нарушения метаболизъм на хранителните вещества, вследствие от чернодробното увреждане;

Диагностиката на чернодробни болести започва с преглед, при който докторът се запознава с фамилната и личната история на проблеми с черния дроб, кръвопреливания, пътувания в чужбина, употреба на алкохол, хранителен режим, работа с хепатотоксични вещества и др. Лекарят може да Ви назначи едно или повече изследвания, като колкото по-рано се установи чернодробното заболяване, толкова по-добри са прогнозите за лечение. Кръвен анализ, ехография, КАТ и ЯМР изследвания, хепатография, биобсия са само част от изследванията, които могат да Ви бъдат назначени при клиничния преглед за установяване степента на увреждане на черния дроб.

Какви са методите за грижа и подсилване на регенеративните възможности на черния дроб?

Когато върху органа действат увреждащи фактори като прекомерна злоупотреба с алкохол, небалансирано хранене, наднормено тегло, тютюнопушене, хроничен прием на медикаменти, вирусни хепатити и др. се налага намесата на противодействащи вещества, спомагащи за възстановяването на нормалната чернодробна функция. Такива вещества са:

 •  Уридин монофосфат – играе важна роля в синтеза на РНК и други физиологични процеси;
 • Фолиевата киселина – участва в синтеза на ДНК, РНК и белтъци;
 • Витамин В12 – предпазва черния дроб при остра увреда – потиска възпалението и значително намалява активността и на двата чернодробни ензима (ASаT и ALаT) и предпазва от прогрес към цироза;
 • Холинът – есенциално хранително вещество;
 • Бял трън – растение, богато на биоактивни съединения, спечелили му славата на билка за черния дроб.
 • Витамин Е – има отлични антиоксидантни свойства. 
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари