БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Николай Найденов: Всичко за ретинола

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Николай Найденов е лекар със специалност по дерматология, завършил Медицински университет – София. Притежава докторска степен с тезата „Фотодинамична терапия на предракови лезии и кожни тумори“. Специализирал е в областта на дерматологичната хирургия в САЩ, както и на фотодинамична терапия в Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, Съюза на учените в България и Европейската Академия по Дерматология.
__________

Ретинолът е една от най-нашумелите козметични съставки в последните няколко години и не случайно е наречен „златен стандарт“ в грижата против стареене на кожата. В последните няколко години можем да говорим за ренесанс на ретиноидите, въпреки че използването им в козметиката и дерматологията е много по-отдавна. Те са много добре клинично проучени и ефектът им върху кожата е напълно доказан. И въпреки, че за ретинол и ретиноиди се говори толкова много, все още има много пациенти, които се чувстват объркани как и дали да го включват в ежедневната си рутина.

Каква е разликата между ретинол и ретиноиди?

Ретиноидите са общо наименование на категория съставки, производни на витамин А, които включват и ретинола. Всъщност, те са сродни съединения, чиято крайна цел при навлизане в тялото е да се метаболизират до ретиноева киселина, която е биологично активната форма на витамин А. 

Разлика между ретинол и ретиноид може да бъде направена според силата на действие на деривата. Ретинол, ретинил палмитат, ретинал са по-слаби форми на ретиноидите и могат да бъдат открити в много козметични продукти като кремове и серуми. Но има ретиноиди като изотретиноин и третиноин, които са достъпни само с рецепта и то не случайно. Те са много по-силни и с по-изразено действие, но имат и сериозни странични ефекти, затова се използват под наблюдение на лекар в дерматологията за лечение на тежки форми на акне и други кожни заболявания.

Как работи ретинолът?

Ретиноидите нанесени локално или приети орално под формата на лекарство, трябва да се метаболизират в тялото до ретиноева киселина, за да активират своя потенциал. Процесът на превръщане зависи от това, какъв тип е ретиноида – например ретинил палмитатът трябва да премине 4 стъпки на преобразуване, докато се превърне в биологично активната ретиноева киселина, ретинолът има две, а ретиналдехидът – една.  Колкото повече стъпки има, толкова по-бавно е действието на съставката и по-отслабена е ефективността й поради претърпените загуби.

Когато ретиноидът се превърне в ретиноева киселина, той се свързва със специални ретиноеви рецептори, които активират нормалната физиология и хомеостаза на клетките. Какво означава това, преведено на езика на красотата? Ефектът, който се наблюдава е засилена регенерация на клетките, стимулиране на производството на колаген, изглаждане на фините линии и бръчки, изравняване на кожната текстура, изсветляване на пигментациите. С две думи – възвръщане на младостта и красотата на кожата.

Кои са основните ползи от ретиноидите?

#1 Клетъчно обновяване

При младата кожа клетките се обновяват на всеки 28 дни, но с навлизането в 30-те – 40-те години регенерацията се забавя и клетките започват да регенерират на всеки 50, 60 или 70 дни. По-бавният цикъл на регенерация е причината кожата да изглежда суха, безжизнена, матова и с видими линии и бръчки. При въвеждане на ретинол в ежедневната рутина, той ускорява процеса на клетъчна обмяна, като стимулира появата на повърхността на нова по-здрава  и свежа кожа. Този ефект не настъпва моментално и резултатът от ретинола може да се види едва след 3-6 месеца приложение. Но след този период може да се наблюдава намаляване на фотоуврежданията, хиперпигментациите, акнето и фините линии.

#2 Стимулиране на колаген и еластин

Ретинолът стимулира производството на колаген чрез няколко механизма, които включват взаимодействието му с кожните клетки и клетъчните процеси. Колагенът е важен протеин, който осигурява структурна подкрепа на кожата, като спомага за поддържането на нейната плътност и еластичност.

Ретинолът стимулира фибробластите, като насърчава тяхната активност и увеличава производството на колаген, но също така активира производството на протеини, участващи в образуването му. Синтезът на колаген е постепенен процес и обикновено са необходими няколко седмици до месеци последователна употреба на ретинол, за да се видят значителни подобрения в твърдостта и еластичността на кожата.

#3 Намалено разграждане на колагена

Интересен факт е, че ретинолът може също така да инхибира ензимите, отговорни за разграждането на колагена. Това означава, че той не само насърчава производството на нов колаген и еластин, но и помага за запазването на съществуващия в кожата.

#4 Ексфолиране

Ретинолът насърчава премахването на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата, което помага за изравняване и подобряване на текстурата и външния вид на кожата. Този процес е важен тогава, когато целта е премахване на хиперпигментации и неравности по повърхността на кожата, които нарушават общия тен.

# 5 Ретинолът помага не само при фини линии и бръчки.

Да, ретиноидите са златният стандарт в лечението за предотвратяване на бръчки и изглаждане на линии, но те също така са отлични в изпъването на кожата, изчистването и свиването на порите и избледняването на тъмните петна и зачервяванията. Тъй като ретиноидите действат на клетъчно ниво, те са в състояние да възстановят кожата в дълбочина, което може напълно да промени тена в течение на времето.

Какъв ретиноид да изберете?

Както по-горе споменахме, различните ретиноиди преминават през различни стъпки на преобразуване, за да могат да се превърнат в ретиноева киселина и да активират промените в клетките.

Retinyl Palmitate / Ретинил палмитат – най – меката форма на витамин А, която най- бавно стига до ретиноева киселина с 4 стъпки на преобразуване. Често се среща в козметични продукти за чувствителна кожа или за първоначално въвеждане на ретиноид в рутината.

Retinol / Ретинол – Ретинолът е най-често срещания ретиноид, който има две метаболитни преобразувания докато стигне до ретиноева киселина. Има продукти с различна концентрация, но максимумът за влагане в козметика е 0,5%. За ретинола е известно, че има период на адаптация на кожата към него, тъй като предизвиква изсушаване, дразнене, интензивно излющване и зачервяване. Обичайно употребата на ретинол започва с по-ниска концентрация и две нанасяния седмично до плавното достигане на ежедневно приложение. За да се неутрализира прекомерното изсушаване и зачервяване на кожата се препоръчва т.нар. техника „ретинолов сандвич“ – хидратиращ продукт – ретинол – хидратиращ продукт.

Retinaldehyde/ Ретиналдехид Тази форма на витамин А, известна също като ретинал, е междинна по сила между ретинола и ретиноидите, отпускани с рецепта. Тя изисква по-малко преобразуване в кожата, за да стане активна, което я прави по-ефективна. Ретиналдехидът се използва в много продукти за грижа за кожата против стареене и акне.

Hydroxipinacolone Retinoate – Хидроксипинаколон ретиноат
Хидроксипинаколоновият ретиноат (HPR) е по-ново ретиноидно производно, използвано в продуктите за анти-ейдж и акне. Често е наричан „ретиноид от ново поколение“ или „ретиноиден естер“, тъй като принадлежи към семейството на ретиноидите, но има някои уникални характеристики и предимства. Той е естер на ретиноевата киселина и се свързва директно с RAR рецепторите в клетките, тоест при HPR няма стъпки за преобразуване, а има директна активация, което го прави по-ефективен и бърз в сравнение с другите ретиноиди.

HPR e усъвършенствана и доказано ефективна форма на витамин А, която се синтезира от ретиноева киселина и малка молекула pinacol. Тя осигурява мигновена пенетрация на цялото количество,  без загуби и без необходимост от допълнително метаболизиране.

HPR действа много по-бързо и ефективно върху признаците на стареене – фини линии, бръчки, загуба на плътност и обем, хиперпигментации, като в същото време формулата е изключително стабилна и няма никакво иритативно действие. 

Ето някои ключови моменти за хидроксипинаколон ретиноата:

По-нежен към кожата: HPR се счита за по-мека форма на ретиноид в сравнение с традиционните ретиноиди като третиноин или ретинол. Това го прави подходящ за хора с чувствителна кожа, които могат да изпитат дразнене с други ретиноидни продукти.

По-малко дразнене: Доказано е, че HPR има по-малък потенциал за предизвикване на дразнене и зачервяване на кожата в сравнение с други ретиноиди.

Ефективност: HPR е много ефикасен за стимулиране на обновяването на кожата и производството на колаген. Той може да спомогне за подобряване на текстурата на кожата, да намали появата на фини линии и бръчки и да реши проблеми като неравномерен тен на кожата и пигментация.

Стабилност: Хидроксипинаколон ретиноатът е по-стабилен от някои други форми на ретиноиди, което означава, че има по-дълъг срок на годност и е по-малко склонен към разпадане при излагане на светлина и въздух. Тази стабилност дава огромно предимство на продукти, в чиито формули е използван HPR.


Универсалност: HPR може да се използва в различни продукти за грижа за кожата, включително серуми, кремове и маски против стареене и акне. Той може да бъде включен както в дневните, така и в нощните процедури за грижа за кожата.

HPR често може да бъде открит в продукти за грижа за кожата, които го комбинират с други полезни съставки като антиоксиданти, пептиди и хидратиращи агенти, за да подобрят цялостните му ползи за кожата.

Въпреки че хидроксипинаколон ретиноатът като цяло се понася много добре и е високо ефективен, важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към продуктите за грижа за кожата могат да варират. Някои хора все пак могат да изпитват леко дразнене или чувствителност, когато използват продукти, съдържащи HPR, особено ако са нови за ретиноидите. Препоръчително е да се започне с по-ниска концентрация и постепенно да се увеличава употребата, за да може кожата да се адаптира.

Тretinoin/ Третиноин

Третиноинът е ретиноид, отпускан по лекарско предписание, който е много ефективен при лечението на различни кожни заболявания, включително акне и фотостареене (стареене на кожата, причинено от излагане на слънце). Той е активната форма на витамин А и не се нуждае от преобразуване в кожата. Третиноинът е по-агресивен към кожата и често предизвиква първоначално дразнене, но се счита за една от най-ефективните възможности за подмладяване на кожата.

Adapalene/ Адапален

 Адапаленът е друг ретиноид, отпускан с рецепта, използван предимно за лечение на акне. Той е по-мек от третиноина и в някои страни се предлага както по лекарско предписание, така и без рецепта. Адапален е известен със способността си да отпушва порите и да предотвратява появата на акне.

Isotretinoin/ Изотретиноин (Accutane):

Изотретиноинът е мощен перорален ретиноид, който се използва за лечение на тежко и упорито акне. Обикновено се предписва при неуспех на други лечения поради потенциалните му странични ефекти. Изотретиноинът е много ефективен за намаляване на акнето, но е свързан със строго наблюдение и потенциални рискове, включително вродени дефекти за плода, ако се използва по време на бременност.

И накрая няколко важни съвета при употребата на ретиноиди:

Ретиноидите правят кожата фоточувствителна, затова когато ползвате продукти, съдържащи някоя от изброените по-горе съставки,  винаги нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен продукт с фактор над SPF 30, а още по-добре със SPF 50+.

Слънчевата светлина също влияе върху стабилността на ретиноидите, което означава, че е най-добре да ги използвате през нощта.

За да се радвате на добрите резултати от употребата на ретиноиди трябва да сте търпеливи и постоянни в грижата. Първите видими промени в кожата настъпват едва след 3-тия до 6-тия месец от включването на ретинол във вечерната рутина.

Не се препоръчва употреба на продукти с ретинол по време на бременност. Високите дози витамин А по време на бременност могат да бъдат вредни за нероденото дете и да причинят вродени дефекти

Най-добрите козметични съставки, които могат да се комбинират с ретинол са всички активни съставки с хидратиращо действие и възстановяващи кожната бариера. Такива например са хиалуроновата киселина, ниацинамид, естествени хидратанти и серамиди.

Изборът на ретиноид зависи от индивидуалните проблеми на кожата, поносимостта и от това дали продуктът е достъпен без рецепта, или изисква рецепта. Ако обмисляте да включите ретиноиди в рутинната си грижа за кожата, е препоръчително да се консултирате с дерматолог, за да определите най-подходящия вариант за вашите специфични нужди и да получите насоки за правилната употреба.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари