БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пролетни алергии – симптоми, диагностициране и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева сигнализират за края на зимата. Те също така отбелязват началото на пролетни алергии и различен вид дискомфорт за милиони хора по света. Пролетните алергии са известни още като сенна хрема и сезонен ринит. Виновникът за симптомите на пролетната алергия обикновено е цветен прашец. Мухълът също може да играе роля.

Кои са причините за пролетните алергии, как да ги избегнете и най-добрите начини да намерите облекчение от симптомите, ще прочетете в следващите редове.

Какви са симптомите на пролетните алергии?

Общите симптоми на пролетните алергии включват:

• възпалени очи
• тъмни кръгове под очите
• влажни очи
• подути синуси
• хрема или запушен нос
• кихане
• драскащо гърло
• кашлица
• сърбеж в устата, ушите, носа и гърлото

По-рядко срещаните симптоми могат да бъдат резултат и от синусовото налягане, причинено от сенна хрема. Те включват:

• синусово главоболие
• болки в лицето
• болки в ушите
• анозмия (загуба или намаляване на обонянието)

Какво причинява тези симптоми?

Когато настъпва пролетта, растенията и дърветата отделят прашец във въздуха. Някои видове гъби също произвеждат спори на мухъл. Ако сте алергични към някое от тези вещества, имунната Ви система ще се опита да се справи с тях. Това се случва, като се отделят алергични (IgE) антитела. Алергичните антитела са предназначени да открият и унищожат вещества, които определят като опасни нашественици. Те вкарват алергените в мастните клетки на тялото, където са нападнати и елиминирани.

Хистаминът  се отделя в кръвоносните и слузните мембрани. Хистаминът е веществото, което причинява появата на алергични симптоми. Пролетните алергии могат да започнат още през февруари в по-топлите части на страната и могат да продължат до лятото, въз основа на репродуктивния цикъл на местната флора и фауна. Тежестта на симптомите, които изпитвате, се определя от специфичните растения, дървета и цветя. Те варират от местоположение до местоположение.

Времето също играе роля. В топлите и сухи дни има най-голям брой полени, особено сутрин. Вятърът може да влоши симптомите, тъй като цветният прашец е въздушен. Дните, които са дъждовни и влажни, имат по-нисък брой полени от слънчевите.

Пролетните алергии могат да започнат по-рано и да продължат по-дълго след мека зима. Атипично топлото време позволява на дърветата да започнат да опрашват по-рано, удължавайки пролетния сезон на алергиите. Изменението на климата може да представлява повишен риск от засилени алергични реакции в много части на света. В допълнение към по-топлото време, въглеродният диоксид – парников газ, свързан с глобалното затопляне – също така насърчава по-енергичния растеж на растенията и следователно увеличава производството на цветен прашец.

Как да предотвратите или намалите симптомите

Има няколко стратегии, които можете да опитате за намаляване на пролетни симптоми на алергия или за предотвратяването им напълно. Те включват:

• Започнете да приемате лекарства като перорален антихистамин, още преди да започнат симптомите. Това ще помогне на имунната ви система да спре да отделя хистамин.
• Поставете високоефективни пречистватели за въздух в дома Ви. Те премахват прах и други алергени като акари от домашни любимци.
• Сваляйте външното облекло веднага след като влезете в дома си. Измийте всичко, което сте носили на открито, преди да го носите отново. Също така мийте косата си всеки ден и не носете външни обувки вътре.
• Ако имате домашни любимци, които излизат на открито, използвайте влажна кърпа, за да сваляте прашец/ прах от козината им всеки ден.
• Дръжте прозорците си затворени, за да спрете влизането на прашец/ прах, особено сутрин, когато количеството цветен прашец е най-високо.
• Сменяйте спално бельо, мийте подовете и почиствайте меката мебел колкото е възможно по-често.

Диагностициране

Лекарят може да извърши няколко теста за диагностициране на пролетна алергия, включително:
• Тест с убождане на кожата: лекарят поставя малко количество алерген върху кожата, за да види дали има някаква реакция. Резултатите отнемат около 10–20 минути.
• Интрадермален тест: Това обикновено е по-болезнено от тест за убождане. Лекар инжектира малко количество алерген под кожата, за да провери дали има реакция.
• Кръвен тест: При този тест се взима кръвна проба и се изпраща в лаборатория. Лабораторният техник ще добави алерген към пробата, за да види дали броят на произведените антитела се увеличава.

Правилното диагностициране зависи и от симптомите, които проявявате, домашната и работна среда и фамилна медицинска история.

Има ли лекарства без рецепта, които могат да помогнат?

Препаратите без рецепта могат да бъдат много ефективни за намаляване на симптомите на алергия.

Перорални антихистамини

Антихистамините действат чрез намаляване или блокиране на ефекта на хистамина. Това помага да се премахнат симптоми като зачервяване, подуване, кихане и сърбеж.

Деконгестанти

Деконгестантите намаляват запушванията в носа и синусите като стесняват кръвоносните съдове. Това намалява възпалението и подуването, което позволява на слузта да се оттича от носа, вместо да капе надолу в гърлото. Освен това позволяват въздухът да влиза през носа по-свободно.

Спрей за нос

Има различни видове спрейове за нос, включително кортикостероиди, деконгестанти и антихистамини. Те действат като намаляват задръстванията, подуването и сърбежа. Деконгестативните назални спрейове осигуряват временно облекчение и често се налага да се използват няколко пъти на ден. Стероидите и антихистамините могат да осигурят по-дълготрайно облекчение.

Капки за очи

Те са предназначени да намалят зачервяването и сърбежа. Някои включват в състава си антихистамини.

Има и капки за очи с рецепта, някои от тях включват в състава си:

• антихистамини
• деконгестанти
• кортикостероиди
• противовъзпалителни съставки

Има ли ефективни домашни средства?

Редица домашни средства също могат да осигурят облекчение. Те включват:

Изплакване на носа с физиологичен разтвор

Соленият разтвор (солена вода) може да се използва самостоятелно или в допълнение към други лекарства. Изплакването на носа с физиологичен разтвор може да помогне за успокояване и отваряне на носните проходи, намаляване на количеството слуз и намаляване на постназалното капене.

Вдишване на пара

Дишането на пара може да има същия ефект както лечението с физиологичен разтвор на носа. Можете да опитате да напълните купа с гореща вода и да поставите кърпа над главата си, това ще ви помогне да вдишвате парата.

Лопуш

Лопушът / лечебна овчарка/ е храст, който расте в цяла Европа, Азия и Северна Америка. Доказателствата за способността му да облекчава симптомите на алергия са много и различни. Проучвания показват, че е ефективен за намаляване на симптомите на алергия.

Спирулина

Спирулина е синьо-зелено водорасло, използвано за приготвяне на добавки. Пероралната употреба на спирулина добавки може да има множество ползи за здравето, включително намаляване на алергичния ринит.

Органичен, непреработен мед и пчелен прашец

Непреработеният мед съдържа малки количества алергичен прашец, отложен там от цветя, опрашени от пчели. Това действа върху симптомите на алергия чрез десенсибилизация.  Смята се, че пчелният прашец действа по същия начин и има подобен ефект.

Витамин Ц

Според  проучвания интравенозната употреба на витамин С е ефективна за намаляване на производството на хистамин и някои симптоми на алергия. Пероралната употреба има подобен ефект.

Листа от коприва

Листа от коприва има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Листата от коприва могат да бъде полезни за намаляване на симптоми като задръстване на синусите, подуване и хрема. Можете да ги приемате под формата на чай или капсули.

Акупунктура

Според някои източници, акупунктурата е много ефективна за премахване на симптомите на алергия, като кихане, особено ако намалите и количеството захар, което приемате.

Кога трябва да посетите лекар?

Ако Вашите пролетни алергии пречат на качеството на ежедневието ви или причиняват симптоми като хронична кашлица, пристъпи на астма, главоболие или инфекции на синусите, помислете за посещение при лекар- алерголог. Лекарят ще ви прегледа, ще попита за симптомите ви, ще направи кожен тест или специфичен IgE кръвен тест, за да определите кой тип или видове прашец/ плесен са в основата на вашите симптоми.

Ако лекарствата без рецепта или домашни лекарства не са били ефективни, Вашият лекар може да препоръча други видове лечение, като имунотерапия с алергени.

Алергенна имунотерапия

Алергенната имунотерапия е предназначена да осигури дълготрайно облекчение на хора с тежки симптоми на алергия и алергична астма. Прави се серия от инжекции, понякога в продължение на няколко години. Всяка инжекция съдържа все по-големи количества от веществото, към което сте алергични. Това помага на тялото Ви да стане устойчиво към това вещество, така че имунната Ви система вече да не изпитва нужда да се бори с него.

Сублингвалната имунотерапия действа по същия начин както подкожната имунотерапия. Вместо инжекции, приемате орална таблетка. Вашият лекар ще препоръча колко често да приемате таблетките и за колко дълго. Обикновено са необходими три до пет години, за да се развие имунитет към вещество.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари