БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Емоционално хранене

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Facebook: Здрави и щастливи с капките на д-р Бах и с Даниела Павлова 

Емоционалното хранене представлява зависимост на човека от храната, като се опитва да нахрани чувствата си и запълва емоционалните си празнини вместо тялото си. Много често хората имат грешна преценка дали наистина са гладни или изпитват емоционална потребност. Ето как да ги разграничим:

  1. Емоционалният глад се появява внезапно, а физическият – бавно и постепенно.
  2. При емоционалния глад човек продължава да се храни, дори когато е с пълен стомах, и не усеща ситост докато при физическия има задоволеност от храна и той може да контролира апетита си.
  3. Храната се използва с цел за подобряване на самочувствието и настроението, а не за енергия.

Негативните емоции като стрес, яд, тъга, отчаяние, самота, психическа и физическа умора, скука и др. са причина за прекомерно приемане на храна в големи количества и натрупване на килограми. Много характерно е за жените, тъй като са по-емоционални в сравнение с мъжете. Най-често се прибягва към шоколадови и тестени изделия, които временно повишават ендорфините и изпитват наслада, удовлетворение, но не след дълго ги обзема чувство на вина и самоупрекване, нехаресване на себе си. Експертите смятат, че 75% от преяждането се дължи на емоциите. Основните причини:

  1. Стрес – увеличено производство на кортизола, а от там и повишено желание за сладки и солени храни.
  2. Запълване на емоционални празнини – самота, тъга, депресия, липса на любов, скука и отегчение, чувство на празнота.
  3. Туширане на негативни емоции – силен гняв, яд, вина, обида, страх и др.
  4. Хранене по време на празници и забавление – в приятна компания и хубави поводи, човек неусетно поглъща повече храна и питиета от колкото се нуждае.
  5. Награждаване с храна – след успех или постижение.
  6. При психическа и физическа умора, когато организма има повишени нужди от енергия.
  7. Навици от детството.

Цветята на д-р Бах успешно се изполват за поддържане на здравословно тегло като е необходимо първо да се справите с всякакви емоционални проблеми, които биха могли да ви накарат да преяждате и да саботирате опитите си за отслабване. За премахване на определени поведенчески модели и навици се използват следните цветя:

Кестенова пъпка – цветето на научаването и премахване на вредни навици.Всеки път когато установите, че допускате едни и същи грешки в режима на хранене и все още попадате в същите стари капани, които не водят до успех или след изтощителна диета отново има йо-йо ефект. Кестеновата пъпка ще помогне да придобиете знания от опита си, да си направите равносметка и преценка (вместо отново да си купувате същите хапчета за отслабване, да прилагате същите неефективни методи) и да осъзнаете къде са грешките ви.

 

Едно от най важните неща при всяка диета е контролът. Той ще се постигне с цветето Дива джанка – цветето на спокойствието. Есенцията Дива джанка е за гневливи и избухливи личности. Облекчава чувството на вътрешно напрежение, страх от загуба на контрол, че може да се изпуснете отново да похапнете и всичко да се провали. С нейна помощ ще запазите самообладание и в моментите, когато идва внезапното желание за калорична храна.

 

Дива ябълка е цветето на емоционално и физическо изчистване. Есенцията се използва за детокс както на физическо, така и на духовно ниво. Пречистването на организма от токсини е изключително важно. Освен това е подходящо при всички случаи, когато човек не харесва отделни части от себе си. Много по-лесно е да отслабнете или да поддържате нормално си тегло, когато се чувствате комфортно със себе си, отколкото да се борите с чувства на нехаресване на себе си или малоценност. Необходимо е да постигнете мир с тялото и мислите си. Дивата ябълка ще помогне да се освободите от всички негативни мисли и чувства по пътя към вашата цел. Подходящо е да се използва при лечебно гладуване, детоксикация след прекомерна употреба на лекарства, алкохол и др.

 

Камшиче е друга цветна есенция на д-р Бах, подходяща за всички хора, които крият тревогите си, но за сметка на това тайно си похапват, пристрастени са към сладки храни, алкохол, цигари и др. Те са чувствителни и лесно се разстройват от емоционални спорове и храната ги успокоява. Есенцията от Камшик помага да се освободите от натрупаните негативни емоции, вместо да се опитвате да ги потискате с храна.

 

Цератостигма е цвете, което дава повече увереност в собствената си преценка, когато се чувствате несигурни и не знаете дали сте избрали правилната посока.

 

Върбинка е за всички, които са лакоми и винаги прекаляват с храната.

 

Слабонога – за хора, които се хранят бързо и с неустоимо желание.

И тъй като между ума, духа и тялото има неразривна връзка, за да има ефект от вашите дейности обърнете внимание и на своя Висш АЗ. В духовен аспект склонността към напълняването е признак за проблем в първа чакра. Тя се намира в основата на гръбнака, характеризира се с червен цвят и има отношение към инстинкта на самосъхранение. Когато човек изпитва несигурност, се повишава страха и нивото на стресовите хормони. Тялото казва: “Имам нужда от закрила, понеже се чувствам несигурен.“ Така че всеки път, когато ви се похапва нещо вкусно, дори и когато сте се нахранили се попитайте какво не ви дава сигурност в работата, в семейството или в личен план ? От какво се страхувате? Какво ви пречи да бъдете спокойни и щастливи?

За балансиране на първа чакра може да се приемат храни с червен цвят, които съдържат ликопен и антоцианини – домати, чушки, червено цвекло, череши, червени ябълки, малини, нар и др. Те:

– дават повече енергия на организма;

– подобряват кръвообращението;

– подобряват метаболизма;

– имат антиоксидантен ефект.

Хипократ е казал: “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството храна!“

Изцелението на тялото става чрез душата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари