БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Гергана Генова: Избелване на зъбите – често задавани въпроси

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Гергана Генова

Дентална клиника К-ДЕНТ

Завършила e стоматология в Медицински Университет, Факултет дентална медицина – гр. Пловдив. Професионалната й ориентация е насочена към детската дентална медицина.

____

В ерата на естетичните процедури, когато стремежът към красота е навсякъде около нас, съществува бърз и лесен начин за красива и бяла усмивка. Избелването е неинвазивна естетична процедура, лесно достъпна и с бърз видим ефект. 

Съществуват различни методи, с които да направим усмивката си по-бяла. На пазара има и все повече избелващи продукти, които можем да ползваме у дома като специални избелващи пасти за зъби. Всички методи имат една цел – трябва да накарат зъбите и техните собственици да заблестят отново. Но как се случва това? И преди всичко: какво наистина помага? Ще отговорим на най-честите въпроси относно избелването на зъбите. 

Зъбите ми са оцветени: какво не е наред?

Определени храни и напитки, които ежедневно попадат в контакт със зъбите като червено вино, кафе, чай и цигари променят цвета на зъбите. Също така с възрастта структурата на зъбите се променя и това също може да доведе до тяхното потъмняване. Някои лекарства също могат да повлияят цвета на зъбите. 

Защо зъбите ми са жълти, въпреки че не пуша и не пия кафе?

Точно както цвета на кожата, цветът на зъбите е различен при всеки човек. Възможни са нюанси в спектър от бяло до жълтеникаво. 

Как всъщност работи избелването?

Избелващият препарат, използван при избелването, се нарича водороден пероксид. Той е под формата на гел, който прониква в зъба и отцепва кислородните радикали, които реагират със зъбния пигмент. Като резултат имаме по-ярки зъби. Има три начина за избелване на зъбите. Това са:

1. Шини за избелване на зъбите у дома. 

С този метод избелването на зъбите започва с отпечатък, направен в кабинета. Защото най-важното нещо при домашното избелване е идеално прилягащата пластмасова шина. 

Вие сами напълвате шината с избелващ гел, който можете да получите от зъболекаря си. След това носите шините всяка нощ за около 2 седмици. Една нощ горната шина, следващата долу. В противен случай ще се появи болка в челюстта след сваляне на шината на сутринта. 

2. Клинично професионално избелване. 

Това избелване извършваме директно в денталната практика. Работим без шина и само за една сесия. Лекарят по дентална медицина използва по-концентриран гел, който действа бързо и процедурата трае около 45 минути. Използва се специална лампа, която активира гела директно след като е поставен върху зъбите. Правят се 2 или 3 нанасяния на гела. 

3. Бели зъби с лазерно избелване

Друг вариант, подходящ за по-силно оцветяване е лазерното избелване –всеки зъб се облъчва с лазер за между 30 и 60 секунди. Гелът се нагрява от светлината, което може да направи зъбите няколко нюанса по-светли. 

Вреди ли избелването на зъбите и може ли нещата да се объркат?

Избелването на зъбите често е подложено на научно изследване през последните години и резултатът е ясен: ако се прави правилно, то не уврежда зъбите. Това означава под наблюдението на дентален лекар и с професионални средства. Професионалният избелващ гел по никакъв начин не може да промени структурата на емайла или да го наруши.
Важно е вашият e лекар да почисти перфектно зъбите ви от зъбен камък и плака преди да ги избелите и да гарантира, че венците са здрави и няма пародонтални проблеми. Едва тогава може да се извърши избелването. Единствените проблеми, които могат да възникнат по време и след избелването са, че зъбите могат да станат по-чувствителни на студено и топло за няколко часа, понякога за няколко дни. 

Внимание трябва да се обърне на пациентите, които имат обтурации или керамични коронки във зоната на усмивката, която ще се избелва. След избелване тези материали няма да променят цвета си, както естествените зъби. 

Колко дълготраен е ефекта от процедурата?

При спазване на инструкциите и поддръжка на добра хигиена, ефектът е дълготраен. 

Колко често може да си правим избелване?

Това зависи много както от самите зъби, така и от това дали храните и напитките, които оцветятват се намират често в ежедневието ни. Изключително добър ефект има и комбинирането на професионално избелване в кабинета с поддържаща терапия за домашно избелване. Моето наблюдение е, че след 1-2 години хората свикват с белите си зъби и смятат, че вече не са достатъчно бели. 

Каква е разликата между избелването в денталния кабинет и избелващите продукти, закупени от аптеката?

Избелващите продукти, които се продават в аптеките, съдържат около 5% водороден прекис, което е твърде малко, за да доведе до забележимо изсветляване. Те могат да премахнат оцветявания от храни и напитки, но не могат да променят цвета на зъбите ви в по-бял. За сравнение, денталните професионалисти работят с до 15% гелове. 

Стоматолозите предупреждават и за дразнене на венците и повишена чувствителност на зъбите след дългосрочна употреба на избелващи пасти. Те не са подходящи за ежедневна употреба през цялата година. Проучванията показват също, че самоизбелването крие по-големи рискове за здравето на зъбите. 

Имайте предвид, че при основното почистване на зъбите надеждно се отстраняват тъмния зъбен камък и оцветяванията. И тъй като зъбите са полирани, след това те отразяват светлината по-добре и в резултат на това изглеждат по-ярки. 

Избелващата паста за зъби вреди ли на зъбите?

Не, ако следвате инструкциите на производителя. Някои пасти могат да се използват ежедневно, някои само веднъж седмично. 

Ако сте пушач или любител на кафето, обърнете внимание на факта, че междузъбните пространства обикновено първи се оцветяват. Редовното използване на конци за зъби може да помогне за предотвратяване на оцветяването, причинено от определени храни. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари