БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Гарванът

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

_______________

За някои това е създание на тъмното, за други просто още един звяр. Но има и такива, които получават гарван за най-добър приятел. Вярно е, че гарванът е ценено животно и спътник от векове. Гарваните играят важна роля в легендите и приказките по света. Някога се е смятало, че вещиците и магьосниците могат да се превръщат в гарвани.

Тези птици са много специални, защото те са „санитари“ по природа. В естественото си местообитание се хранят предимно с яйца на по-малки птици, останки на други животни, растения и зърна. Въпреки това, тъй като това меню не е достъпно за тях всеки ден, те са и изкусни ловци на по-малки животинки, които са тяхна плячка.

Важно е да се знае, че са много териториални животни и не толерират друго животно от какъвто и да е вид в тяхната среда, което не е част от тяхното стадо. Веднага щом разберат, че някой не е част от семейството им, те започват да атакуват и малтретират това същество.

Много хора смятат гарваните за непокорни и агресивни. Това е вярно, но само ако живеят на свобода. Ако са отгледани от малки от човек, се държат по много различен начин като силно се привързват към членовете на семейството си.

Как се задържа такава птица? Отговорът е по-прост, отколкото си мислите. Техните нужди са подобни на тези като на папагал или какаду. Но, техният размер (от 54см до 78см, размах на крилата от 100см до 130см) и нужда от много място за летене са може би най-големите пречки. Въпреки това, ако бъдат опитомени в ранна възраст, те стават много привързани животни. Някои екземпляри дори са доста игриви, но като по-млади.

Гарванът е много социална птица, която е много по-интелигентна от много други животни. Нейната интелигентност е толкова напреднала, че може да разпознае човешко лице без особени проблеми.

Ако се опитате да опитомите диво животно, има вероятност то да ви разпознае и да ви позволи да се приближите до него. Но това не означава, че сте успяли. Това е така, защото птицата толерира вашето присъствие и се приближава до вас, само защото ви вижда като източник на храна.

Ако обаче отгледате гарван от възрастта му на малко птиче, резултатът е съвсем различен. Знаем, че животните ни обичат, когато ни познават от малки. Това означава, че те развиват дълбоко доверие към нас.

Благодарение на способността си да разпознават лица, гарваните нямат проблеми с разпознаването на членове на семейството. Това е особено вярно за тези, които ги хранят ежедневно.

Добре е да знаете, че са доста ревниви животни. Те не понасят други животни около тях, защото са много териториални. Ако имате един или повече други домашни любимци, по-добре помислите преди да опитомявате гарван. Може само ако го отглеждате от малко, да свикне с другите домашни животни.

Тези птици са особено интересни и поради високия си интелект. Ако сте успели да го отгледате от малко птиче, това ще ви даде много предимства пред другите птици. Специална особеност на гарваните е, че могат да повтарят повече думи от папагал. Така те придобиват много човешки речник и някои от тях дори разбират връзката между думата и значението.

Гарваните са добри ловци, така че държат насекомите далеч от дома ви.

За разлика от други домашни птици, за гарванът не е позволено да прекарва много време в клетка. Крилата на животното ще заболеят, ако не ги използва редовно. Така, че нека по-добре всеки да живее в собствената си естествена среда.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Радослава Карамихалева
Радослава Карамихалева
1 year ago

Много интересна и полезна статия.