БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Георги Джингаров: От лозето и гроздето до избата и виното

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Винарска изба Джинвира е малка семейна винарна с капацитет от 100 000 литра, създадена през 2018 г. от семейство Джингарови (Рени и Павел Джингарови и техните деца Георги 30г. и Таня 15г.) като естествено продължение на традициите в рода.

Георги Джингаров е завършил УНСС със специалност търговия и счетоводство и от 2018г. е управител на винарска изба “Джинвира”. Вече цели 15 години е плътно заедно с цялото семейство сред лозята. От както се помни винаги е бил запленен от този занаят и всичко свързано с него. От лозето и гроздето до избата и виното!

___

Какви вина се произвеждат във винарска изба ДЖИНВИРА, с. Брестовица?

Вината, които произвеждаме са в лимитирани серии, като най-кратката е от 700 бутилки от един от най-интересните български сортове – Рубин.

Всички създадени от нас вина имат свой собствен отличителен почерк, носещ характера на тероара по отглеждане на лозята, както и технологията на създаването им.

Когато стартирахме през 2018г. имахме едно единствено вино, което беше бяло от сорта Александрийски мискет. Въпреки че не е много познат като сорт, то бързо намери път до сърцата на своите почитатели. Но колкото и да е хубаво едно вино сами разбирате, че трудно се развива изба и печелят нови последователи, когато е само едно. Едва дочакахме следващата реколта и вече имахме три нови вида – розе и две червени (Мерло и Каберне фран), които с още по-голяма лекота бяха приети сред нашите привърженици.

 

Българинът традиционно произвежда домашно червено вино. Какви са спецификите в производството на бяло вино и розе?

Традициите трябва да се спазват, но що се отнася до направата на бяло вино и розе, освен мерак се изисква доста по-сериозна подготовка, време и подходящо оборудване. Досегът на кислород с мъстта или виното може да причини необратим ефект – затова стриктно трябва да бъде следен. Температурата от своя страна има огромно значение от обиране на гроздето чак до сервиране на вече готовото вино. Нужно е поддържане на 10-15 градуса в процеса на ферментация, често пъти за период над 30 дни, а при стабилизация на виното се стига и до отрицателни стойности. Тези условия трудно биха могли да бъдат постигнати в домашни условия.

 

Какви са вкусовите предпочитания на българите спрямо вината?

Лично впечатление ми прави, че културата на българина при избора на вина расте и се усъвършенства всеки един ден. Най-ярко това се наблюдава в развитите градове.

Докато преди време това беше един предимно мъжки винен свят, днес дамите завземат територия с така предпочитаните от тях бели вина и фини изискани розета, омайващи с леки ефирни аромати и разцъфнали цветя. Това поведение ще диктува и вкусовете за напред. Мое мнение е, че вината, които са млади и свежи с плодов характер, запленяващи те още от първата глътка и носещи необходимият заряд и жизненост дори и от една чаша, са от предпочитаните. Разбира се и класиката не липсва – отлежали и грижливо обгрижвани вина през годините, подбрани измежду най-добрите реколти със своя по-тежък и плътен вкус с личен характер и стил. Би било грях да отвориш бутилка от тях без достатъчно добра компания, с която да можеш подобаващо да ги оцениш и да им се насладиш!

Как да разпознаем вашите вина и къде да ги намерим?

Всички вина, които предлагаме са под нашата запазена марка THRACIAN RIDER (Тракийски ездач) и може да ги намерите в обекти, които предлагат отбрани висококачествени хранителни продукти, както и в специализирани магазини. Разбира се винаги сте добре дошли на гости в изба “Джинвира” или директно на лозовите ни масиви в с.Брестовица. Което и място да изберете, със сигурност ще бъдете посрещнати с изключително гостоприемство (задължително от член на семейство), ще дегустирате прекрасни вина и ще имате възможност лично да усетите атмосферата и потопите до „колкото може да носите“ в дебрите на нашия винен свят. Един съвет – вземете си задължително шофьор.

Каква е тайната на хубавото вино?

Тайна се крие в хората, които правят вино – в техните помисли, в тяхната благост, в любовта, която носят в себе си и склонността да я отдадат. Другото е технология, която не може да се сбърка. Виното е огледален образ на неговите създатели!

Кaĸ ĸpизaтa c ĸopoнaвиpyca и въвeдeнитe мepĸи y нас се отразяват на лoзapo-винapcĸия ceĸтop в Бългapия и в чacтнocт на Baшaтa ĸoмпaния?

Разбира се затварянето на местата, на които най-често сме свикнали да консумираме вино като ресторанти и барове, както и ограниченията за различни мероприятия оказаха своя неблагоприятен ефект върху сектора. Но колкото и налудничаво да изглежда имаше и добри страни. Доста от квалифицираните кадри, без които работата на лозето не може да се случи, не заминаха в чужбина поради наложените мерки и куп неясноти. Това определено оказа силно благоприятно влияние върху реколтата, защото макар и изтъркано да звучи, хубаво вино се прави само от хубаво грозде.

Смятате ли, че ще се върне познатия формат на дегустации на вино, който преди пандемията имаше все по-широко развитие и как се справяте вие?

Оптимист съм, че нещата ще бъдат отново подредени, макар и не по същият начин.

Както се казва в една поговорка – “не можеш да спреш гората да се разлиства”!

През 2020 чуждестранните групи и отделните туристи, които посрещнахме, бяха единици, a условията за дегустация доста по-трудни. За сметка на това броя на българските туристи и гости беше значително по-голям.

С кой професионален успех се гордеете най-много?

Когато реколтата бъде изчерпана още преди новата да бъде готова, това е истинско признание и успех от почитателите на нашите вина. Така стана през изминалата 2020г.

Какво да очакваме от винарска изба Джинвира през 2021г.?

Всички от нашето семейство с помощта на много хора (без които нямаше да се справим и на които изказвам искрена благодарност) работихме упорито, за да изненадаме и очароваме нашите почитатели с цели пет нови вина, сред които Мускат отонел и Совиьон блан изцяло от собствените ни масиви, както и два невероятни български сорта – Рубин и Мавруд и не безизвестната Сира, разбира се. Някои от тях ще бъдат пуснати на пазара още в началото на годината.

Ако на една нация показанията за консумация на вино надвишават показанията за консумация на всякакъв друг алкохол, то тя има бъдеще!

 

 

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари