БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво ме ухапа? Как да разпознаваме ухапванията от различни насекоми?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (2 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

По света има най-различни насекоми, които хапят и ужилват – те го правят, когато бъдат провокирани или когато са застрашени. Първоначалното ухапване може да бъде болезнено и  често е последвано от някакъв вид алергична реакция. Знанието как да идентифицирате ухапванията може да ви помогне да намерите най-добрия начин за лечение на симптомите. Ухапванията могат да причинят мехури, възпаление, зачервяване, подуване, болка, сърбеж и дразнене. Реакцията зависи от вида на насекомото и чувствителността на организма.

Идентифициране на общи ухапвания от насекоми

Припомнете си къде сте били по време на ухапването. Различни насекоми живеят на различни места, на които е по-вероятно да бъдете ухапани от някое от тях.

 • Ако сте били на открито и може би в близост до гористи местности, вероятно сте били ухапан от комар, кърлеж или паяк.
 • Ако сте били в близост до храна или боклук, вероятно сте били ухапани от муха или ужилени от пчела или оса.
 • Ако сте били на закрито, седите някъде или си играете с домашен любимец, това може да е бълха.
 • Ако сте били ухапани в леглото си по време на сън, това може да са дървеници.
 • Ако сте били ухапани на плажа, може да са пясъчни бълхи.

Малки сърбящи червени пъпчици. Това е най-често срещаният видим симптом на ухапване от насекомо.

 • Единично такова ухапване е от комар или муха. Може да забележите мъничка следа от ухапване в центъра на пъпчицата, когато ухапването е от комар.
 • Ухапванията от бълхи представляват множество малки сърбящи пъпчици, групирани заедно. Вероятно ще ги намерите в области, където дрехите ви прилягат плътно към тялото – например около кръста.
 • Ухапванията от дървеници са сърбящи червени подутини, някои от които с мехурче, групирани в редове от по две или три.

Подуване. Други видове ухапвания или ужилвания включват подуване на кожата около мястото на ухапване.

Пчели и оси

Ухапванията от тези насекоми причиняват незабавна остра или пареща болка и подуване. Те оставят червенина с малко бяло петно там, където жилото е пробило кожата. Има и  известно подуване в района. Пчелите оставят жилото си в кожата на мястото на ухапване.

 • Ако сте ужилен от пчела, отстранете жилото. Ужилването на човек убива пчелата, тъй като жилото се изважда от тялото на пчелата.
 • Други жилещи насекоми като стършели и оси не оставят жилото си. Ако сте били ужилени и не намирате жилото, най-вероятно ви е ужилила оса или стършел. Тези насекоми могат да ужилват няколко пъти подред.

Кърлежи

Ухапванията от кърлежи са яркочервени, но безболезнени, така че лесно може да ги пропуснете. Има вероятност да откриете ухапването с кърлеж, все още прикрепен към вас. Повечето ухапвания от кърлежи са безвредни, но много кърлежи носят опасни заболявания като лаймска болест или петниста треска.

 • Ако кърлежът е прикрепен към вас, трябва да го премахнете възможно най-бързо. Използвайте чифт пинсети, за да хванете кърлежа близо до главата му и дръпнете – не използвайте въртеливи движения, тъй като това може да накара главата да изскочи и да остане крачето прикрепени към кожата ви. Когато премахвате кърлеж, използвайте пинсети, а не други предмети. Ако не можете да премахнете кърлежа, незабавно се свържете с лекар.
 • Следете зоната на ухапване. Ако видите бързо развиващ се обрив, това може да е признак на лаймска болест. Незабавно отидете на лекар.
 • Винаги трябва да проверявате за кърлежи, ако сте били на открито в гориста местност или в парка. Кърлежите обичат топли, тъмни места, така че проверявайте по цялото си тяло.
 • Парализата от кърлежи е рядко срещано явление, при което женски кърлеж освобождава невротоксин, който причинява временна парализа. В повечето случаи преминава веднага след изваждането на кърлежа.

Въшки

Въшките обикновено се откриват по шията, скалпа и зад ушите. Ухапванията им изглеждат като обрив, а най-вероятно е да откриете въшките и техните яйца (наречени гниди) в косата. Ако имате въшки, ще трябва да измиете косата си с шампоани за унищожаване на въшки и да изперете всички дрехи и спално бельо, които може да са влезли в контакт с тях.

Конски мухи

Ухапването на конските мухи е болезнено. Следните симптоми могат да съпътстват ухапване им:
• виене на свят
• възможен сърбеж на очите и устните, с розови или червени отоци
• умора
• обща слабост
• копривна треска или уртикария
• хрипове

Дървеници

Първоначалните ухапвания от дървеници не причиняват реакция, но индивидите с висока чувствителност могат да развият различни болестни състояния  или папули. Да се отървем от дървениците, включва изхвърляне на матрака и пране на чаршафите и дрехите в много гореща вода.

Бълхи

Ухапването от бълха обикновено води до подуване, което достига пика си до 30 минути и след това се превръща във втвърдена папуларна лезия в рамките на 12–24 часа. Хората, които са чувствителни към ухапвания от насекоми, могат да изпитват сърбеж около мястото на ухапване за около седмица. Бълхите могат да предават заболявания като тиф.

Лечение на ухапване от насекомо

Почистете мястото на ухапване със сапун и вода. Това ще помогне да го почистите и може да предотврати допълнителна инфекция. Най-добре е да не използвате други кремове или лекарства на мястото на ухапване, докато то не е чисто.

Използвайте крем против сърбеж, ако чувствате такъв. Потърсете антихистаминови продукти.  Не разчесвайте ухапването, тъй като това може да доведе до раздразване и разпространяване. Локалните кремове, гелове и лосиони – особено тези, съдържащи прамоксин или бенадрил – могат да помогнат за овладяване на сърбежа.

Намалете отока. Направете хладен компрес с кърпа, навлажнена със студена вода или напълнена с лед, и я задръжте върху подутия участък. Ако е възможно, повдигнете мястото на ухапване, за да намалите притока на кръв.

Папуларна уртикария. Сърбящи и червени неравности могат да се появят в резултат на свръхчувствителност към ухапвания от насекоми. Това обикновено се случва след ухапвания от бълхи, комари и дървеници. Лечението на уртикария включва антихистамини и локални стероиди. Не драскайте кожата, тъй като това може да доведе до образуване на белези или инфекция.

Шок. Някои ухапвания от насекоми могат да причинят алергична реакция, която може да бъде много опасна. Първите признаци на сериозна реакция често са копривна треска, обрив, подуване на гърлото или езика и затруднено дишане. Трябва да се приложи спешна медицинска помощ.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Захариев
Георги Захариев
25 days ago

Благодаря за полезната и вещо написана статия! Днес ме ухапа нещо близо до лакътя, не видях какво, но после забелязах средно голяма червена точка и се появи пареща болка. Обработих мястото с фенистил, но и досега има подуване и втвърдяване на кожата. Не видях какво е, нямаше и жило на мястото, но е доста неприятно, особено оттокът. И наистина преди това изхвърлях боклука на контейнера.