БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Панически атаки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Facebook: Здрави и щастливи с капките на д-р Бах и с Даниела Павлова 

Паническите атаки представляват внезапни пристъпи на силен страх, паника и тревожност, които не са свързани с определена ситуация или обстоятелство. Те настъпват без предупредителни или подсказващи симптоми. Може да се появяват еднократно или да се повтарят често. Може да настъпят, когато човек е спокоен или спи. Според статистическите данни около 30% от хората поне веднъж в живота си са получавали панически атаки, като те са по-чести при жените.

 

Вследствие на силен стрес, страх, раздяла от семейството, загуба на работа, проблеми с доходи, тревожност за близките, за бъдещето, психическо натоварване, недостатъчен сън, нередовно или нездравословно хранене, липса на достатъчно движение и др. все повече хора се оплакват от неприятни, ужасяващи преживявания. Те са естествения отговор на нашата психика, която управлява физическото тяло и е признак, че допускаме някаква грешка. И ако искаме да преодолеем нежеланото състояние, в което сме изпаднали, е хубаво да открием грешката и да я премахнем като осъзнаем какъв точно е проблема. Това означава да извършим промяна в мислите и/или действията си.

 

От една страна паник атаката е добър сигнал, че организмът на човека е „прегрял“ и чрез нея периодично „се изпуска парата“. Пристъпите от паника се характеризират със следните физически и психически реакции:

– сърцебиене и/или повишено кръвно;

– затруднено дишане;

– треперене на ръцете и краката или на цялото тяло;

– потене, виене на свят, прилошаване;

– студени и топли вълни;

– шум в ушите.

Психичните са най-често:

– силен страх и чувство на ужас;

– страх от смъртта;

– безсъние или страх от заспиване;

– повишена раздразнителност;

– страх от нова паническа атака;

– намалена способност за концентрация;

– усещане за загуба на контрол;

– чувство за нереалност.

Продължителността на паническите атаки варира от няколко минути до часове. Пристъпът възниква внезапно и в различни ситуации. За справяне с паник атаките помагат следните Бахови есенции, които се справят успешно със всички горе описани симптоми: скална роза, трепетлика, мимулус, дива джанка, витлеемска звезда и бял кестен. Те помагат на човека да се справи не само със симптомите на паник атаката, но и със самите причинители.

 

ROCK ROSE (СКАЛНА РОЗА) – Цветето на освобождаването

Другите имена на скална роза са памуклийка и цистус. Представлява билка, съхранила лечебните си качества през вековете, която се използвала като силно антиоксидантно, противовирусно, антибактериално средство. Установените в голям процент полифеноли притежават способност да неутрализират свободните радикали и да предпазват организма от оксидативен стрес.

В цветотерапията Д-р Бах скалната роза се използва при всички случаи на силен страх, шок, ужас, паника и уплаха. Тя е една от съставките на спешните капки Rescue remedy за спешни случаи, в които човек изпитва дълбок ужас и паника като резултат от силно застрашаващи обстоятелства – например внезапна живото-застрашаваща болест, катастрофа, покушение. Това е най-големия страх, който кара сърцето на човек да спре и кръвта да замръзне във вените му. Паниката го обхваща, правейки го неспособен да мисли ясно или да действа адекватно.

От скална роза има нужда всеки който:

  1. Бързо изпада във вътрешна паника.
  2. Усеща ужасяващ и вцепеняващ страх с невъзможност да вижда, да чува и да говори.
  3. Лесно излиза от равновесие.
  4. Обзема го паника при катастрофи, природни бедствия, опасни за живота състояния.
  5. Усеща топка в корема от страх, получава сърцебиене.

Физически симптоми, при които помага есенцията: Чести панически атаки, „омекване на коленете”, стомашни спазми.

Положителните ефекти, които се наблюдават след прием на есенцията са способност за мобилизиране в кризисна ситуация, адекватно реагиране със ясен ум.

 

АSPEN (ТРЕПЕТЛИКА) – Цветето на психичните сили

Трепетликата е високо дърво, което се е използвало още в миналото за успокоение при силна психическа възбуда, необясними и въображаеми страхове, безпокойство, лошо предчувствие.

Трепетлика е за всички, които изпитват:

  1. Неясни, необясними и въображаеми страхове, безпокойство, лошо предчувствие, че ще се случи нещо лошо без определена причина.
  2. Страх от тъмното, непознатото и необяснимото, причинявайки нервни оплаквания, засилващи се вечер.
  3. Кошмарни сънища при деца и възрастни.
  4. Безпричинни чувства на страх и опасност.
  5. Внезапни състояния на безпокойство, когато е сам или сред хора.
  6. Събужда се с панически страх и не може да заспи отново.
  7. Страх от смъртта, крадци.

Трепетликата повлиява физическите симптоми на паник атаките: изпотяване, влажни ръце, сърцебиене, спазми, студени тръпки.

 

MIMULUS (МИМУЛУС) – Цветето на смелостта

Цветната есенция от мимулус помага при страх от конкретни неща: животни, височини, болка, болести, болници, лекари, зъболекари, бедност, тъмно, самотност и др. Подходяща е за всеки, който:

  1. Винаги има нещо, от което го е страх.
  2. Има конкретни страхове и фобии от затворени пространства, тъмни коридори, загуба на пари, от промени, сценична треска, катастрофи и др.
  3. Заеква от страх или е вътрешно напрегнат.
  4. Плаши се от новото и отлага нещата неосъзнато от страх.

С мимулус ще надраснем себе си като се изправим пред страховете си, ще се сдобием с повече кураж за справяне с предизвикателствата в живота.

Когато умът и душата са в конфликт (дисбаланс) се появява болестта на физическо ниво. Дисхармонията се получава, когато човек изпитва и таи дълго време негативни емоции в себе си като: страх, тревожност, безпокойство, разочарование, ужас и др. Затова намирането на първопричината за появата на всяко заболяване е от съществено значение за справяне с всеки проблем. Осъзнаването и промяната на мисленето и действията са ключа за постигане хармония между душата и тялото. В зависимост от индивидуалните емоционални нужди се комбинират различни есенции с цел да се постигне максимален ефект.

Можете да победите всеки страх, ако просто накарате ума си да го направи. Защото помнете, страхът не съществува никъде другаде, освен в ума.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари