БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Слънчево изгаряне

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Въпреки постоянните предупреждения за увреждане на кожата от прекомерно излагане на слънце, много от нас все още подлагат кожата си на изгарящите слънчеви лъчи.

Според здравни изследвания повече от една трета от възрастните и близо 70% от децата са получили слънчево изгаряне през последната година.

Ето какво трябва да знаете за това как да предпазите кожата си и да я облекчите, ако сте пострадали от слънчево изгаряне.

Какво причинява слънчево изгаряне

Когато кожата Ви е изложена на слънце за по-дълъг период от време, тя изгаря, зачервява се, става сърбяща и раздразнена.

Слънцето излъчва три вида ултравиолетова светлина:

• UVA
• UVB
• UVC

UVC светлината не достига до земната повърхност. Другите два вида ултравиолетови лъчи проникват в кожата Ви. Увреждането на кожата се причинява както от UVA, така и от UVB лъчи.

Слънчевото изгаряне е най-очевидният признак, че сте прекалили с излагането на слънце. Вредата от слънцето не винаги се вижда обаче. Под повърхността ултравиолетовата светлина може да промени Вашата ДНК, тоест да направи така, че кожата Ви да остарее преждевременно. С течение на времето увреждането на ДНК може да допринесе за рак на кожата, включително за появата на така опасните меланоми.

Колко бързо се случва слънчево изгаряне зависи от:

• Вашия тип кожа
• Интензивността на слънчевите лъчи
• Колко време сте изложени на слънце

Симптоми на слънчево изгаряне

Когато получите слънчево изгаряне, кожата Ви се зачервява и боли. Ако изгарянето е силно, може и да се появят и отоци. Може дори да изпитате грипоподобни симптоми  – температура, гадене, главоболие и слабост.

Няколко дни по-късно кожата Ви ще започне да се лющи и сърби, тъй като тялото Ви се опитва да се освободи от увредените от слънцето клетки.

Помощ при слънчево изгаряне

Лечението срещу слънчево изгаряне е предназначено да облекчи зачервената, възпалена кожа, като същевременно намали болката. Какво може да използвате за да облекчите състоянието на кожата при  слънчево изгаряне:

Компреси. Нанесете студени компреси върху кожата си или вземете вана с хладка вода, за да успокоите изгорялата кожа.

Използвайте кремове или гелове съдържащи съставки като:

• Ментол
• Камфор
• Алое

Хидратирайте се. Пийте много вода и други течности, за да не се обезводните.

Избягвайте слънцето. Докато слънчевото Ви изгаряне не премине, не излагайте кожата си на слънце.

Потърсете лекарска помощ, ако забележите някой от тези по-сериозни признаци на слънчево изгаряне:

• Температура от 38 градуса или по-висока
• Тръпки
• Силна болка
• Слънчеви изгаряния, които покриват 20% или повече от тялото Ви
• Сухота в устата, жажда, намалено уриниране, замаяност и умора, които са признаци на дехидратация

Предотвратяване на слънчево изгаряне

Ето няколко съвета за предпазване на кожата Ви, когато сте навън:

Слънчевите лъчи са най-силни между 10:00 и 16:00. Ако не можете да останете на закрито през този период от време, поне  стойте на сянка.

Носете подходящи дрехи и аксесоари като:
• Шапка с широка периферия
• Риза и панталони с дълъг ръкав
• Слънчеви очила, блокиращи UV лъчите

Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Слънцезащитният крем трябва да има фактор за защита от слънце (SPF) най-малко 30.
• Нанесете слънцезащитен крем около 30 минути, преди да излезете навън.
• Използвайте слънцезащитен крем дори в мрачни дни, защото UV лъчите могат да преминават през облаците.
• Прилагайте отново слънцезащитен крем на всеки два часа – или по-често, ако се потите силно или плувате.

7 начина за лечение на слънчево изгаряне у дома

Студена вода

Слънчевото изгаряне, по същество, е възпаление на кожата. Един от най-лесните начини за лечение на възпалението е охлаждането на засегнатата област. Ефективен начин незабавно да си помогнете при слънчево изгаряне, дори когато все още сте навън, е да влизате във водата, независимо дали е море, езеро или река. Внимавайте с басейните, тъй като хлорираната вода може да раздразни кожата още повече. Също така трябва да избягвате директно прилагане на лед. Въпреки че може да изглежда привлекателно, прилагането на лед директно върху кожата всъщност може да причини още повече щети.Студена вана също би подействала добре.

Сода за хляб и овесени ядки

Няколко  супени лъжици сода за хляб във вана с хладка вода и накисване за около 15 до 20 минути, помага да се сведат до минимум щетите от слънцето. Добавянето на чаша овес във ваната също успокоява раздразнението и помага на кожата да запази естествената си влага.

Алое вера

Гелът в това сочно растение се използва от векове при всякакви неразположения, от разстроен стомах до бъбречни инфекции.

Нанасянето на алое вера гел директно върху кожата осигурява незабавно, успокояващо облекчение на минимални слънчеви изгаряния. Ако нямате растение алое вера вкъщи, може да използвате лосион или мехлем на базата на алое вера.

Чай от лайка

Чаят от лайка може да бъде успокояващ за изгорена от слънце кожа. Пригответе чая както обикновено и го оставете да изстине. Когато е готов, накиснете кърпа в него и я наложете върху засегнатата област.

Оцет

Мненията са смесени относно използването на оцет за облекчаване на слънчевите изгаряния. Някои казват, че добавянето на две чаши оцет във вана с хладка вода може да помогне за успокояване на изгорялата кожа, докато други казват, че високата киселинност в оцета само влошава нещата.

Пийте много вода

Тъй като кожата Ви се бори с пораженията от слънчевите лъчи, тя се нуждае от влага, която е загубила по време на престоя си на слънце.

Не забравяйте да овлажнявате кожата си

След първоначалното лечение, кожата все още ще се нуждае от нежна грижа. Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да предотвратите излющването на кожата или поне да го сведете до минимум, е редовно да прилагате овлажнител на засегнатите места. Използвайте овлажнител без аромат и специално за чуствителна кожа, за да намалите дразненето на кожата до минимум.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари