БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво трябва да знаем за хиперпигментацията

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Хиперпигментацията е кожно оплакване, при което определени участъци от кожата потъмняват, образуват се петна. Някои видове хиперпигментация са възрастови петна, мелазма и пост-възпалителна хиперпигментация. Всеки вид хиперпигментация има различна причина и гама от лечения и продукти, включително кремове и козметични процедури.

Какво е хиперпигментация?

За хиперпигментация се говори, когато определени зони по кожата са по-тъмни от околните. Това състояние се появява, когато кожата произвежда повече меланин – пигмента, който придава на кожата цвят. Хиперпигментацията е често срещано състояние на кожата. Засяга хора с всякакъв тип кожа. Някои форми на хиперпигментация, включително мелазма и слънчеви петна, са по-склонни да засегнат участъци от кожата, които са подложени на излагане на слънце като лицето, ръцете и краката.

Други видове хиперпигментация се образуват след нараняване или възпаление на кожата като порязвания, изгаряния и акне. Те могат да се появят навсякъде по тялото. Наличието на допълнителен пигмент в някои области на кожата обикновено е безобидно, но понякога може да показва друго медицинско състояние.

Причини за хиперпигментация

Продължително излагане на слънце

Тялото произвежда повече меланин, за да предпази кожата от продължително излагане на слънце. Това може да причини тъмни петна, наречени възрастови (старчески) петна или слънчеви петна.

Възпаление на кожата

Зоните на кожата могат да потъмнеят след възпаление. Това може да включва акне, екзема или нараняване на кожата. Хората с по-тъмна кожа са по-склонни да развият пост-възпалителна хиперпигментация.

Хормонални промени

По-тъмните петна по кожата могат да се образуват при хормонални промени. Този тип хиперпигментация е често срещан по време на бременност (мелазма).

Видове и симптоми

Възрастови петна

Симптоми: Кафяви, жълтокафяви или черни петна, които се появяват по кожата при прекомерно излагане на слънце.

Локация: Обикновено се появяват по лицето и ръцете или по изложени на слънце области на тялото.

Кой може да бъде афектиран: Обикновено се появяват при по-възрастни хора или след продължително излагане на слънце.

Мелазма, наричана още хлоазма или „маската на бременността“

Симптоми: Големи петна, без ясни граници.

Локация: Челото, лицето и корема.

Кой може да бъде афектиран: Бременни жени или тези, които приемат противозачатъчни, както и хората с по-тъмна кожа.

Пост-възпалителна хиперпигментация

Симптоми: Петна или потъмняла кожа, които се появяват след възпалително състояние на кожата, като акне или екзема.

Локация: Лицето, шията или ръцете

Кой може да бъде афектиран: Хора, които са претърпели възпаление или нараняване на кожата.

Как да си помогнем ако страдаме от хиперпигментация?

Въпреки че хиперпигментацията е безвредна, за много жени е козметичен проблем. Има набор от възможни методи за лечение и домашни средства, които могат да помогнат в борбата с хиперпигментацията.

• Избягвайте излагането на слънце. Използвайте слънцезащитен крем със SPF 30 или повече ежедневно, за да защитите кожата и да предотвратите появата на нови петна.

• Избягвайте да дразните кожата. За да предотвратите образуването на хиперпигментация след нараняване, избягвайте разчопляне на рани или акне.

Локални кремове

Много хора използват локално лечение за хиперпигментация. Избирайте продукти със съставки, които изсветляват кожата като например:

  • Азелаинова киселина
  • Плодови киселини
  • Гликолова киселина
  • Хидрохинон
  • Витамин C

Козметични процедури

Някои козметични процедури също могат да изсветлят участъци от кожата и да намалят появата на хиперпигментация. Козметичните процедури при хиперпигментация включват:

• Лазерна терапия
• Интензивна импулсна светлина (IPL)
• Химически пилинг
• Микродермабразио

Ако обмисляте да се подложите на една от тези процедури, трябва да обсъдите процедурите и възможните странични ефекти със специалист- дерматолог.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари