БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Херпес зостер – страшен ли е и как да се пазим

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (25 вота, средно: 2,96 oт 5)
Loading...

Какво е херпес зостер

Болестта се появява най-често през есента и зимата, преимуществено при възрастни хора. Причинител на херпес зостер е вирусът, от който се развива варицела. След като варицелата премине, вирусът не изчезва, а остава да дреме в клетките на нервната система. Докато организмът е здрав, вирусът не се проявява, но понякога, след много години, отново влиза в кръвта и предизвиква херпес зостер. Причините за пробуждане на вируса са приемът на препарати, които отслабват имунитета (кортикостероидни хормони, имунодепресанти), онкологични заболявания, хроничен стрес и преумора, лъчетерапия, спин.

Заразяване – как да се предпазим от херпес зостер

Херпесът е заразен чрез течността на пъпчиците на обрива. Прекаралите варицела, не могат да се заразят. Тези, които още не са се срещали с варицела (особено децата), контактувайки с болни от херпес зостер, се разболяват от шарка.

Инкубационен период

Инкубационният период е дълъг. Може да продължи дори няколко години след заразяването. От гледна точка на развитието на клиничната картина, се различават предварителен период – с температура, парене и главоболие, период на обрива – 8-10 дни за поява на обрива и изсъхване на мехурите и 3-4 седмици за падане на коричките. Следва периодът на остатъчните симптоми.

Симптоми и оплаквания

Малко преди появата на болестта (буквално 2-3 дни), може да възникне състояние, подобно на грип: с главоболие, температура, отпадналост. Едновременно с това се появяват сърбеж, парене, болка и изтръпване на мястото, където херпесът ще избие. След 1-4 дни се появява обрив по кожата, а температурата скача до 38-39 градуса. Обривът е във вид на розови петна, които в същия ден или на следващия стават на мехурчета с прозрачна течност.

Обривът е едностранен и се разполага по протежението на някой от чувствителните нерви. Най-често се появява в междуребрието, на лицето и по-рядко по крайниците. В продължение на седмица броят на мехурчетата се увеличава, а течността в тях помътнява. Мехурчетата постепенно изсъхват и се прибират навътре. Образува се коричка. Когато тя падне, остават белези. Пациентите с нормален имунитет оздравяват за срок от 15 дни до един месец. Възрастните и хората с изтощен организъм се лекуват доста по-дълго време. Човек може да преболедува от херпес зостер само веднъж в живота си. Болестта няма рецидиви, с изключение при пациентите, болни от спин или с друг имунодефицит.

Болка

Местата на обрива са болезнени. Болката е различна при различните хора. Някои болни усещат парене, което преминава в сърбеж, като при варицелата. При други болката е толкова нетърпима, че не могат да изпълняват ежедневните си дейности. Болката е на пристъпи, като през нощта е по-силна. Най-неприятното е, че даже след излекуване, посочените симптоми може да останат в продължение на няколко месеца или години. Състоянието е познато като „постхерпесна невралгия”.

Без обрив

Има и нетипично протичане на херпеса, когато изобщо няма обрив или пъпчиците са единични и може изобщо да не бъдат забелязани от лекаря. Липсата на обрив не значи, че болестта е в лека форма. Вирусът поразява нервната система и болният изпитва същите мъчителни болки.

Температура

Характерната за херпес зостер температура е висока. Често нейните стойности са 38-39 градуса в течение на няколко дни.

При децата

Херпес зостер засяга деца, които вече са минали варицела. Сърбежът и появата на болка на определен участък от кожата трябва да наостри вниманието на родителите. След 2-3 дни се появяват симптомите, които са характерни и за възрастните. Типичното тук е, че при контакт и заразяване на други деца, вирусът се изявява като варицела.

При бременни

Разболяването на бременна жена с варицела е опасно както за майката, така и за плода, чийто органи могат да бъдат сериозно увредени. Обаче, ако майката вече е боледувала от варицела, но по време на бременността се прояви херпес зостер, това не представлява никаква опасност за бебето.

Херпес по тялото

Обривите по кожата на тялото имат опасваща форма. Интензивността на болката се усилва и при най-лекото докосване, при движение или промяна в температурата на времето. След като мехурчетата изчезнат, кожата остава на петна с временна пигментация в червен или кафяв цвят. Може да се нарушат двигателните функции не само на мястото с обрива, но и от въвличането на шийните, гръдните и поясните участъци от гръбначния мозък. Около 5% от болните страдат от парези на ръцете и краката.

Херпес на гърба

При херпес зостер на гърба, обривът обикновено е между ребрата. Мястото е много болезнено от допира на дрехи и каквато и да е физическа дейност.

Херпес на ръката

Херпес зостер рядко може да се прояви на ръката. Това става само при много слаба имунна система, когато обривът обхваща по-обширни участъци от тялото и достига до раменете и ръцете. По-скоро вирусът прониква като пренасяне на инфекцията, докато се обработва друго поразено място – при мазане на мехурчетата с препарати, когато заразата попада в микроцепнатинки по кожата на пръстите и дланите. Затова при обработка на обрива се спазват изрични правила на хигиена и дезинфекция.

Херпес на главата

Много често локализацията на болестта е по кожата на лицето и главата. Заболяването започва остро, с обща картина на интоксикация и температура. Може да се парализира лицевия нерв за няколко седмици. Херпесът засяга не само кожата, но и вътрешността на устата, на носа, понякога ушите и може да парализа небцето или езика.

Херпес на очите

Херпесът понякога поразява роговицата на окото, но може да засегне и други части на очната ябълка. Зрителният нерв претърпява определени изменения, които може да доведат и до атрофия. Има риск за развитие на глаукома. Проявата на болестта в областта на очите протича по-тежко, в сравнение с херпес по кожата. Очите сълзят непрестанно, по слизестата обвивка на очните ябълки изникват мехурчета. При някои болни опадат миглите и веждата от страната на поразената област. В резултат на процесите, които херпесът развива в роговицата, пациентът може да достигне до пълна слепота.

Херпес на дупето

Херпес зостер засяга и това място, но важното в случая е, още при първите симптоми, да се консултира с лекар, който да определи дали е зостер или обикновен, често срещащ се херпес. Главната цел е да се намали болката и да се ускори оздравяването..

Невралгия при херпес зостер

Пораженията на нервната система са първенец сред усложненията, причинени от херпес зостер. Водещо място заемат пораженията на периферната нервна система. Срещат се невралгии, невропатии на черепните и периферните нерви, менингити и др.

Лечение

Много е важно лечението да започне в първите 2-3 дни след избиването на обрива, само така може да се предотвратят усложненията.

Лечението се провежда с антивирусни препарати, които могат да спрат развитието на вируса. Понякога е необходимо да се назначат допълнителни препарати за засилване на имунната система. Силните болки се успокояват с аналгетици. Препоръчва се прием на витамини от група В, А и Е. Що се отнася до мехурчетата, те се третират с антисептични средства, за да се предпази болния от вторична бактериална инфекция. Неприятният сърбеж се намалява с пакетчета лед, приготвени от отвара на лайка.

Имунитет

Може ли да се осигури защита от болестта? Единственият лекарски съвет е – засилване на имунитета, за да се държи вирусът под контрол. Това става с прием на имуномодулатори , физически упражнения и подходяща храна.

Диета

Храненето е един от най-важните фактори за подобряване на имунната система. С възрастта, естествените изменения в организма водят до това, че нужните минерали и витамини А, С и В-групата се усвояват много по-лошо, а това е силен удар по имунитета. Затова приемът на тези витамини не трябва да е епизодичен, а целогодишен. Примерно 1 месец прием и 15 дни почивка. С настъпването на есента, в менюто се включват конкретни продукти за имунитет – броколи, тиквички, тиква, моркови, бобови, цитруси и ядки. Задължителен е ежедневният прием на кисели млека и ненаситени мастни киселини.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Antoaneta
Antoaneta
3 years ago

Аз съм го преживяла два пъти ,като вторият път беше двустранен и на гърба и от пред, в близост до сърцето. Като повторението е след период от 29години . Последици има , лекувам се с бетаблокер за да успокоява сърцебиенето.

Яна Гълъбова
Яна Гълъбова
2 years ago

Трети път го карам в момента

Диана Александрова
Диана Александрова
1 year ago

Jes