БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Жанет Думанова: Дисковата херния – операция или физиотерапия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Жанет Думанова

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски Сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.

______

Дископатията/дисковата херния е заболяване, свързано с дегенеративни или травматични изменения на междупрешленните дискове. Междупрешленните дискове се разполагат между всеки два прешлена на гръбначния стълб, осигуряват неговата гъвкавост, позволяват широка гама от движения и омекотяват напрежението, оказвано върху него в ежедневието. Дисковата херния е проблем в интервертебралните дискове, които се намират между прешлените, изграждащи гръбначния стълб. Всеки междупрешленен диск се състои от два компонента – централно разположена част – пулпозно ядро (nucleus pulposus) и фиброзен пръстен (anulus fibrosus). При наличие на дискова херния, част от пулпозното ядро излиза извън влакната на фиброзния пръстен. Пулпозното ядро, в центъра на интервертебралния диск се състои от гелообразна структура, която съдържа основно вода. Фиброзният пръстен се състои от съединително тъканни влакна, които обграждат пулпозното ядро. Интервертебралния диск изпълнява функция на амортисьор в гръбначния стълб и е изграден основно от вода (88%), той е и най-голямата аваскуларна структура в човешкото тяло. Движението на гръбнака на сегментно ниво е необходимо, за да улесни храненето и хидратацията на междупрешленните дискове.

При наличие на дискова херния, част от пулпозното ядро излиза извън влакната на фиброзния пръстен и създава проблеми, когато докосва коренчето на нерва. Дразненето на прилежащите нерви довежда до болка, скованост или слабост в ръката или крака. Симптомите за дископатия могат да бъдат: интермитентна или продължителна болка във врата/гърба, спазъм на мускулатурата около гръбнака, увреда на седалищния нерв (ишиас), болка и изтръпване в горни и/или долни крайници, отслабване на рефлексите в горни и/или долни крайници, промени във функциите на тазовите резервоари.

Физиотерапията и рехабилитацията е изключително важна за лечението на пациентите с дискова херния. Основните цели на физиотерапията при лечението на дисковата херния са премахване на болковата симптоматика, редуциране на сетивните нарушения, подобряване на обемите на движение, намаляване на мускулния спазъм, коригиране на мускулния дисбаланс и изграждане на ломбален мускулен корсет, връщане към нормално ежедневие. За да се постигнат тези цели, физиотерапията използва различни средства като: преформирани физикални фактори/магнит, елекролечение, ултразвук, високоспециализирани иновативни подходи като: ТECAR терапия, LASER терапия, високоинтензивен магнит, гунафореза, елктрофореза с карипаин и др. Основен подход е кинезитерапията – активна и пасивна, и масажни техники като ергон терапията.

ТECAR терапия – таргетираната радиочестотна терапия използва високочестотен променлив ток, който (след като проникне дълбоко в третираната тъкан) се превръща в ендогенна топлина. Tаргетираната радиочестотна терапия предоставя прецизно и ефективно лечение, като използва два режима на работа, с които цели загряването на различни тъкани в различна дълбочина. Капацитивният режим използва капацитивен активен електрод и по-ниска честота. При него се въздейства върху повърхностите тъканни слоеве (дерма, подкожие, мускулни тъкани), които са с характерно високо водно съдържание. При резистивния режим таргетираме по-плътните тъкани, които са с висока устойчивост, ниско водно съдържание и по-надълбоко (кости, стави, сухожилия, лигаменти, хрущяли). Разбира се, терапевтът използва резистивен електрод и по-голям интензитет на радиочестотата.Терапията постига следните резултати: обезболяване, като има противовъзпалително, регенериращо и миорелаксиращо въздействие.

LASER терапия е изключително подходящ метод за лечение на дискови хернии. Лечебният ефект на високоинтензивната лазерна светлина се основава на биостимулация и ускоряване на клетъчните порцеси, които допринясят за потискане на болката и по-бързо възстановяване. Биостимулацията на засегнатите тъкани увеличава приема на кислород и подобрява кръвообращението. Лазер терапията постига следните резултати: бърз аналгетичен ефект, противовъзпалителен, противооточен и вазодилатиращ, също така подобрява кръвооросяването на тъканите и засилва метаболитните процеси. В нашата клиника е предпочитан метод за лечение на дискови хернии.

Основната цел на физиотерапията е да предотврати операцията или да я отложи във времето.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари