БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Грижа за кожата на бебето в зоната под пелените

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

На въпроси отговаря Емилия Казълова, акушер с над 35-годишен опит. 

Емилия Казълова е акушерка с над 35 години опит, като последните 28 години са в родилната зала. Основател на първото Училище за бъдещи родители в България. Притежава над 15 години лекторски опит във воденето на занятия за бременни и бъдещи родители. Сертифициран обучител от EUROPEAN Network of Childbirth Assosiations. Сертифициран медицински консултант по кърмене. Работи в Болница Свети Лазар и е водещата акушерка в Новооткритото АКУШЕРСКО ЗВЕНО – ЛА ВИТА НОВА.

Колко често трябва да се сменят пелените и трябва ли винаги да мием дупето на бебето?

Храненето и смяната на пелените много често вървят ръка за ръка. Здравото новородено бебе има 3-6 изхождания и 7-8 мокри пелени за 24 часа. Това е знак, че бебето се храни добре. Хубаво е пелената да се сменя преди хранене, защото най-често след това бебето заспива, чувства се добре и може спокойно да го оставите да почива. Има бебета обаче, които често „пълнят” пелените по време на кърменето. Тогава по-разумно е пелената да се смени след нахранването, за да не се налага да правите две смени. Добре е да се изчака бебето да се оригне и внимателно, без много движения, да направим смяната, защото често след нахранване при повече движения те „връщат“ от поетата кърма.

За хигиената на дупето се препоръчва на майките, ако бебето се е наакало, да измият седалището му с вода и шампоан или щадящ кожата сапун. За да бъде защитена кожата в тази зона е необходимо да се използват защитни кремове против подсичане при всяка смяна на пелената. Бих препоръчала Sudocrem като ефективна ежедневна грижа срещу подсичане. Кремът съдържа цинков оксид и хипоалергенен ланолин, които функционират като защитна бариера, предпазваща кожата под пелените от директен контакт с дразнещи субстанции.

В допълнение към нанасянето на защитен крем, подсичането може да бъде избегнато в повечето случаи, ако кожата на бебето:

  • се поддържа чиста (измиване на течаща вода и в по-редки случаи използване на мокри кърпички)
  • e суха (редовна смяна на пелените)
  • се оставя често известно време без пелени, за да диша

Как да изберем най-подходящите пелени за бебето?

Изборът на еднократни или многократни пелени често е воден от препоръки на приятели, които са имали скоро бебе, от реклами или от цената на пелените. Препоръката е при закупуването да се съобразите с теглото на бебето. Ако то е над 3 кг е препоръчително да се закупи № 2 /от 3-6 кг/. Първите месеци бебета наддават много интензивно на тегло и бързо ги израстват. Ако независимо от това, че сте поставили пелената правилно и тя пропуска може би е време да се премине на следващия номер. Добре е в началото да не се купуват много големи количества от дадена марка, за да се види как се чувства бебето. Рядко, но се случва, бебето да получи обрив или леко зачервяване на седалището като реакция към дадена марка еднократни пелени.

Ако бебето получи подсичане, значи ли, че не се грижа добре за зоната под пелените? Лоша майка ли съм?

Ако бебето се подсече, добре е майките да си отговорят на няколко въпроса: Дали не е използвала само мокри кърпички за тоалета на бебето; да смени марката на крема против подсичане; да се смени марката еднократни пелени. Ако тези мерки не помогнат, добре е да се направи консултация с педиатър, за да се отхвърлят съмненията за някаква инфекция на кожата. От опит мога да кажа, че ако се използва крем против подсичане при всяка смяна на пелената, значително се намалява риска от появата на подсичане.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари