БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво представлява хормонът TSH?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Когато говорим за щитовидната жлеза и възможните здравословни проблеми, свързани с нея, е важно да знаем повече за хормона TSH (тиреоидостимулиращ хормон).

Как работи щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и има ключово значение за много от основните функции на човешкия организъм като метаболизма и регулирането на енергия. Работата на тази жлеза пък се контролира от хипофизната жлеза и хипоталамуса.

Именно хипофизата (малък ендокринен орган, разположен в основата на мозъка) произвежда хормона TSH, който стимулира производството и освобождаването на хормоните на щитовидната жлеза. С други думи, хипофизата и нейният хормон TSH комуникират на щитовидната жлеза колко хормони трябва да отдели тя.

Каква е връзката между хормоните на щитовидната жлеза и TSH?

В резултат от стимула на TSH, щитовидната жлеза произвежда два основни хормона – трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Тези тиреоидни хормони регулират нашия метаболизъм, кислородна консумация, енергиен баланс, производство на топлина и други жизненоважни функции на тялото.

Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са твърде ниски, нивото на TSH се повишава (състояние, наречено хипотиреоидизъм). И обратно – когато хормоните на щитовидната жлеза са твърде високи, нивото на TSH обикновено е под нормата (хипертиреоидизъм).

Ето защо измерването на нивата на TSH в кръвта може да даде надеждна индикация за това дали има някакви нарушения в работата на щитовидната жлеза. Тестът THYRO-Check® може лесно и бързо да ви предостави необходимите резултати дори в домашни условия.

Любопитно: Има и трети хормон, който щитовидната жлеза отделя, наречен калцитонин. Той няма отношение към хормоналните промени в тялото, но е отговорен за регулирането на калций и фосфор в организма.

Как да тълкуваме нивото на TSH в кръвта?

При взимането на кръвна проба от здрав пациент, нивото на TSH не бива да пада под 0.45 µIU/mL и не бива да надвишава горната граница от 4.5 µIU/mL. При бременните жени, тези референтни стойности са различни, тъй като физиологията на щитовидната жлеза се променя по време на бременността. Нивото на TSH в кръвта може да зависи също и от възрастта и пола.

Когато нивото на хормона TSH е завишено много над нормата е възможно пациентът да бъде диагностициран с хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза). Най-често хипотиреоидизмът се развива в следствие на автоимунно заболяване, познато като тиреоидит на Хашимото. Тогава метаболизмът се забавя, а пациентът може да изпита симптоми като умора, покачване на теглото, нарушен сън и депресия.

В обратния случай, когато TSH е много под долната референтна граница, е възможно да става дума за хипертиреоидизъм – или свръхактивна щитовидна жлеза. Най-честата причина за хипертиреоидизъм е автоимунно заболяване, познато като Базедова болест. В тези случаи преобладават симптоми като раздразнителност, непоносимост към горещина, потене и нарушения в съня.

Можете да прочетете още информация на www.adventlife.net

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари