БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Добринка Петрова: Спонтанен аборт

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 1,60 oт 5)
Loading...

Д-р Добринка Петрова е завършила медицина в Медицински факултет към Тракийски университет в Стара Загора през 2002г. Продибова специалност по акушерство и гинекология през 2008 г. Притежава удостоверения за многобройни специализации у нас и в чужбина за диагностични и лечебни методи в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. По настоящем е управител на New Life Fertility Center.

Спонтанният аборт е сред най-ужасните усложнения на бременността. Макар че близо 20% от бременностите завършват по този начин, това все още си остава тема табу. Спонтанен аборт е нарушена бременност, която завършва преди ембрионът да е способен да живее извън матката (20г.с.). Той бива ранен (до 12 г.с.) и късен (след 12 г.с.).

ПРИЧИНИ

Основната причина за прекъсване на бременността са хромозомните аномалии у плода. От страна на майката, причината може да е свързана с напредналата възраст, различни заболявания (тиреоидит на Хашимото, тромбофилия и др.), травми, инфекции, тютюнопушене, употреба на алкохол. Съществува риск от спонтанен аборт и когато бащата работи с тежки метали и други опасни вещества. Умерените тренировки, сексът и работата (освен ако не е с вредни вещества) не водят до спонтанен аборт.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Симптомите на спонтанния аборт зависят от това колко напреднала е бременността. Понякога той може да настъпи толкова рано, че да бъде объркан със закъсняла менструация,  това е т.нар. химическа бременност. Симптомите на спонтанния аборт включват:

  1. Зацапване или обилно кървене, което може да бъде от яркочервено до кафяво на цвят;
  2. Болки ниско долу в корема или в гърба;

Тези симптоми не са характерни само за спонтанния аборт. Много жени съобщават за леко кървене в началото на бременността, но успяват да износят и родят напълно здрави деца. Въпреки това, в такава ситуация трябва веднага да се свържете с акушер-гинеколога си. По-добре да се окаже, че Ви няма нищо, отколкото да е твърде късно.

ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ?

Ако диагнозата се постави достатъчно рано (във фазата на „заплашващ аборт“, когато маточната шийка е непроменена), може да се опита консервативно лечение. В останалите случаи се пристъпва към прекъсване на бременността. Ако жената е с Резус-отрицателна кръвна група, задължително се дава и анти-D гамаглобулин. При желание, орални контрацептиви могат да се започнат веднага след аборта или с първата менструация.

ЕМОЦИОНАЛНА ПОДКРЕПА

За съжаление, спонтанният аборт може да се случи на всяка бъдеща майка. Загубата на така желаното бебе е равносилна на загубата на любим човек. Напълно в реда на нещата е да тъгувате въпреки насърчителните коментари от близките, че „ще си имате друго бебе“. Също толкова нормално е да търсите подкрепа от роднини и приятели или точно обратното – да имате нужда от усамотение.

Не обвинявайте себе си за случилото се. Причините за повечето спонтанни аборти са извън нашия контрол и няма как да бъдат предвидени. Вероятността това да е завършекът на следващата Ви бременност е много ниска – около 1%.

Дайте си достатъчно време да се възстановите както физически, така и психически преди да започнете отново опитите за бебе. Дори и да Ви се струва невъзможно, не забравяйте, че това е един мрачен период, който в определен момент ще отмине.

Ако имате някакви други притеснения или просто нужда от професионален съвет и подкрепа, психологът на медицински център Ню Лайф е винаги на Ваше разположение.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари