БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Революционен ДНК тест подобрява здравето на тялото и психиката ни

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, псохотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Бурното развитие на генетиката през последните десетилетия обогати значително знанията за биохимичния баланс в мозъка и ролята на генетичните фактори за психичното здраве на човека. До скоро се смяташе, че ДНК определя здравето ни и всичко зависи от генетичните ни особености. С напредването на науката, стана ясно че ДНК е отворена система, с която ние общуваме във всеки един момент – тоест, ние бихме могли да влияем, да променяме и да подобряваме тази система! Затова искам да ви запозная с нещо, което може да ви помогне да трансформирате живота си!

Като професионалист винаги се старая да въвеждам в практиката си иновативни и холистични инструменти, за да могат пациентите ми да постигат по-бързо вътрешен баланс и хармония. В тази връзка неотдавна започнах да работя с иновативния американски генетичен  тест Майндфул ДНК, с помощта на който могат да се установят по-високите рискове от психични заболявания и да се подпомогне скритият ресурс на човешкия организъм. Тестът е разработка на американската компания Genomind – лидер в грижата за психичното здраве. Резултатът, освен информация за риска, включва и препоръки за превенция на тези рискове с доказани от науката ефективни и щадящи средства като хранителни добавки, диети и упражнения.

Повече от 1 на 7 човека през 2018 година в световен мащаб страдат от психични разстройства в някакъв момент от живота си. Психичните заболявания много често са резултат както от биологични фактори, така и от фактори на околната среда. Тези фактори са индивидуални за всеки и вече могат да бъдат определени и диагностицирани с точност, благодарение на теста Майндфул ДНК. Така грижата за психичното здраве се персонализира и всеки може да получи лечение спрямо собствените му нужди и особености, за да живее в оптимално здраве.

Майндфул ДНК изследва 32 гена, свързани с  предразположеност към 6 групи заболявания, неразривно свързани със здравето на мозъка и на психиката:

  • Когнитивни умения и мозъчна функция;
  • Кардиометаболитно здраве;
  • Стомашно-чревно здраве и имунитет;
  • Стрес и емоционално здраве;
  • Възпалителни процеси;
  • Сън.

При много хора емоционалните и менталните проблеми са следствие на генетично заложен по-висок риск, свързан с нарушаване на биохимичния баланс в мозъка. Например – ако не усвояват добре фолиевата киселина, организмът им не може да я превърне в л-метилфолат, който от своя страна е ключов за синтеза на серотонин и допамин, т.нар. “хормони на щастието”. Има научни данни, че дори само това е предпоставка за отключване на широк спектър от разстройства, вкл. шизофрения, аутизъм, тревожност и депресия. Ако се установи тази генетична характеристика, дефицитът на л-метилфолат може да бъде компенсиран с прием на хранителна добавка.

Серотонинът е един от отговорниците за доброто настроение и се синтезира в стените на тънките черва. Този процес зависи до известна степен от състоянието на чревната микрофлора –  също важен фактор за психичното здраве, засегнат в теста.

Тестът Майндфул ДНК ще даде точна посока за действия за подобряване на цялото ви състояние, като това включва – превенция на хронични заболявания, диета, спорт, когниция, както и кои хранителни вещества има риск да липсват в организма ви.

Ако сте идентифицирали проблем, не го оставяйте да се задълбочи, потърсете помощ и насоки от вашия психолог. Решението е по-близко отколкото си мислите! Не се страхувайте да го потърсите, защото първата крачка към доброто психично здраве е осъзнаването на нуждата от това да го поддържате.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари