БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Елена Пенчева: Как общото здравословно състояние се отразява на оралното здраве?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Елена Пенчева , Дентална Клиника AMAYA

Връзката между общото и оралното здраве се обсъжда все повече в последните години и доказателствата за това са много. Отдавна е установено, че лошото здраве на устната кухина може да ни изложи на риск от различни здравословни проблеми, а от друга страна общото ни състояние може да повлияе на оралното здраве. Редовните профилактични прегледи могат да ни помогнат да установим основни здравословни проблеми. Когато сме запознати с тях можем да предприемем стъпки за преодоляването им, или поне да намалим ефекта им върху оралното здраве.

Ще разгледаме няколко здравословни проблема, които са свързани и с проблемите в устната кухина.

Диабет

Постоянна сухота в устата, кървяща гингива, рецесии могат да бъдат изява на диабет. Сухотата в устата означава по-малко слюнка за самопочистване на хранителни частици, захари, киселини, което прави пациентите с диабет по-податливи на развитие на кариес. Раните при болните от диабет заздравяват по-бавнo и поради това възпалената гингива също се възстановява бавно.

Остеопороза

Това е заболяване, което се среща повече при жените, отколкото мъжете. Хората, страдащи от остеопороза, имат по-ниска костна плътност, а това отслабва костите и може да е причина за по-лесното им счупване. Тази намалена костна плътност влияе на челюстните кости, допринася за развитието на пародонтит и в последствие загуба на зъби. Жените с остеопороза са три пъти повече в риск от загуба на зъби от тези, които нямат това състояние. Приемът на калций или други медикаменти, особено по време и след менопаузата, е от решаващо значение за предотвратяване на остеопорозата и нейното въздействие върху здравето на устната кухина.

Астма

Има два начина, поради които астмата може да повлияе на зъбите. Лекарствата за астма като бронходилататори и кортикостероиди могат да увеличат риска от възникване на кариес, особено ако се използват ежедневно за предотвратяване на астматични пристъпи. Продължителната употреба на инхалатори намалява производството на слюнка в устата, оставяйки зъбите и венците податливи на инфекции и кариес. Астматичните пристъпи, придружени с кашлица могат да причинят състояние, наречено гастроезофагеален рефлукс. При него стомашни киселини могат да се изтласкат към хранопровода и устата. Ако това се случва често, тези киселини ще причинят ерозия на зъбния емайл.

Young man holding a toothbrush showing number two with fingers.
ХИВ и СПИН

Хората с ХИВ и СПИН страдат от орални проблеми много повече от останалите. Много пъти зъболекарят е първият, който открива признаци в устната кухина, които сочат ХИВ. Язви в устата, лезии на езика и тежко възпаление на гингивата са често срещани при хора с ХИВ и СПИН. Оралните инфекции могат да се разпространят в цялото тяло, което води до тежки усложнения поради отслабената имунна система.

Нездравословен начин на живот

Следването на нездравословен начин на живот неизбежно се отразява и на оралното, и на общото здравословно състояние. Понякога са нужни малки промени в нашия начин на живот, за да бъдем по-здрави, като например:
– здравословен избор на храна, както и преминаване към по-здравословен начин на готвене – например, печене вместо пържене;
– увеличаване на физическата активност. Дори 15 минути ходене пеша на ден ще бъдат от полза за здравето;
– спиране или намаляване на тютюнопушенето и умерена консумация на алкохол;
– част от здравословния начин на живот е да полагаме добри грижи за оралното ни състояние. Когато спазваме добра и правилна орална хигиена, планираме редовни профилактични прегледи и не оставяме дентални проблеми дълго време, без да се погрижим за тях, се грижим и за общото ни състояние.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари