БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Лилия Божкова: Колаген = красота и увереност за дамите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Есен е. Сезонът, през който цялата природа включително и ние трябва да се подготвим за зимата. През лятото кожата ни е изложена на влиянието на слънцето и морската вода и след като шоколадовият тен вече е поизбледнял е възможно да забележите признаците на дехидратация по кожата – поява на фини линии, отпускане, излющване. Кожата ни е „жадна“ за грижа. Всяка една дама знае, че безупречният външен вид и запазването на младостта и красотата са плод на ежедневна грижа. Не е тайна за никого, че за да изглежда добре кожата ни, се нуждае от колаген.

Доказано е, че с напредване на възрастта намалява производството на колаген в организма. Например около 40 годишна възраст колагеновият синтез намалява средно с 25% и започват да се забелязват следи на стареене. Колагенът като основен структурен протеин в тялото представлява около 80% от сухата маса на кожата. Приемът на колаген стимулира собствената му клетъчна синтеза и забавя естествените процеси, които съпътстват стареенето.

За запазване на еластичността и добрия външен вид на кожата се препоръчва ежедневен прием на колаген след 30-35 годишна възраст. Ако искате да изберете качествен колагенов продукт, едно от важните условия е той да бъде хидролизиран. Процесът на хидролиза разделя голямата и иначе трудноусвоима молекула на колагена на по-малки фрагменти наречени колагенови пептиди. Колагеновите частици с различна големина стимулират различни видове клетки да произвеждат колаген. Колагеновите пептиди с молекулна маса около 3kDa стимулират производството на колаген от хондроцитите (клетките в ставния хрущял), а тези с около 2kDa – стимулират фибробластите (кожните клетки).

Освен от колаген, за да бъде кожата ни красива, млада и еластична, тя се нуждае и от други ценни нутриенти като витамини, минерали и растителни екстракти, с доказано благотворно влияние.

Особено полезен е витамин С, който сам по себе си подпомага синтеза на колаген от организма и има антиоксидантен ефект. Витамин А, цинк и биотин са отговорни за доброто състояние на кожата. Освен това цинкът и биотинът подпомагат метаболизма и деленето на клетките. Микроелементът мед допринася за нормалното състояние на съединителната тъкан и пигментацията на кожата. Витамин Е предпазва клетките от оксидативен стрес.

Интересно допълнение към комбинацията от колаген и витамини би бил екстракт от растението Асай Бери. В световен мащаб се изследват и доказват различни положителни ефекти, но най-вече се смята, че екзотичният екстракт от Асай Бери благоприятства клетъчната защита и има подмладяващ ефект.

За осигуряване на опитмална концентрация на колаген в организма се препоръчва прием на течен колагенов продукт. Най-удобно е дневната доза да бъде приета директно без необходимост от вода. Индивидуалният флакон осигурява лесно и удобно приложение, съхранение и транспорт. Вкусът също е от значение. Опитвали ли сте съчетанието на пъпеш и личи? Чудесно е!

Красивите кожа и коса са едно от най-ценните „оръжия“ на дамите. За да ни вдъхват увереност, ние с радост бихме се грижили за тях. А какъв по-добър начин от това да се поглезим с „красота“ във флакони под формата на течен колаген?

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари