БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Лилия Божкова: 6 причини да приемате магнезий

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Напоследък много се говори за свойствата на магнезия, тъй като от наличието му в организма зависят редица важни процеси. Магнезият е минерал, който не може да бъде синтезиран от тялото ни и следва да бъде приеман в достатъчно количество с храната. Богат набор от храни съдържат магнезий, например: банани, смокини, ананас, кашу, спанак, леща и други. Но знаете ли, че трябва да изядете 9 банана, за да си осигурите дневната доза магнезий? Ползите от магнезия са безброй и ако все още се колебаете дали трябва да приемате магнезий ние ще Ви дадем 6 причини да го направите.

1. Магнезият намалява чувството на отпадналост и умора

В забързаното ежедневие или по време на спорт, организмът работи на пълни обороти и нуждата от енергия се повишава. Магнезият влияе благоприятно върху метаболитните процеси и процесите на производство на енергия, тъй като участва в над 300 ензимни системи. Спомага за разграждането на глюкозата и превръщането ѝ в енергия, което ще Ви направи по-енергични и издръжливи.

2. Магнезият допринася за нормалното функциониране на мускулите

Недостъгът на магнезий в организма може да доведе до болезнени мускулни схващания т.нар. крампи. Магнезият подпомага отпускането на мускулите и по-лесното им възстановяване след спорт или тежка физическа работа. От изключително значение е за спортистите да приемат адекватно количество магнезий, тъй като интензивните тренировки водят до по-обилно изпотяване и от там до по-голяма загуба на магнезий. Освен за спортуващите магнезият е важен и за хората, страдащи от диабет и би могъл да намали риска от възникване на ритъмни нарушения на сърцето.

3. Магнезият подкрепя нервната система

Магнезият подпомага дейността на нервната система като регулира невротрансмитерите, които подават сигнали на мускулите и органите. Повлиявайки нервната система, магнезият би могъл да окаже ефект върху намаляване на нивата на стрес, нервно напрежение и безпокойство. Ниските нива на магнезий повишават риска от преумора, неразположения и дори депресивни състояния. От друга страна, адеквтаното снабдяване на организима с магнезий спомага за подобряване на паметта и концентрацията.

4. Магнезий – за здрави кости и зъби

Магнезият подпомага усвояването на калций в костите и зъбите и така осигурява здравината им.    Особено ценен е за жените в периода на менопауза.

5. Магнезият подобрява съня

За да бъдете активни и продуктивни през деня, от значение е пълноценният нощен сън. Ниските нива на магнезий понякога могат да се окажат отговорни в случай, че страдате от безсъние. Погрижете се за себе си и повишете приема на магнезий.

6. Магнезият – помощник на бъдещите майки

Безпроблемното протичане на бременността е свързано със снабдяването на организма на бъдещата майка с всички нужни витамини, минерали и микроелементи. По време на бременността потребността от магнезий се увеличава. Тъй като магнезият осигурява предаването на нервните импулси в мускулите, може да намали риска от появата на маточни контракции.

Небалансираната диета, приемът на някои напитки като кафе, алкохол или употребата на медикаменти могат да доведат до недостиг на магнезий с всички неприятни последици от това. Прекомерната обработка на храната я лишава от ценните ѝ съставки като витамини и минерали, затова добър вариант за снабдяване на организма с магнезий би бил приемът му под формата на хранителна добавка.

Когато избирате магнезиев продукт сред голямото разнообразие от предлагани продукти, фармацевтичната форма има голямо значение. Ако търсите бърз ефект и усвояване, директен прием без вода и удобна форма, то тогава продукт в индивидуална опаковка под формата на микропелети би бил подходящ вариант. В случай, че желаете да осигурите на организма си необходимото количество магнезий през целия ден, без да се налага постоянно да приемате таблетки, тогава продукт с удължено освобождаване в двуфазна Депо таблетка ще бъде точният избор.

А Вие приемате ли достатъчно магнезий?

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари