БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Константин Зисов: Процедурите, с които можем да разкрасим нашето лице

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,50 oт 5)
Loading...

Д-р Константин Зисов е завършил медицина в Медицински Университет в гр. Пловдив, от където има придобити две специалности – по гръдна и коремна хирургия. От 2010г. е член на екипа на МЦ “Дермавижън” и се развива в областта на амбулаторните естетични процедури и дерматохирургията. Посетил е множество обучения и семинари в тази област в Монако, Франция, Португалия, Швейцария, Гърция, Австрия, Италия и др.

Ако уважаваме себе си, ние сме длъжни да се грижим за външния си вид независимо от възрастта, на която сме. Как изглежда нашата кожа зависи от редица фактори – генетична предизпозиция, интензивност на слънцеизлагане, тютюнопушене, стрес и начин на хранене. Много заболявания без съмнение също се отразяват на състоянието и вида на кожата.

С напредване на възрастта кожата постепенно става по-суха , настъпва изтъняване и отпускане, мастната секреция намалява, започва загуба на колаген и еластин, нарушава се структурата на кожата, всички линии се отпускат надолу и мускулите отслабват. Мастната тъкан също се редуцира, което води до т.нар. загуба на обеми. Явяват се бръчки.

През последните години се разви динамично т.нар. anti-aging медицина. Съвременните методи за борба със стареенето на кожата се прилагат както самостоятелно, така и комплексно. Те включват фотоподмладяване (photorejuvenation),  радиочестотен лифтинг, мезотерапия, лазерен и химичен пилинг, добавяне на обеми (филъри), Botox, мезоконци и др. Целта на почти всички методи е стимулиране на образуването на колаген в кожата.

Фотоподмладяването (photorejuvenation) се извършва чрез IPL апарати, използвайки дължина на вълната  515-1200 nm. Желателно е да се направят 3-6 процедури с интервал между тях 3-4 седмици. Процедурата се извършва през есента и зимата като употребата на фотозащитни средства с висок фактор SPF 50 след нея е задължителна. Фотоподмладяването премахва фините бръчки, разширените пори, съдови и пигментни лезии и третира успешно фотоувредена кожа.

Друга съвременна anti-age процедура е радиочестотния лифтинг или радиофрегвенция (RF). Това е неоперативен лифтинг на кожата. Радиочестота е термин за енергия, обхващаща голяма част от електромагнитния спектър. Радиочестотните апарати генерират топлина, която предизвива процес на денатурация на колагена, което се изразява в свиване на колагеновите влакна и стимулиране на синтезата на нов колаген. Колагеново ремоделиране трае 10-12 седмици. Желателно е да се извършат 5-6 процедури през 10-14 дни, за да се постигне желания ефект. Радиофрегвенцията повлиява бръчките, стяга и повдига отпуснатата кожа, значително подобрява и оформя контурите на лицето. Тази процедура може да се приложи целогодишно и при всеки тип кожа.

Мезотерапията представлява серия от микроинжекции които се правят на  различна дълбочина в кожата в зависимост от проблема. Инжектират се различни „коктейли“ от витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина, екстракти от растения и др. Навлизайки в кожата, хиалуроновата киселина привлича молекули вода. Кожата става по-хидратирана и по-свежа. Намаляват се и малките бръчици около очите. Мезотерапията се извършва ръчно, с дермаролер (микроиглена мезотерапия) или със специален „мезопистолет”, който позволява точно дозиране на постaвяната субстанция на точната дълбочина. В зависимост от проблема убожданията се правят през интервал от 0.5 до 2 см. Използва се много тънка игла.

Мезотерапията  хидратира, тонизира, стяга , третира  бръчки и подмладява  кожата на лицето, шията, деколтето, дланите и др. Мезотерапията е ефективна медицинска техника за корекция на хипотонична кожа и кожно биоструктуриране. Препоръчително е да се направят 3-5 процедури през интервал от 7-14 дни. Може да се приложи през всеки сезон на годината и за всеки тип кожа.


Химичният  пилинг представлява медицинско излющване на кожата на различна дълбочина. Това е химично третиране с цел да се премахнат повърхностните слоеве на кожата, за да се подобрят структурата и вида й. Химичният пилинг освен че причинява излющване на кожата, предизвиква и стимулация на синтеза на колаген и еластин. По този начин се постига обновяване на кожата, което е в зависимост от дълбочината на пилинга.

Химичният  пилинг  освежава  кожата. Тя придобива еластичност, нежност и блясък. Повлияват се още разширени пори, лунички, тъмни (кафяви) петна и неравномерен тен. Препоръчва се курс от 4-5 процедури през 15-20 дни. Процедурата се извършва през есента и зимата. Употребата на фотозащитни средства с висок фактор SPF 50 след нея е задължителна.

Лазерният пилинг се извършва със специална апаратура. При фракционните лазери светлинният лъч третира само отделни точки от кожата като около всяка точка тя остава назасегната (тип мрежа), докато при старите лазерни системи се прави аблация на цялата площ. Тази иновация при лазерните системи води до естествено и по-бързо възстановяване на обработвания участък. Лазерният лъч се разпространява и под повърхността на кожата като стимулира синтеза на нов колаген в обработваната зона.

Микро фракционното лазерно третиране може безопасно да се прилага на лице, шия, деколте и ръце. Успешно се третират дълбоки бръчки, неравномерен тен, белези от акне и др. За добрия краен резултат е важно спазването на определен режим след процедурата, употребата на епителизиращи и антисептични средства. Използването на фотозащитни средства с висок фактор SPF50 за период от около 45 дни след процедурата е задължително.

Филърите навлизат в медицинската практика през 1977г. През последните години  се използват биоразграждащи се филъри на базата на хиалуронова киселина под форма на гел. Хиалуроновата киселина е основна съставна част на кожата (дермата), чието количество с течение на времето намалява.За разлика от неразграждащите се филъри (акрилов хидрогел, силиконов гел и др.), хиалуроновата киселина има естествен произход, което е предпоставка за безопасност, биосъвместимост и биоразградимост.

Инжекционното поставяне на филъри (дермални импланти, пълнители) има незабавен лифтинг ефект в областта на третираната зона и незабавно увеличаване на обемите. Инжектираната хиалуронова киселина свързва молекулите вода и ги задържа. Тя може да абсорбира 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. Това увеличава обема на тъканите, в които е поставена. Третираните повърхности могат да бъдат временно оточни и зачервени, но това изчезва в рамките на няколко дни. При необходимост мястото може да се обезболи локално.
Зоните, които могат да бъдат третирани, са назолабиални гънки, марионетни линии (около ъглите на устата), скули, брадичка, деколте и устни. Филърите могат да се поставят 1-2 пъти годишно. Процедурата дава мигновен резултат. Филърите подмладяват и ремоделират  формата на лицето, което възвръща младежкия му вид.

През последните години в мединската практика навлезе приложението на калциевия хидроксилапатит за моделиране на скули, брадичка и дълбоки бръчки. Гелът се резорбира средно за около 3-4 месеца като на негово място се формира  нова собствена тъкан, благодарение на засиления синтез на собствен колаген. Kалциевите частици се разграждат постепенно в продължение на няколко години.

Американският FDA (Food and Drug Administration,) одобрява използването на Botox (ботулинов токсин) инжекции за лечение на умерена до тежка форма на бръчки по лицето през 2002г. Ботоксът е невротоксин. Когато се инжектира в мускулите, ботулиновият токсин временно блокира предаването на нервни импулси от лицевите нерви към мускулите. Това води до релаксиране на лицевите мускули и изглаждане на бръчките на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм. Това заболяване се получава при попадане на ботулинов токсин в храносмилателната система и то в големи количества. Botox  се използва още за главоболие при възрастни с хронична мигрена, за лечение на повишена мускулна скованост, за лечение на тортиколис (ненормално положение на главата) и болки в шията, за лечение на кривогледство или блефароспазъм. Пълният ефект е видим след 2 седмици. Той е с продължителност 4-6 месеца като резултатите могат да варират. Препоръчително е повторното поставяне на Botox да се извършва тогава, когато мускулите са възстановили 50% от активността си. Тогава процедурата е по-ефективна. Ако ботоксът се поставя на етапи съществува опастност от привикване – ако първо се постави на челото, след месец – два  между веждите, а след това на очите. Важно е да отбележим, че след 65г. възраст ефективността от приложението на ботокса намалява.  

Мезоконците (тредлифтинг с мезоконци) са революционен метод в естетичната дерматология, който успешно може да замести пластичните хирургични интервенции. Мезоконците са система от игла или канюла с поставена в нея тънка нишка (конец) от полидиоксанон. Полидиоксанонът се използва за производство на конци за хирургията и офталмологията. Иглата е тънка и атравматична. При изваждането й конецът остава имплантиран в кожата. Мезоконците са много фини и тънки. Впоследствие те се резорбират за 180-240 дни като лифтинг ефектът продължава още няколко месеца.

Тредлифтингът е иновативен метод за биоармиране на тъканите с помощта на различни видове конци. Процедурата стимулира производството на колаген. Резултатът от поставянето на мезоконци е с изразен лифтинг ефект. Постига се мигновено повдигане на контура, което с течение на времето са засилва. Едновременно с това кожата става по-млада и сияйна. Получава се видим лифтинг и подмладяване като се запазват чертите на лицето.

Ефектът от процедурата е незабавен и е дълготраен – продължава около 1- 2 години. Поставянето на конеца е безболезнено. Съществува 100% биосъвместимост като конецът се резорбира напълно.

Всички изброени anti-age процедури могат успешно да се съчетават спрямо индивидуалните нужди -фотоподмлавяване, радиочестотен лифтинг, мезотерапия, химичен пилинг, филъри и ботокс.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари