БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Диета при подагра: Какво да ядем?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (46 вота, средно: 2,61 oт 5)
Loading...

Какво е подагра?

Заболяването се проявява тогава, когато в организма се натрупа излишно количество пикочна киселина и нейни соли. Когато всичко е в норма, тя се отвежда от клетките в кръвната плазма и се изхвърля с урината. Ако дейността на бъбреците е нарушена или в клетките се образува повече от нормалното количество пикочна киселина, се получава голяма концентрация в плазмата. Киселината не може да се изхвърли и прониква в тъканите, а солите кристализират и се превръщат в нещо като миниатюрни игли. Кристалите се натрупват в ставите и предизвикват възпаление и силни болки. Най-често страдат стъпалата и пръстите на краката, а по рядко – китките, лактите и коленете. Понякога солите на пикочната киселина се натрупват на необичайни места като ушите. Средната заболеваемост е 3/1000 души.

Симптоми

Подаграта засяга преди всичко мъже над 40 години, но  истината е, че се среща и при  доста жени в периода след менопаузата. Въпреки тази статистика, може да засегне и много по-млади хора. Някои са генетично предразположени да развият симптомите.


Пациентите сравняват болките от подагра с тези от счупването на кост

Началните прояви на подагрозния артрит са  в първата става на палеца на крака – там, където той се прикрепва за стъпалото. Протича остро, с много силна болка, повишаване на температурата и треска. Палецът почервенява, може да стане дори и лилав, като всеки допир до него е много болезнен.

Друг симптом за начало на болестта е образуване на плътни възли в кожата в близост до вече посочените стави.

Как да разберем дали имаме подагра?

Единствените точни показатели за диагностициране на болестта са кръвните изследвания, като за наличие на повишена концентрация на пикочна киселина се анализира венозна кръв. Може да се изследва и проба от ставна течност за наличие на кристали. Пораженията могат да се видят и на рентгенова снимка, но това става при напредване на болестта. Хипертониците и диабетиците са най-застрашените от подагра групи.

Пристъпите на подагра се изявяват обикновено след преяждане и прием на алкохол. Най-често всичко започва през нощта с внезапни интензивни болки, парене и почервеняване на ставите. Пациентите сравняват болките от подагра с тези от счупването на кост. Ако не се предприемат адекватни мерки, пристъпите зачестяват, стават по-продължителни и обхващат нови стави. За съжаление, подаграта не може да изчезне от организма напълно, но с правилно лечение и определена диета, може да се контролира и да не влошава начина на живот  на пациентите.

Кои са вредните храни?

Употребата на храни, усвояването на които води до образуване на повече пикочна киселина, трябва да се свали до минимум. Това са:

  • месните супи и бульони,
  • мазното,
  • пърженото и пушеното месо,
  • пастетите,
  • сланината,
  • черния дроб,
  • бъбреците,
  • говеждия език и всякакви други дреболии от животни и птици.

Гъбите също са вредна храна. Не бива да  се ядат морски дарове, хайвер, тлъста, както и всяка друга пържена, пушена и осолявана риба. Не се разрешават консервите с месо и риба. Зле се отразяват кашкавалът, пушените, топените и пикантните сирена. Всички бобови храни , също са в списъка със забраните. Там са и т.н. бързи въглехидрати, каквито са захарните изделия, всевъзможните сладкиши, кремове и масовия асортимент шоколад.

Независимо от факта, че зеленчуците са основна храна в диетата за тази болест, някои определено вредят. На трапезата не трябва да присъстват чушки, домати, цветно зеле, спанак, целина и аспержи. Магданозът и пресният лук също се ограничават. Забранени са и някои плодове – грозде, смокини и малини .

 Кои са допустимите храни?

Диетата при подагра трябва да е такава, че да ограничи приема на натрий и мазнини. Препоръчва се вегетарианска диета. Като цяло, храненето с белтъчини не се намалява, но се ограничава квотата на животинските белтъчини. Увеличава се количеството на витаминозните храни.

Гладува ли се?

В никакъв случай не се препоръчва гладуване, понеже то засилва отделянето на пикочна киселина. Оптималният начин на хранене при подагра, е осигуряване на достатъчно енергия за тялото, но с храни, които няма да предизвикат пристъпи, а ще коригират теглото.


Зеленчуците може да се ядат  на салата

Най-приемливият начин на хранене  е наблягането на мляко и млечни продукти, разумно количество черен и бял хляб, макарони, зеленчукови  супи, плодове, моркови и краставици. Зеленчуците може да се ядат  на салата  с олио или зехтин, с лимонов сок или оцет. И тук не става дума само за стандартни салати, но и за такива с авокадо или с цитруси. Зеленчуците могат да присъстват на трапезата сварени или сготвени на пара, печени, но не и пържени, мариновани или във вид на туршия.  Нетлъстите риби и меса може да се сервират 2-3 пъти седмично, като в оптималния вариант са варени или приготвени на пара. Хубавото е, че към тях могат да се добавят сосове – млечни или сметанови.

А месото?

И все пак, дори и варено, дори и нетлъсто – пуешко, пилешко, заешко, месото е разрешено само в периодите без пристъпи на болестта. Разрешава се по 1 яйце дневно, независимо как е приготвено. Допустимата употреба на сол е максимум 8 гр. на ден.  Храненето трябва да става на 5-6 малки порции  дневно.

Как стои въпросът с напитките?

Дневната доза от течности е 2-3 литра  сокове и подходяща минерална вода, които да извеждат пикочната киселина от организма. Тук е мястото да споменем и цитрусите, които са много ефективни при освобождаването от киселината, като няма значение дали се приемат като храна или на фреш. Повечето лекари изрично забраняват алкохола на пациентите си с подагра, но други разрешават водка, за предпочитане с минерална вода. Независимо от  диуретичните си свойства, най-вредна се оказва бирата. Това се отнася и за черния чай, и за чистото кафе. Кафето е безвредно само в комбинация с мляко. За любителите на чай остават зеленият и многобройните билкови миксове.

Разтоварващи дни

 По принцип, при обостряне на заболяването, месото се спира напълно, а ден по-късно се прави разтоварващ ден. Препоръчва се и за всички болни от подагра, които имат наднормено тегло.  Оптималният вариант е, ако организмът свикне да се разтоварва един или два пъти седмично и така повиши разтворимостта на пикочната киселина. В тези дни менюто може да изглежда така:

  • Млечен ден: 1 кофичка  кисело мляко  и 400 гр. обезсолена извара.
  • Зеленчуков ден: 1,5 кг от разрешените сурови зеленчуци.
  • Плодов ден: 1,5 кг плодове – портокали или ябълки.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Yonko
Yonko
4 years ago

Polezno.