БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Кога бялото течение е симптом на инфекция?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (19 вота, средно: 2,68 oт 5)
Loading...

Бялото течение е  сред първите три причини, водещи до посещение на лекарски кабинет и консултация с гинеколог. То съпътства живота на жената от най-ранен пубертет до късната менопауза и едва ли има такава, която поне веднъж да не е изпитала притеснение при появата му. Основният въпрос винаги е свързан с това доколко опасно е случващото се.

Какво всъщност представлява бялото течение?

Преди всичко нека се знае, че отделянето на вагинален секрет е нещо съвсем нормално и дори полезно. В повечето случаи то е гаранция за здраве и няма място за паника. По време на овулация или след полов акт, както и преди менструация се наблюдава изхвърляне на такъв секрет, който е не повече от един грам, с бял цвят и наподобяващ паста.

Всяка промяна на количеството, гъстотата и цвета е знак за нещо нередно. Още повече, ако е съпроводена със сърбеж, болка, парене или неприятна миризма. Тогава най-вероятно става въпрос за вагинална инфекция. Причините могат да бъдат разни, а симптомите се разчитат лесно.

Страшно ли е бялото течение при бременност?

По време на бременност, най-вече в началото, нивото на естроген значително се повишава, което води до увеличаване на потока кръв към вагината. Това е причина за появата на обилно бяло течение, за каквото споделят повечето бременни жени. Независимо, че много от тях са имали бяло течение и преди, бременността ги прави чувствителни и загрижени и ги кара да търсят информация доколко състоянието им е опасно.

За да се избегнат тревожните въпроси, важно е да се прави разлика между приетото за нормално течение и такова, което може да навреди на майката или на плода. Изобилното бяло течение, за съжаление, е в състояние да предизвика гъбична инфекция или възпаление на пикочно-половата система. Всяка промяна и дискомфорт могат да се дължат на развитието на гъбички.

Отделянето на вагинален секрет при възбуда

Слабото и едва забележимо вагинално течение обикновено минава в графата „нормално“. Когато стане по-обилно, логично започват съмнения относно вероятна патология. 

Един от случаите, при които вагиналният секрет е съвсем в реда на нещата, е по време на сексуална възбуда. Дължи се на повишения приток на кръв към зоната на таза, което предизвиква отделянето на слузеста течност от жлезите на шийката на матката.

При възбуда и след полов акт от влагалището се стича бяла течност, която може да продължи да оставя следи по бельото през цялото следващо  денонощие. В редица случаи, щом това не е свързано с допълнителни симптоми, не е  необходима лекарска намеса.

Алергиите, които предизвикват вагинално течение

Нежеланото бяло течение е възможно да бъде резултат от алергична реакция. Най-разпространените алергени са билките, които се ползват като част от личната хигиена. Към тези продукти трябва да се подхожда много внимателно.

Силен алерген е латексът, който е част от състава на презервативите. Алергия могат да предизвикат и различните лубриканти и овлажнители, ползвани по време на сексуален контакт.

Бяло течение и сърбеж могат да причинят и вагиналните душове. Също толкова опасни понякога са сапуните с високо ph, които изсушават кожата на влагалището, увреждат микрофлората и благоприятстват развитието на инфекция.

Най-доброто средство е чистата вода в комбинация с детски сапун или подходящ интимен гел, какъвто има във всяка аптека.

Рискът от инфекции по време на секс     

Най-честите инфекции, придружени с бяло течение и налагащи лечение, са причинени от болести, споделяни по полов път. Такива са:

Хламидия

Неслучайно я наричат „тихата“ инфекция, тъй като протича без видими и осезаеми симптоми. Бялото течение не е запазена марка само за жени, има го и при заразени мъже.

Гонорея

Бактериалната инфекция се отличава с болка и оцветено в жълто или зелено течение. И тя като хламидията , поразява и жени, и мъже, като заплашва с безплодие и двата пола.

Генитален херпес

Разпространява се бързо и много лесно. Освен характерното течение, включва болка, щипане и сърбеж, както и бели мехурчета с течност в зоната на гениталиите.

Трихомониаза

Вагиналният секрет е пенест и в жълто-зеленикави оттенъци. Споделя се по полов път, но може да се разпространи и по битов – чрез общи консумативи и предмети.

Кандидоза

Упорита гъбична инфекция, която може да се предава от така наречени преносители – мъже, които не подозират, че я носят. Вагиналното течение наподобява пресечено мляко.

Бактериална вагиноза

Разпознава се по воднистото, сивкаво течение и острия мирис на риба. Усеща се най-силно след полов акт.

Закъснение на цикъл и бяло течение

Когато менструацията не идва, а освен бяло течение се появят болка, сърбеж или други оплаквания, няма време за мислене, нужна е  лекарска помощ. Само точните изследвания ще разкрият причината за случващото се и как то да бъде оправено. Възможно е да има възпаление на матката или менструалното нарушение да е  предизвиквано от поликистозни яйчници.

Стресът също е основателна причина за закъснение на месечния цикъл.  Натоварено ежедневие, проблеми  на работното място, липса на пълноценна почивка – все неща, които водят до напрежение и умора. Влияние оказват и промените в климата, както и рязкото покачване или сваляне на килограми.

Какво означават различните миризми при бяло течение?

Вагиналното течение може да изненада с неприятен мирис. От по-лек до по-остър и нетърпим, в зависимост от това какво е заболяването.

Полово пренасяните болести не са единствената причина за лоша миризма. Тя може да бъде провокирана от травми, отравяне или друго някакво въздействие върху влагалището, нанесено от тампон или презерватив, например. Инфекцията може да е вследствие на бременност или раждане.

Диабетът е болест на ендокринната система, която може да доведе до засилено течение със силна миризма. Такова  може да се получи и при други заболявания, както и при менопауза.

Не е за подценяване и лошата лична хигиена. Понякога точно тя е причина за проблема.

Често бялото течение и сърбеж

Вагиналното течение може да се появи съпроводено и с друг неприятен симптом – сърбеж в областта на гениталиите. Повечето паразитни и инфекциозни болести започват именно така. Парене и сърбеж е възможно да има и при проблеми с пикочно-половата система, както и при различни чернодробни  и кожни заболявания.

Понякога за досадното усещане има много по-просто обяснение, като носенето на тясно бельо и дрехи от неподходяща материя. Препаратите за пране и добавяните омекотяващи и ароматизиращи средства, също могат да навредят на нежната лигавица на  външните полови органи. Продуктите за разкрасяване и интимна хигиена – също.

Когато оплакванията от сърбеж  са особено силни при уриниране, по време и след менструация, със сигурност положението е сериозно.

Редовните прегледи пазят от развитие на тумори

Симптоматиката при рак на женските органи е различна и зависи от много фактори – къде точно се намира туморът, какъв вид е, има ли метастази, какво е общото здравословно състояние на жената и дали приема някакви медикаменти.

Голям процент от туморите, които поразяват половите органи на жената са в резултат на рак на шийката на матката. Изключително коварно заболяване, което е трудно за диагностика, тъй като протича почти без каквито и да е симптоми. С усилване на болестното състояние се появяват болежки в гърба и краката, оттоци, често уриниране  и бяло воднисто течение. Няма възрастово ограничение за развитие на болестта.

Ракът на шийката на матката идва с течение

За  причинител на инфекцията се смята човешкият папилома вирус /ЧПВ/, като рискът от заразяване при жените през целия им сексуално активен живот се изчислява на 80%. Най-сигурната превенция са навременните прегледи и изследвания, както и безопасният секс и ползването на предпазни средства.

Други възможни причинители са хронично възпаление на влагалището, пушенето, сексуалните контакти в ранна възраст и честата смяна на партньори.

Обобщение

Вагиналното течение, когато е без специфичен цвят и мирис, е нормално. Другото – обилно, придружено с парене, сърбеж или неприятна миризма, е опасно. То може да се дължи на инфекция и трябва да бъде лекувано.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари