БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Помощ! Детето ми повръща! Какво да му дам?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 3,17 oт 5)
Loading...


Виждаме, как докато детето се смее, унива изведнъж и казвайки „ Мамо, тате, стомахчето ме боли“ всичко се надига в него и вече повръща. Първоначално паниката се надига в стомаха ни и обхваща всяка нервна клетка в тялото ни.
Тогава започва тревогата и безбройните въпроси: Болно ли е? Температура има ли? Ами ако се обезводни? Да се обадя ли на педиатъра веднага?

СТОП! Без паника! Има безброй причини, които карат детето ви да повръща, като някой от тях са съществено безобидни.

Ако то е кърмаче

Децата до 2 – 3  месечна възраст, нямат добре развит гълтателен рефлекс и при поглъщането повече мляко на един път, доста често връщат това, което не са успели да преглътнат. Този процес не е опасен за кърмачето. А просто некомфортен. Във времето, след вторият месец, гладното бебе  понякога лакомо поглъща млякото и това отново го кара да събира повече от възможностите му течност, отколкото може да преглътне на един път.

Възможно е разбира се, детето да повръща от ред други причини, като кашлица, която не успява да овладее или болки в корема от обикновено подуване. Всички тези видове повръщане не са опасни за детето. Но видите ли, че повръщането е придружено с температура, кашлица, унилост, то тогава е добре веднага да потърсите педиатър за консултация и преглед.

Стъпки, когато бебето повръща:

Стремете се, да не позволявате да яде бързо и лакомо. Придърпайте го от биберона или гърдите, когато видите, че устичката е пълна. Изчакайте да преглътне и продължете с храненето.

Кога веднага да потърсим лекар?

Ако повръщането не е по време на хранене или малко след това и е действие, което се повтаря през известен период от 30 мин или час, два. Тогава, е важно да се обадите на педиатъра си. Децата в кърмаческа възраст изключително лесно и бързо се обезводняват, което може да е опасно за вашето дете. Бледа кожа, сухи и напукани устни – всички тези симптоми след повръщане може да са сигнал за дехидратация на детето. Тук добре е да подпомогнете стомахчето му, като му давате малко чай от копър или мента, за да се хидратира тялото. След повръщане, изчакайте 5-10 минути да се успокои стомаха и подайте готовият чай. Следете да бъде поглъщан на малки и бавни глътки, които да не предизвикат отново повръщане. Така детето поема течности и дори и да продължи да повръща, няма да се обезводни.

Дете от 2 до 7 г.:  

В тази възраст децата най-често повръщат. Причините могат да са поне хиляда! Това е възрастта, в която детето се среща с много хора, изключително подвижно е, скача, играе. Започва запознаването с други деца около него. То става малко по-самостоятелно и доста безконтролно. Понякога малчуганите играят на готвачи и ядат пръст, понякога просто върлува вирус и малкото се разболява без вие да усетите, понякога решава, че старата пица е най-вкусното нещо, защото е изядена тайно от вас… И още куп причини, които всъщност може да изобрети само, без вие дори да се досещате.

Повръщане при деца и болки в корема:

Тук възможните причини са от пиене на студена вода до поглъщане на какви ли не чудати неща, които са безкрайно интересни за  малкият бонбон. Може да се окаже, че вашето сладурче, има вирус с този симптом.

Какво да направим, когато детето повръща?

Не се паникьосвайте! Говорете с него! Питайте го, какво е пило, какво е яло, на какво е играло, докато не е било пред очите ви. Нека ви отговори. Ако не помни да е правило, яло или пило нещо различно, то наблюдавайте колко често, по колко и какво повръща. Това може да е добър отговор за въпросите ви. Ако повръщането е еднократно действие, най-вероятно се дължи на безобидна причина.

Кога да потърсим лекар?

Ако повръщането се повтаря няколко пъти в рамките на час, два, три – едва ли е толкова безобидно. Тук е добре на помощ да се включи педиатъра.  Като отново е хубаво да наблюдавате детето за външни белези, като температура, кашлица, бледа и сивкава кожа, напукани устни, обилно потене. Всички тези симптоми, като отсъствие или наличие е добре да споделите с лекуващият лекар.

Повръщане и кашлица

По време на кашлица, част от секретите, които се събрат, се стичат в носоглътката. Това е най- честата причина кашлицата да причини повръщане. Това обикновено не е опасно, ако е установена причината за кашлицата и са взети мерки за лекуването й. Разбира се, тук може да има и много различни причини, като уголемяване на трета сливица или къщен прах, който дразни дихателните пътищата.

Какво да направим?

Ако не сте посетили вашият педиатър, направете го и установете от какво точно се причинява кашлицата. А ако вече сте го направили, то би трябвало той е предсписал лечение, с което да прочиствате носоглътката. Веднага след повръщане, дайте на малки и бавни глътки хладен чай от копър или мента. Това ще успокои раздразненият хранопровод и ще облекчи преглъщането, също така ще намали риска от дехидратация. След като детето се успокои, внимателно прочистете носоглътката както е показал вашият педиатър.

Кога да отидем при лекар?

Ако нямате установена причина за кашлицата моля обърнете се към лекуващият лекар. Той ще даде  средство за почистване на носоглътката. Опитайте. Ако обаче след почистването кашлицата и повръщането не спират, то незабавно потърсете втора консултация с лекар.

Повръщане вечер

Обикновено това е придружено с болки в стомаха и се дължи на преяждане, мазна и трудна за храносмилане вечеря или хранене непосредствено преди сън. Тогава повръщането би било еднократно или двукратно, до изкарване на храната и течностите, които затормозяват работата на стомаха. Този вид връщане е безобиден и не се налага намесване на лекарска помощ. Но ако се повтаря и потретва, има определен интервал, през който се случва, придружено е с отпадналост и температура, с бълнуване, изпотяване и прочие – звънете веднага на лекаря!

Как да действаме?

Останете до детето. Наблюдавайте за съпътстващи симптоми. Отново давайте вода или хладък чай от копър или мента на малки глътки, които да успокоят стомаха.

Кога да се обадим на лекар?

Ако видите признаци наподобяващи тежко болестно състояние, то обърнете се към медицински специалист. Тук най- важно е отново да опазите детето от дехидратация и себе си от паника.

Никога не забравяйте няколко важни неща при отглеждането на Вашето дете:

  1. Родителите са хората, които най –добре познават детето си. Знаят неговите привички и какво е необичайно за него. Ако дадено състояние ви тревожи и имате нужда от консултация със специалист, то тогава не се колебайте.
  2. Не си играйте на самолечение. Има безброй много състояния, които сте способни да овладеете, дали от опит, дали по интуиция, дали от знания. Но има и голяма част от състояния, които не сте способни да овладеете. Допитайте се до компетентният специалист спрямо състоянието на детето.
  3. Опитайте максимално да поддържате връзка с детето си, за да не страхува то да споделя с вас, дори и да яде развалена пица или да е взело парче торта от непознат.
  4. В моментите, когато детето е болно, вие сте уязвими и това е предпоставка за безпомощност и паника. Но те не са приятели на здравият разум.  Така, че постарайте се да спрете надигащата се паника и безпомощност. Овладейте се. И преценете кое е най-доброто което трябва да направите за вашето дете. То има нужда от вас, а не от паниката във вас.

Тази статия не цели да замести посещението на специализирана медицинска помощ!
Тя е дава основни насоки, за това кога можем да се справим сами, когато обичния малчуган повръща! Ще намерите основни стъпки какво да правим, когато детето повръща, и кога веднага да потърсим лекар.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари