БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Синдром на Рейно – Причини и лечение на ледените ръце

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 2,71 oт 5)
Loading...

История

Заболяването синдром на Рейно носи името на първия лекар-невролог, който описва тази болест още през далечната 1862 г. Този човек е французинът Морис Рейно. Много старо заболяване, чиито причини за появата още не били установени. Те се изследват и сега, за да направят картината на болестта най-пълна, а възможностите за лечението по-разнообразни и ефективни.

Хипотермия, умора стрес, прегряване – синдром на Рейно

Най-общо казано, синдромът Рейно се описва с изтръпване и студенина на пръстите на ръцете и краката. Те посиняват под въздействието на стресови ситуации или ниските температури. Наблюдава се дори при хора, които имат температура. Това се дължи на спазми на артериите, чрез които се снабдяват с кръв ръцете и краката. Така притокът на хранителни вещества и кислород намалява и затова кожата посинява. Когато тези спазми преминат цветът се нормализира.
В голяма част от случаите появата на този синдром остава неуточнена. Тогава става въпрос за първичен синдром на Рейно. Понякога е възможно и твърде силна емоция да предизвика появата на тези оплаквания.

Студени ръце при жените

Този синдром, характеризиращ се със студенина на пръстите, се среща главно при жените, докато мъжете много по-рядко страдат от такъв вид заболяване. За да се започне лечение, диагнозата трябва да бъде много точна, като следва да бъдат изключени всички останали възможности, които могат биха предизвикали появата на усещането за студени крайници.

Студени ръце при температура

Понякога студените ръце могат да бъдат симптом по време на висока температура. Най-често това се случва при децата и то при настинка и температура над 39 градуса. Тогава лечението е свързано най-вече със самата болест, която причинява аномалиите. Може да пробвате масаж на студените крайници като допълнение.


Симптоми


Изследванията показват, че първоначалните симптоми на това заболяване се наблюдават малко преди 30-тата годишнина на човек, като при някои случаи може и след 40 годишна възраст, но се случва рядко.
При една четвърт от хората с този синдром, оплакванията се проявяват при роднини по права линия. Вторичен синдром на Рейно най-често се свързва и с други различни заболявания като кожна туберкулоза, хематологични нарушения, склеродермия, ревматоиден дерматит и други. Развиването на заболяването при този вторичен Рейно синдром става след 30 годишна възраст. Спазмите са по-силно изразени и болезнени, отколкото при първичния симптом. Когато продължават дълго време се назначава терапия с лекарства. При изключително редки случаи този синдром е признак за наличие на туморно заболяване.

Трите стадия на заболяването

Първи стадий


Първият стадий е много кратък. Спазмите са редки и къси, като време на проява. Най-честата им проявява е, когато крайниците се мият със хладка или студена вода. Тогава изведнъж се проявява изтръпване на пръстите, след това затопляне, а накрая и болка. Кожата побелява. В този тип случаи, препоръката е да се загреят пръстите, независимо каква е причината за поява, дори и ако са от вълнение. При първия стадий няма изменение на тъканта.


Втори стадий


Вторият стадий на синдрома се характеризира с по-дълга продължителност на спазмите, както и увеличаване на тяхната честота. Тогава се получава и оттичане на тъканите.


Трети стадий


Третият стадий е най-тежкият. Тъканта на пръстите променя целостта си и появяват се некрози, язви, мехури, изменения на ноктите. В случаите, които се определят като най-тежки пръстите се деформират.

Причини за поява на симптомите

За основна причина за болестта на Рейно се определя съкращаването на мускулите, които са в кръвоносните съдове (по-точно в стените им) на пръстите. Така кръвоснабдяването се затруднява. Появата може да бъде предизвикана и при работа с вибриращи машини и инструменти, както и в следствие на употреба на някои лекарства.

Феноменът Рейно – полезни съвети и лечение

Съветите могат да са ви полезни, ако вече имате това заболяване. С тях може да намалите усещанията, които определено неприятни. Когато те вече не действат се минава към лечение с медикаменти.

Полезни съвети:

  • Старайте се да избягвате всички фактори и причини, които биха предизвикали пристъпи. Пушенето е едно от нещата, които бихте могли да откажете, тъй като тогава артериите се свиват и риска да се появи спазъм е по-голям.
  • Обличайте се топло, като обърнете особено внимание на ръцете и краката. Избирайте тъкани, които задържат топлината-вълна, полипропилен и други.
  • Не пропускайте да правите упражнения ежедневно, които ще подобрят кръвообращението. Редовните масажи също много помагат.
  • Трябва да се ограничи приема на кофеин, както и алкохол.
  • Хранете се с храни богати на магнезий, витамин B и E, мастни киселини. Хранителните добавки също са силно препоръчителни.
  • Загряващите напитки (чай от билки) и по-пикантните и люти подправки също ще успокоят спазмите и ще подобрят състоянието ви, защото затоплят организма.
  • Загряването с топла вана или такава със синап е много препоръчителна при синдром на Рейно.
  • Ако усетите, че получавате пристъпа, вдигнете ръце нагоре, след това по-малко от минута ги разтръсквайте. Така се стимулира снабдяването с кръв на засегнатите места. Еднакъв ефект има и триенето на едната ръка в другата.
  • Трябва да ограничите и допира си до различни химикали.

Лечение и медикаменти


Лечението с медикаменти, което се назначава в тези случаи е с цел разширяване на кръвоносните съдове, за да се избегнат спазмите.
Най-често изписваните медикаменти са:

  • Инхибитори за отпускане на стените на кръвоносните съдове. С тях броя и силата на спазмите намалява. Като пример за такива са Амлодипин и Нифедипин.
  • Алфа блокери – лекарствени средства, които потискат образуването на норепинефрин, защото това е хормонът, допринасящ за стесняването на кръвоносни съдове. Като пример за алфа блокери са Доксазозин и Празозин.
  • Вазодилататори – това са медикаменти в кремообразна форма, които се мажат върху кожата. Те също имат за цел да отпуснат кръвоносните съдове. Пример за такъв медикамент е Нитроглицерин.

Всеки пациент трябва да има предвид, че лечението не винаги е успешно и понякога отнема време да се намери точния медикамент, който ще повлияе на човек. Всеки организъм е различен и затова лечението не е еднакво при всички. Една част от хората се влияят по-добре от медикаментите, а други от билковите лечения. Има и пациенти при които има странични ефекти в следствие на медикаментите.


Жените, които са във възраст, подходяща за раждане и са засегнати от този синдром трябва да са особено внимателни. Ако вече правят опити да забременеят или са бременни тези лекарствени средства не бива да се приемат.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари